Napkollektor üdítő és pet palackokból

1509
Napelem pet palackból
Napelem pet palackból

Házilag is lehet napkollektort készíteni néhány műanyag flakonból és üdítős dobozból? A két kulcsszó: fenntartható energia és újrahasznosítás.

A Buenos Aires melletti Garínban a Sumando Energías nevű civilszervezet önkénteseinek segítségével a helybéli szegény családok meleg vízben fürödhetnek. És hogy hogyan?

A házi készítésű napkollektor éppen olyan egyszerű, mint amennyire zseniális. A rendszer alapvetően kidobott alumínium üdítős dobozokból, PET palackokból és tejes kartondobozokból áll.

Amikor a nap felmelegíti a kollektor csöveit, meleg víz folyik a tartályba. Az önkéntesek a csöveket feketére festik, hogy minél több napenergiát fogadjanak magukba, így egész éjjel meleg marad a víz áram vagy gáz felhasználása nélkül is.

Az Argentin Statisztikai Hivatal szeptemberben publikált adatai szerint Argentína lakosságának harmada szegénységben él. A népesség 17 százalékának otthonában nincs víz.

Az ehhez hasonló innovatív projektek jelentős mértékben javíthatják a szegény közösségek életminőségét, ráadásul fenntartható módon hasznosítva a dél-amerikai ország természeti erőforrásait.

A Sumando Energías civilszervezet, amelyhez egyre több önkéntes csatlakozik, azt tervezi, hogy évente háromezer család otthonát szereli fel ilyen napelemekkel.

A civilszervezet társalapítója, Pablo Castano megjegyzése figyelemre méltó:
” Argentína jó adottságokkal rendelkezik a nap- és a szélenergia tekintetében is. Ha ugyanolyan kapacitásunk lenne, mint Németországnak, akkor Buenos Airesben, illetve a tőle északra fekvő területeken, ahol sokat süt a nap, annyi energiát termelhetnénk, ami nem csak Argentínának, de még a szomszédos országokat is elég lenne.”

 

 

A civilszervezet 2014 óta 36 napelemet állított üzembe. A munkatársak egy kétnapos workshop keretében bárkinek megtanítják, hogyan készíthet napenergiával működő fűtőpanelt. Az önkéntesek az újrahasznosítás fontosságára is szeretnénk felhívni az emberek figyelmét.

Argentína volt az első latin-amerikai ország, amely csatlakozott a Zérő hulladék politikáját követő országokhoz. A Greenpeace helyi szervezete szerint Argentína komoly erőfeszítéseket tesz azért, hogy 4-5 ezer tonna hulladékot újrahasznosítson abból a mennyiségből, ami naponta a szemétlerakókban landol.

Forrás: Euronews

Ha még nem csatlakoztál Közösségi oldalunkhoz,
akkor itt teheted meg!