Megvannak 2019 Energiakövetei!

1346
Balról jobbra: Csiszár Barnabás, dr. Grabner Péter, Máté Marcell Tibor, Czippán Katalin, Putti Krisztián, Zsíros László Róbert
Balról jobbra: Csiszár Barnabás, dr. Grabner Péter, Máté Marcell Tibor, Czippán Katalin, Putti Krisztián, Zsíros László Róbert

A korábbi évek sikerére tekintettel, idén is meghirdette pályázatát a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a felsőoktatási intézményekben természet­tudományos tárgyakat hallgató diákok számára. A hivatalos eredményhirdetésre ünnepélyes díjátadó keretében került sor, ahol három diák nyerte el az Energiakövet 2019 címet és a hozzá járó ösztöndíjat.

Idén is sikerrel zárult a MEKH Energiakövetek pályázata, amelynek ezúttal is dr. Dorkota Lajos, a MEKH elnöke volt a fővédnöke. Pályázni egy bemutatkozó motivációs videóval és egy felső tagozatos általános iskolai vagy középiskolai tanóra tematikus vázlatával lehetett. A pályázati anyaggal szemben a legfőbb elvárás az volt, hogy a jelentkezők egy rendhagyó tanóra keretében újszerűen, kreatívan, a témát látványos kísérletekkel alátámasztva meséljenek a fiataloknak az energiagazdálkodásról és a tudatos energiafogyasztásról.

A legjobb pályamunkákat benyújtó jelentkezőknek a MEKH székházában megtartott Demo Day során szakmai zsűri előtt is bizonyítaniuk kellett előadói készségüket. ?A Demo Day-en elsősorban azt vizsgáltuk, hogy a jelentkező valóban élményszerűen tudja-e átadni a tudatos energia­felhasználással kapcsolatos ismereteit ? fogalmazott Scherer Zsolt, a MEKH szóvivője. ? A program lényege, hogy miközben sokat beszélünk az energiatudatosság és az energiatakarékosság fontosságáról, a legtöbben nem tudják pontosan, hogy a mindennapokban mit tehetnek ezért. Ezektől a tehetséges fiataloktól azt várjuk, hogy új szemszögből beszéljenek a témáról és interaktív tananyaggal szemléltessék a diákoknak.?

A beérkezett pályázatokat három szempont szerint értékelte a zsűri: a szakmai tartalomról dr. Grabner Péter, a MEKH energetikáért felelős elnökhelyettese, az oktatás szakmai színvonaláról pedig Czippán Katalin, környezeti nevelési- és kommunikációs szakember beszélt.

?A Hivatal jogszabályok, bonyolult számítások és képletek alapján végzi tevékenységét, a diákokat azonban nemcsak száraz tankönyvekkel, hanem életszerű példákkal is tanítani kell ?mondta dr. Grabner Péter. ? Kívánom az idei Energiaköveteknek, hogy az elődeikhez hasonló sikerrel végezzék ezt a felelősségteljes, de nagyszerű feladatot.?

?A klímaváltozás ügye egyre több fiatalt mozgat meg. Ahhoz, hogy a felháborodás mellett vagy a félelem helyett tenni is tudjanak valamit, szükséges, hogy megismerjék saját életmódjuk következményeit, szükséges, hogy a zárd el, kapcsold le, húzd ki típusú üzenetek mellett felismerjék, mi mindent tehetnek még. Az Energiakövetek olyan mindennapi szuperhősök, akik felkészültségükkel és személyes példájukkal magukkal tudják ragadni a tanulókat az energiatudatos életkalandra? ? nyilatkozta Czippán Katalin.


Harmadik zsűritagként a társadalmi felelősségvállalási program mellé álló Zsíros László Róbert tudományos ismeretterjesztő vlogger, a Szertár Projekt alapítója értékelte a beérkezett pálya­munkákat: ?A klímaváltozásról, a nem megújuló energiaforrások veszélyeiről, a környezet romló állapotáról mindenki hallott már. Abban viszont, hogy ezek ne csak unalomig ismételt kulcsszavak maradjanak, fontos szerepük van azoknak a programoknak, amelyek kézzelfogható módon segítenek megismerni és megérteni ezeket a fogalmakat. Az Energiakövet programban résztvevő egyetemisták, diákok és tanárok közösen dolgozzák fel ezeket a kérdéseket és törekszenek arra, hogy szemléletváltást és tartós változást tudjanak elérni. Ez azért elég menő!?

Balról jobbra: Csiszár Barnabás, dr. Grabner Péter, Máté Marcell Tibor, Czippán Katalin, Putti Krisztián, Zsíros László Róbert
Balról jobbra: Csiszár Barnabás, dr. Grabner Péter, Máté Marcell Tibor, Czippán Katalin, Putti Krisztián, Zsíros László Róbert

A szakmai zsűri végül három hallgatót választott ki, akik Energiakövetként egy ország szupertanárai lehetnek:

  • Csiszár Barnabás (19)

ELTE TTK Földtudományok, I. évfolyam

  • Máté Marcell Tibor (23)

ELTE Fizika, mesterszak

  • Putti Krisztián (23)

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, energetikai mérnök MSc, I. évfolyam

Ők azok, akik elnyerték a MEKH Energiakövet 2019 címet a hozzá járó 400 ezer forintos ösztöndíjjal. A továbbiakban többnapos előadói tréningen vesznek majd részt, ahol a szakma legjobbjai segítenek nekik felkészülni arra, hogy igazi ?szupertanárok? legyenek. Az 2019/20-as tanévben nyertes óra­terveik alapján általános és középiskolákban tartják meg óráikat országszerte. Felkészülésüket és az órákat az egész ország nyomon követheti a program weboldalán és közösségi felületein.

A pályázat részletei és további hírek a www.energiakövetek.hu és a facebook.com/MEKH Energiahatékonyság oldalakon, illetve a MEKH Energiakövetek YouTube-csatornáján.