Összegző gondolatok (2) a CSR Hungary Summit 2023-tól

239

2023. október 27-én, a Gundel Palotában várta a gazdasági döntéshozókat és szakembereket a CSR Hungary vállalati felelősség és fenntarthatóság döntéshozóinak vezető szakmai rendezvénye a CSR Hungary Summit. A Konferencia fő gondolatainak összegzését folytatjuk. Második részünkben Dr. Toldi Ottó, a Klímapolitikai Intézet vezető elemzője, Mihály Eszter, a Hell Energy cégcsoport CSR és fenntarthatósági menedzsere, és Kónya Dániel, a Körber Hungária Gépgyártó Kft, HR Operations, Department Leader egy-egy gondolatát osztjuk meg.

Dr. Toldi Ottó

Dr. Toldi Ottó, a Klímapolitikai Intézet vezető elemző előadásának fókuszában a Hogyan lehetünk fenntarthatók és klímasemlegesek 2050-re? állt:

 „Az ENSZ adatai szerint 2100-ra 9,4-12,7 milliárdra növekvő emberi népességet a jelenlegi műszaki-technológiai szinten lehetetlen lesz fenntarthatóan egészséges élelmiszerrel, tiszta ivóvízzel és energiával ellátni. Hiszen minden olyan technológia amim ma az ipari és a mezőgazdasági termelés nagy részét végezzük, illetve szállítunk és közlekedünk, erősen környezetszennyező.  

Tehát, nem mehet így tovább! A fejlesztéseknek, az innovációnak olyan új utakat kell találni, melyen keresztül nem képződik többé újra hasznosíthatatlan hulladék, megszűnik a környezetszennyezés és az üvegházgáz kibocsátást. Milyen lesz majd ez a jövő, hogyan lehet oda eljutni az EU szerint? Mennyiben determinálja a politika az elérési utakat? Mit tehetnek a cégek a szabályozási környezet változékonysága közepette? “

Sport, egészség, fenntarthatóság, munkavállalói jóllét tematikus blokk is volt

Mihály Eszter, a Hell Energy cégcsoport CSR és fenntarthatósági menedzsere a következőket hangsúlyozta:

” A csomagolóiparban meghatározó szerepet játszó műanyag egészségre és környezetre gyakorolt káros hatásait számos tanulmány bizonyítja már: mégis csupán Magyarországon évente mintegy 1,5 milliárd PET palack kerül legyártásra.
A hatalmas mennyiségben használatos műanyag több szempontból is óriási terhet ró környezetünkre. Egyrészt a műanyag csomagolás előállításához 98%-ban továbbra is elsődleges nyersanyagokat használnak, vagyis kőolajat az újrahasznosított alapanyagok helyett.

A tudatos gyártók ezért keresik a műanyagot kiváltó egyéb alternatívákat. A legkörnyezetbarátabb megoldás az, ha nem is használunk csomagolást. Erre jó példa a HELL 2021-ben indított Floewater márkája, ami a vendéglátásban, valamint fitness termek, sport létesítmények és munkahelyek számára kínál csomagolásmentes megoldást. A Floewater egy speciális vízszűrő segítségével a helyi vízhálózatra kapcsolódva biztosít mindig friss szűrt vizet, ezzel fenntartható alternatívát kínálva a PET vagy üveg palackba csomagolt ásványvizekre. 

A víz az élet forrása. A víz biztosítja az agy számára az elektromos energiát, így a hatékony gondolkodáshoz, koncentrációhoz és a jó teljesítményhez elengedhetetlen napi minimum 2l jó minőségű, tiszta víz fogyasztása. A megfelelő folyadékbevitel alapfeltétele a szervezetünk normális működéséhez. Nem véletlen, hogy a sportlétesítmények kialakításánál kulcsszerepet játszik az ivóvíz lelőhelyek, “vízpontok” ideális kialakítása, frekventált elhelyezése. Számtalan olyan sejtünk van, melyek regenerálásában a víz tud segíteni. Ha a tested víz hiányában szenved, akkor a sejtek is lassabban regenerálódnak egy-egy edzés vagy mérkőzés után. Egyrészről a FloeWater egészséges és kristálytiszta vizet biztosít sportolók és létesítmény látogatók számára, ami kellemes ízével csak úgy itatja magát. Ugyanakkor az sem elhanyagolandó, hogy a PET palackok kiiktatásával munkafolyamatokat könnyít meg és még költségmegtakarítást is eredményez, mivel sem a készletfigyeléssel és újrarendeléssel, de még a hulladéktárolással és elszállítással sem szükséges foglalkoznia az egyes sportközpontoknak.”

