Fenntartható Környezet Alap a Budapest Alapkezelőtől

563
alacsony kamatok zöld befektetésekhez
Fenntartható Környezet Alap

A globális megatrendekre reflektáló NEXT alapcsaládjának új tagját indította el októberben a Budapest Alapkezelő Budapest NEXT Fenntartható Környezet Alap néven. Az újonnan indult alap az alapcsalád két korábbi tagját, a demográfiai változásokra és technológiai szektorra építő alapokat követi, és a környezettudatosság megatrendjére épít. Az alap olyan vállalatokba fektet, amelyek mindennapi működésük során kiemelt figyelmet szentelnek a környezetvédelemnek, elkötelezettek a globális ökológiai egyensúly fenntartásában.

A Budapest Alapkezelő 2019-ben azzal a céllal hozott létre egy új, tematikus alapcsaládot Budapest NEXT néven*, hogy kiaknázza a globális megatrendekben – a demográfiai változások, a technológiai áttörés, a klímaváltozás, a világ gazdasági erőviszonyainak átrendeződése, valamint a gyorsuló urbanizáció – rejlő befektetési potenciált.

Ezek mind olyan alapvető és meghatározó változások, megatrendek, amelyek hosszú távon nem csupán az életünkre, hanem a befektetési döntéseinkre is jelentős hatással bírnak.
Az alapcsalád tervezett elemeiből először a demográfiai változásokra reflektáló Budapest NEXT Generáció Alap*, majd a technológiai szektorra fókuszáló Budapest NEXT Technológia Alap* indult el. Előbbi alapban jelenleg 5,3 milliárd, utóbbiban pedig 7,1 milliárd forintot kezelnek.

A környezeti, társadalmi és vállalatirányítási témaköröket integráló és érvényesítő ESG (mozaikszó: Environmental, Social, Governance) szemlélet, valamint az erre építő alapok az elmúlt években a befektetések világában is kifejezetten népszerűvé váltak.
Ez a filozófia a pénzügyek területén a zöld hitelektől kezdve a zöld kötvényeken át egészen a részvénybefektetésekig terjed.

Hazánkban is egyre több olyan befektető van, akiknél kiemelt cél az elérendő profiton túlmenően, hogy támogassa a környezet fenntarthatóságát a befektetési döntésein keresztül.

A Budapest Alapkezelő erre az igényre reagálva indította el legújabb, a környezettudatosság megatrendjére építő Budapest NEXT Fenntartható Környezet Alapját. Az ügyfelek körében a jegyzés során rendkívül élénk volt az érdeklődés az új befektetési lehetőség iránt, az indulás óta ma már 1,6 milliárd forintot kezelnek az alapban. A globálisan megfigyelhető trendek alapján a fokozott figyelem, kereslet a hasonló, környezettudatosságot előtérbe helyező termékek iránt tartósan fennmaradhat.

Az új alap olyan vállalatok teljesítményéből kívánja részesíteni befektetőit, amelyek kiemelt figyelmet szentelnek a környezetvédelemnek mindennapi működésük során. Elkötelezettek a globális ökológiai egyensúly fenntartásában, illetve olyan technológiákat és termékeket fejlesztenek, használnak és értékesítenek, amelyek környezeti szempontból a fenntartható fejlődést segítik elő.

A részvénybefektetések kiválasztásánál az alap kezelői kiemelt hangsúlyt fektetnek a környezeti faktorra, így olyan szempontokat vesznek figyelembe, mint a károsanyag-kibocsátás, az alternatív energiahordozók felhasználása, a víz- és hulladékgazdálkodás, a nyersanyagforrások fenntartható kezelése és a klímaváltozás mérséklése.

„A Budapest NEXT Fenntartható Környezet Alap három devizában (HUF, EUR, USD) érhető el, és a magasabb hozam reményében az átlagosnál nagyobb kockázat vállalására hajlandó, elsősorban hosszútávú befektetésekben gondolkodó ügyfeleinknek ajánljuk” – mondta Kovács Ildikó, a Budapest Alapkezelő elnök-vezérigazgatója.

„A környezetvédelmi szempontok figyelembevételével kiválasztott vállalatok esetében attól sem kell tartani, hogy a „zöld” céljaik esetleg negatívan hatnának az üzleti eredményeikre – ezáltal pedig a befektetésünk értékére.
Felmerülhet a kérdés, hogy vajon a fenntarthatósági célok megvalósítása nincs-e negatív hatással ezen cégek üzleti eredményességére, profitabilitására, de a tapasztalat azt mutatja, hogy ez egyáltalán nincs így. Számos példa bizonyítja, hogy az említett kritériumok alapján éllovas cégek más üzleti szempontok szerint is átlagon felüliek, sikeresebbek, és ez rendszerint a jobb teljesítményükben is tükröződik.”

„A számok alapján egyelőre nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a hasonló szemléletű alapok globális népszerűségének rohamos növekedését egyetlen generáció fokozott érdeklődése hajtaná, azonban több kutatás is készült már a témában. Ezek jellemzően azt mutatják, hogy a munkaerőpiacon már jelenlévő Y generáció (vagyis az ezredfordulósok) nagy része számára a környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontok elsődlegesek akkor is, ha a befektetéseikről kell dönteniük” – mondta Kovács Ildikó.

Jön a befektetők új generációja

„Ráadásul érdemes a befektetési piacon hamarosan megjelenő Z generációra is odafigyelni: gondoljunk csak bele, hogy a mostani tinédzserek és fiatal felnőttek milyen aktívak, ha környezetvédelemről vagy akár társadalmi kérdésekről van szó. Vélhetően ez a hozzáállás akkor is jelen lesz, amikor először kell befektetéssel kapcsolatos döntést hozniuk, mi pedig egy olyan alappal tudjuk „megkínálni” őket, amely ezekre a szempontokra komoly figyelmet fordít.”

LÉGY VIP OLVASÓNK!
+ ahol összegyűjtjük Neked minden héten a hét legjobb cikkeit
+ 1 meglepetés minden hónap utolsó hetében
+ hozzáférés csak a VIP olvasóinknak publikált cikkekhez és háttéranyagokhoz!
+ az online eseményeinkről is elsőként kapsz értesítést
Kattints a részletekhez!