Klímaváltozás és migráció- forró témák az EU-ban is

630

Európát is érinti-e a klímaváltozás okozta migráció? Elismeri-e a nemzetközi jog a klimatikus menekültstátust? A kérdésre Eleonora Guadagno migrációkutató válaszol.

” A klímaváltozás miatti vándorlás régóta ismert jelenség. Manapság azonban minden eddiginél nyomasztóbb problémává vált ez amiatt, hogy egyre több kárt okoz a klímaváltozás. Erre nincs definíciója az ENSZ-nek, emiatt ezeket a migránsokat a nemzetközi jog nem védi. Ugyanis nehéz elválasztani az éghajlati tényezőt a migráció jelenségétől, és az is nehéz, hogy elismerjék az államok politikai felelősségét környezeti katasztrófa esetén.

Európa ezeknek a klimatikus migrációknak a neuralgikus pontja. Főként igaz ez a leendő népvándorlásokra, amelyek Afrikából és a Közel-Keletről várhatók a szárazság és az áradások miatt.
Európa óriási belső mozgásokat él át, mint például a Xintia hurrikán idején. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Európa klímatikus migrációknak lesz kitéve például amiatt is, hogy emelkedik a tenger vízszintje Velencében és Hollandiában. És amiatt is, hogy a hegyvidékeken olvadnak a gleccserek, illetve
az atlanti partvidéken egyre több a ciklon.

A belső és külső migrációs hullámoknak figyelmeztetésként kell szolgálniuk, hogy a harmadik országokkal együtt hozzunk intézkedéseket azért, hogy enyhítsük a károkat, amelyeket a klímaváltozás okoz, csökkentsük az érintett lakosság sebezhetőségét, és megfelelő törvényeket hozzunk azért, hogy megvédjük a klímaváltozás miatt útra kelőket. Ők világszerte a gazdasági és környezeti egyensúlytalanságok áldozatai.

Forrás: Euronews