Kónya Dániel

Kónya Dániel, a Körber Hungária Gépgyártó Kft, HR Operations, Department Leader a régiós szinten is kiemelkedő Körber egészségmenedzsment és welbeing programját mutatta be:

” A pécsi székhelyű Körber Hungária kiemelkedő egészségmenedzsment és wellbeing gyakorlatával üzeni, hogy legnagyobb értékét saját kollégáiban látja.

A Körber Hungária 1994 óta kiemelkedő szerepet játszik a dél-dunántúli térség gazdaságában és társadalmában egyaránt. A vállalat első számú értéke a náluk dolgozó képzett és tapasztalt szakemberekben rejlik. Éppen emiatt kiemelten fontos a kollégák egészsége és jólléte, és ennek érdekében több év alatt kialakítottunk egy jól működő és folyamatosan fejlődő egészségmenedzsment és wellbeing programot.

Célunk, hogy a munkatársak és a leendő kollégák számára vonzó környezetet teremtsünk, valamint hogy a rendszeres mozgás, a helyes táplálkozás népszerűsítésével és a könnyen hozzáférhető egészségügyi szolgáltatásokkal egészségtudatosabb hozzáállásra ösztönözzük őket.

A wellbeing programot anyagi és más típusú juttatások, céges programok, illetve egyéb lehetőségek évről évre bővülő kombinációja alkotja. Néhány példa ezekre: a kollégák a munkavállalói kedvezményprogram révén olcsóbban vásárolhatnak számos pécsi és környékbeli üzletben a barkácsbolttól a szépségszalonig.
A törvényben előírtnál több, legalább 25 nap alapszabadság jár minden munkavállalónak, életkortól és munkakörtől függetlenül. Kiváló minőségű ételek várják a munkatársakat a gyár éttermében, amikért a cég támogatásának köszönhetően egy rendes éttermi menü áránál jóval kevesebbet kell kifizetniük. Évi több vállalati rendezvény biztosítja a jó hangulatot és a közösségépítést munkaidőn kívül is, ilyen például a családi nap, ahol több tucat játékkal, egyéb szórakoztató programokkal, sztárfellépővel és ajándékokkal kedveskednek a munkatársaknak és családjuknak.

A Körber az egészségmenedzsment programjának keretein belül egészséges életmódra ösztönöz és ennek számos feltételét meg is teremti. Minden körberes kedvező feltételekkel csatlakozhat a vállalati sportkör 17 szakosztályának bármelyikéhez. Sokszor ki sem kell mozdulni: egyes edzéseket a gyár tornatermében tartanak, a saját masszázsszobában pedig lehetőség van kikapcsolódni és feltöltődni, akár egy hosszú munkanap vagy egy fárasztó gerinctorna után. Aki saját egészsége és környezete védelme érdekében szívesen váltaná le a munkába járásra használt autóját, e-bike-ot tud teljesen díjmentesen kölcsönözni. A rendszeresen kiosztott vitamincsomagok, továbbá a soron kívüli védőoltások lehetősége is az egészségmenedzsment program részét képezik. Újdonság az idén először megszervezett Egészségfeszt, ahol szakemberek tanácsadással, szűrésekkel és mozgásprogramokkal hívják fel a munkatársak figyelmét egészségük fontosságára. További új elem az összes munkavállaló számára elérhető, komplex egészségügyi szűrővizsgálat, ahol átfogó képet kaphatnak az egészségügyi állapotukról.

A programok kínálta lehetőségek minden körberes kolléga számára elérhetőek, legyenek akár saját, illetve kölcsönzött státuszúak.”

ÚJRA CSR NEXT VÁLLALATI FENNTARTHATÓSÁG ÉS FELELŐSSÉG KÉPZÉS
2023. november 17-től indul az újabb CSR koordinátor alapképzés.
Az egymásra épülő CSR képzési program keretén belül a résztvevők a CSR és a fenntarthatóság számos elméleti és gyakorlati területével ismerkedhetnek meg. Hazai vonatkozásban és nemzetközi kitekintésben. Gazdasági döntéshozók, közintézmények, intézmények számára.
Hasznos azok számára, akik a CSR-pályafutást kezdik, vagy akár azok számára is, akik frissíteni akarják tudásukat a CSR/a fenntarthatóság/az ESG legújabb szempontjairól. Még csatlakozhatsz!
További részletek és regisztráció itt!