A TI szerint: a látszatra jobban ügyelnek, a lényeg sokszor rejtve marad

786
Globális Jelentés a a telekommunikációs cégek átláthatóságáról
Globális Jelentés a a telekommunikációs cégek átláthatóságáról

A globális távközlési vállalatok közzétételi gyakorlatát vizsgálta a Transparency International. Jóval többet tehetnének a korrupció ellen a világ legnagyobb távközlési cégei, derül ki a Transparency International (TI) jelentéséből, amelyet ma mutattak be Budapesten. A kutatás a 35 legnagyobb globálisan működő telekommunikációs társaság (29 szolgáltató és 6 gyártócég) közzétételi gyakorlatát vizsgálta. A felmérésben legjobban szereplő cégek  a Deutsche Telekom, a Telenor, a Vodafone Magyarországon is jelen vannak.

A legrosszabb összesített eredményt az Emirates Telecom, a Saudi Telecom és a japán SoftBank érte el.

A Transparency International magyarországi tagozata a szervezet berlini központjával együttműködve rangsort készített arról, hogy a globális távközlési cégek milyen mértékben hoznak nyilvánosságra információkat a következő három területen: jelentéstétel a korrupcióellenes programokról; szervezeti átláthatóság (vagyis a leányvállalatokról szóló adatok); országok szerinti jelentéstétel. A minta meghatározásának alapja a 2014-ben megjelent Forbes Global 2000-es lista volt. A legnagyobb telekommunikációs cégek 22 országból kerültek ki.

A vizsgált 35 vállalat átlagos pontszáma 4,1 lett (a maximum 10 pont volt), és még a legjobban szereplő cég sem érte el a kilenc pontot. A három kategória közül a korrupcióellenes programok terén szerepeltek a legjobban a vállalatok (átlagosan 65 százalékot értek el ebben a kategóriában), a szervezeti átláthatóságot illetően már jóval rosszabb volt a helyzet (itt 34 százalék volt az átlag), az országok szerinti jelentéstétel pedig mindössze 22 százalékos eredményt hozott. A felmérésben összességében az európai vállalatok teljesítettek a legjobban, az ázsiaiak pedig a legrosszabbul. A szolgáltatók teljesítménye két kategóriában is felülmúlta a készülékgyártókét.

A LEÁNYVÁLLALATOKRÓL ÉS AZ ADÓZÁSRÓL ALIG KÖZÖLNEK INFORMÁCIÓT A CÉGEK

Gyakran nincs könnyű dolga annak, aki meg akarja tudni, hogy a legnagyobb telekommunikációs cégek milyen eszközökkel küzdenek a korrupció ellen, milyen szervezeti rendszerben működnek (ideértve a külföldi érdekeltségeket), és mennyi adót fizetnek az egyes országokban. A TI kutatásának következtetése szerint a korrupcióellenes programokat illetően a vizsgált vállalatok összességében megfelelnek a közzététel nemzetközi követelményeinek. Más kérdés, hogy a kutatás szerint a 35 cégből mindössze 15 ellenőrzi rendszeresen a korrupcióellenes programjait, márpedig egy ilyen rendszernél az állandó kontroll és a belső szabályok felülvizsgálata elengedhetetlen lenne. A felmérésnek ebben a kategóriájában az Alcatel-Lucent, a Deutsche Telecom és az Orange szerepelt a legjobban. A kutatás szerint a vállalatok zöme (83 százalék) ugyan támogatja a korrupcióellenes intézkedéseket, de a cégeknek csak a fele teszi egészen egyértelművé, hogy ezek az intézkedések mindenkire, vagyis a vezetőkre is vonatkoznak.

Sokkal rosszabbul állnak a vizsgálatba vont cégek a másik két kategóriában, azaz a szervezeti átláthatóság és az üzleti eredmények országok szerinti közzététele szerint. A vállalatok többségének szervezeti felépítése a külső szemlélő számára átláthatatlan marad, gyakran az sem egyértelmű, hogy hol van telephelyük. A 35 vizsgált cégből 27 esetében nem derül ki, hogy mely országokban találhatóak a leányvállalataik, és csak 4 vállalat közöl információt arról, hogy mennyi adót fizet az adott országokban.

PÉLDAMUTATÁSRA LENNE SZÜKSÉG

?A nagy távközlési a cégeknek példát kellene mutatniuk a korrupció visszaszorítása terén, mivel gazdasági és társadalmi súlyuk egyre nagyobb? ? mondta a budapesti bemutatón Jermyn Brooks, a Transparency International üzleti tanácsadó testületének az elnöke. A telekommunikációs ágazat jelentőségét mutatja, hogy világszerte 7 milliárd mobiltelefon előfizetést, valamint 3,2 milliárd internet felhasználót tartanak számon, és ezek a számok még mindig nőnek.

A korrupció kísértése mindenhol nagy, egy-egy licencdíj, fúzió vagy állami szerződés esetén gyakran felmerül a korrupció gyanúja. Ignéczi László, az európai országok távközlési szabályozó testületeit összefogó ernyőszervezet (Body of European Regulators for Electronic Communications, BEREC) vezetője szerint ezért is kell átláthatóbbá tenni az iparágat. ?A BEREC célja, hogy átláthatóbb rendszerekben működjenek a telekommunikációs cégek, és jobban elszámoltathatóak legyenek.?