Megoldások a menekültválságra?

544

Újabb tanácskozás a menekültválság megoldására. A menekültválság megoldásának megvitatására gyűlt össze Máltán mintegy 60 európai és afrikai politikus szerdán a legújabb irányvonal szerint otthonmaradásra ösztönöznék a menekülteket úgy, hogy pénzzel támogatnák azokat az országokat, ahonnét a legtöbben érkeznek Európába.

Kinek mi a véleménye a megoldás hogyanjáról?
Az Afrikai Unió elnöke szerint nem a bezárkózás, hanem a nyitottság jelenti a megoldást.
“A probléma, amellyel ma szembesülünk, részben azért alakult ki, mert néhány európai ország erőddel vette körbe magát. A világnak egyetlen része sem lehet erőd. Nyitottnak kéne lennünk a legális migrációra.”

Több európai ország éppen most kezd bezárkózni. Szlovénia szerdán kerítésépítésbe kezdett Horvátországgal közös határán, Svédország pedig bejelentette: visszaállítja a határellenőrzést.

“A fő cél nem a menedékkérők számának a korlátozása, hanem az, hogy jobban ellenőrizzük őket”- mondta a svéd belügyminiszter.

Kevés sikerrel kecsegtethet azoknak a visszatoloncolása Afrikába, akiknek menedékkérelmét visszautasították. Az unió még mindig egy mindenki számára elfogadható stratégiát keres a menekültválságra. Kérdés, hogy létezik-e ilyen a jelenlegi helyzet szerint. A legjobb megoldásnak még mindig a probléma helyben való kezelése tűnik.