Ehető oktatás gyermekeknek-a fenntartható jövőért

789

Túlfogyasztás, környezetszennyezés, globális felmelegedés, fenntartható jövő. Napjainkban egyre sűrűbben elhangzó kulcsszavak. A mértéktelenség következményeivel küzdő világunkban, hogyan tudjuk megtanítani a gyerekeket, a következő generációt arra, hogy gondoljon a jövőre. És innovatív megoldásokat keressen a fenntartható jövő érdekében. Két olyan projekt, mely a fenntartható fejlődés oktatását újszerű módon közelíti meg. A későbbiekben Magyarországon létező projekteket is bemutatunk hírportálunkon.

Ehető oktatás a fenntartható jövőért
Ehető oktatás a fenntartható jövőért

Ehető oktatás
Az egyesült államokbeli Berkeley-ben található, Martin Luther King nevét viselő iskola legnagyobb kincse egy 4000 négyzetméteres kert, ahol lehetőség van arra, hogy a természetben zajló folyamatokat a diákok saját maguk fedezzék fel. Az Ehető Iskolaudvar Projekt keretében a fizika és a matematika mellett a diákok a zöldség- és gyümölcstermesztést is megtanulják, valamint azt, hogy ők is sokat tehetnek környezetük védelméért. A konyhában például az is kiderül, hogy az élelem előállításakor milyen fontos tényező az idő. Amikor valami a komposztban landol, egyetlen mozdulattal több hónapi munkánkat hajítjuk el. ?Ha vigyázni akarunk valamire, először is meg kell szeretnünk? ? hangsúlyozza a projekt igazgatója, Kyle Cornforth.

Édenkert a szeméttelep helyén
A kolumbiai Medellin egykor a világ egyik legveszélyesebb helyének számított. Mostanában egy újabb rém fenyegeti, a szenny. Egy fiatal szakemberekből álló csapat elhatározta, hogy a város egyik leghírhedtebb szeméttelepéből édenkertet varázsol. A Moravia Közösségi Projekt a medellini Technologico mezőgazdaságtani és környezetvédelmi mérnöki kurzusain született meg. Jorge Montoya professzor szerint az a legfontosabb, hogy a diákok saját maguk által készített esettanulmányok alapján fejlesszenek ki projekteket. A hallgatók növények segítségével próbálják ellensúlyozni a talajban maradt szemét káros hatásait. Munkájuk eredményeként a hajdan bűzlő szeméttelep ma a város zöld tüdeje.

Forrás: Euronews

Érdemes belépnie a 2007 óta működő CSR Hungary Klubba.
A felelős és fenntartható gazdaság döntéshozóinak!

Kattintson ide a még több információhoz!