Az erdőirtás veszélyezteti a globális gazdaságot

759
Az erdőirtás veszélyezteti a globális gazdaságot
Az erdőirtás veszélyezteti a globális gazdaságot

A CDP (Carbon Disclosure Project) új jelentése feltárta, hogy az erdőirtás miként veszélyezteti a globális gazdaságot. És a számok megdöbbentőek. A vállalatok tevékenységének a 87 százaléka legalább egy olyan kockázathoz kapcsolódik, ami az erdőirtás része.
Beleértve:  a fa, pálmaolaj, szarvasmarha és a szója “elemeket” Már közel egy harmada a cégeknek tapasztalta az erdőirtás negatív következményét.. Például a kínálat csökkentéséből, vagy megszakadásából, a megnövekedett költségekből vagy a hírnév amortizációjából származó kockázatokat értve.

A CDP jelentés kiszámítja, hogy a nyilvánosan jegyzett társaságok forgalmának akár 941 milliárd dolláros forgalma az erdőirtással kapcsolatos javaktól (a 2016-os 906 milliárd dollártól ) függ.

A megkérdezett 201 vállalat több mint egyharmadában (amelynek 65 százaléka Észak-Amerikában van) az igazgatótanácsok a felelősek az erdőirtás kezeléséért.
A globális erdőveszteség megállításának kritikus lépése volt az alábbi nagyvállalatok szövetsége, amely akár 15 százalékos felelősséget is vállalhat a globális üvegházhatást okozó gázok kibocsátásából.

A cselekvésnek jelentős következményei vannak a befektetők számára, akik milliókat veszíthetnek, ha a vállalatok továbbra is fenntarthatatlan termelési gyakorlatokat alkalmaznak.
Ez a CDP erdőprogramját támogató befektetők számának növekedéséhez vezetett (2013-ban 184-ről 380-ra 2017-ben). Ennek ellenére a befektetők nevében, a 838 cég közel egynegyede az idén jelezte az információs igényét az erdőirtási kockázatokkal kapcsolatban. Pedig a vállalatok fennmaradó 77 százalékának kell számolnia az erdőirtás okozta kockázatokkal.

A befektetőknek nemcsak a kockázatok felmérésére van szükségük, hanem a potenciális lehetőségeket, azaz a megoldásokkal is tisztában kell lenniük.

Mivel a válaszoló vállalatok közel háromnegyede elkötelezettséget mutat az erdőirtás csökkentésével kapcsolatban az egész ellátási láncában, nyilvánvalóan nagy és növekvő piac körvonalazódik az erdőirtásmentes árucikkek számára.

Új, növekvő piac az erdőirtásmentes termékek számára

Tropical Forest Alliance 2020 szerint a beruházási lehetőség nagyjából évi 200 milliárd dollár lesz az erdőirtásmentes beruházások és finanszírozások fedezésére 2020-ig. Ez egy rejtett aranybánya a befektetők számára, akik új lehetőségeket keresnek éppen.

“Az erőirtás számos anyagi aggályt jelent a befektetők számára. Beleértve a korlátozott piaci hozzáférést, a versenyhátrányt és a hírnév romlását. Ennek a kockázatnak a leküzdéséhez a befektetőknek követniük kell a vállalatok átláthatóságáról való szigorú közzétételt.
Sokkal többet kell tenni a fenntartható ellátási láncok biztosítása és a befektetők és a vállalatok védelme érdekében “- mondta Leslie Samuelrich , a Green Century Capital elnöke .

Egy maroknyi cég már várakozással tekint a jövőre: mint például a Brambles, a ‘Oreal , az SCA , a Tetra Pak , az Unilever és az UPM-Kymmene, amelyek mind a legmagasabb pontszámot érték el az idei CDP A-List szerint az erdőirtás elleni küzdelemben.

Unilever: lehet profit és fenntarthatóság együtt

Az egyetlen olyan vállalat, amely az összes erdőre veszélyes árucikkre, valamint a vízre és az éghajlatváltozásra is összpontosította az Unilever.  Bebizonyította, hogy az erdőirtás legjobb gyakorlata kéz a kézben járhat a hosszú távú jövedelmezőséggel. A vállalat arra törekszik, hogy 2020-ig valamennyi mezőgazdasági anyagát 100 százalékos fenntartható eredetüvé tegye. A vállalat bevételeinek 21-30 százaléka a szarvasmarha-termékektől függ. Ez az áru kritikus számukra.

CSR Hungary Klub 2007-től
Ha érdekel, akkor kattints ide! (CSR Hungary Klub 2007-től)

Az erdőirtás a globális CO2 kibocsátás mintegy 15 százalékát teszi ki. Az erdők védelme mind a stabil éghajlat, mind pedig a stabil gazdaság előfeltételévé vált” – mondta Morgan Gillespy, a CDP igazgatója .

A 2017-es Forests A-List hat társasága valódi felelősséget tanúsít és olyan kötelezettségvállalásokat tesznek, melyek csökkentik az erdőirtást. Ez nagyobb követelményeket támaszt a többi vállalat számára is.

Befektetők a fenntarthatóságért

A jelentés szerint a CDP felhívja a befektetőket, hogy lépjenek fel közösen egy négy lépcsős ütemtervben, hogy a vállalatokkal együttműködve azonosítsák és fellépjenek az erdőirtással kapcsolatos kockázatok és lehetőségek terén. Végső soron így védelmet és előnyöket nyújtanak befektetői portfólióiknak.