Az Apple a világ legértékesebb cége

586
Az Apple a világ legértékesebb cége
Az Apple a világ legértékesebb cége

A világ legértékesebb vállalata a környezettudatos Apple. A cég kedden jelentette be, hogy a Szilícium-völgyben lévő új kampuszában és 52 kaliforniai üzletében a napenergiára tér át. A First Solartól 850 millió dollárért fog megújuló energiát vásárolni. Az Apple már eddig is használt megújuló energiát.

A hírre a technológiai óriás részvényeinek értéke átlépte a 122 dolláros rekordárat a Wall Streeten. A cég értéke pedig elérte a 710 milliárd dollárt.

A piaci kapitalizáció szempontjából a második legnagyobb vállalatnak csaknem a dupláját éri az Apple. Az ExxonMobil 382 milliárd dollár körül mozog, a Google 366 milliárd dollárt ér. A Standard & Poor?s 500-as listáján a Berkshire Hathaway 370 milliárd dollár körül mozog, míg a Microsoft 349 milliárd dollárt ér.
Tim Cook egyrészt úgy véli, hogy a napenergia használatával hosszú távon komoly költségeket spórolhat a cég, másrészt szerinte már nem elég beszélni a környezetvédelemről, itt az ideje, hogy cselekedjenek, hiszen a klímaváltozás valós probléma.
A befektetők bizalma akkor kezdett megerősödni az Apple iránt, amikor szeptemberben bemutatta az új iPhone modelleket, majd a negyedik negyedévben rekordnagyságú, 18 milliárd dolláros bevételt jelentett.

Korábbi cikkünk Felelős cég? Többet ér?  címmel jelent meg. Matthias Narr, a Dow Jones Fenntarthatósági Index vezetője a CSR Hungary 2012 összegző, vezető szakmai konferencián arról beszélt, hogy egy vállalat piaci értéke mennyiben függ (és egyre nagyobb mértékben) a nem pénzügyi teljesítmény mutatóitól is.

Forrás: Euronews