Mely országokban dolgoznak Európában a leghosszabb és legrövidebb hétig?

621
Munkaidő-hatékony munkavégzés
Munkaidő-hatékony munkavégzés

Az átlagos heti munkaórák Európában igen eltérőek. Különösen azok az országok számoltak be rövidebb átlagos munkahetekről, ahol magasabb a részmunkaidős munkavállalók száma.

Hány órát dolgozol egy héten? Az Eurostat, az EU hivatalos statisztikai hivatalának új adatai azt mutatják, hogy az átlagos munkaidő Európa-szerte országonként nagyon eltérő. 

A munkavégzés szokásai az elmúlt években változtak. A COVID-19 világjárvány idején nőtt az otthoni munkavégzés aránya az EU-ban. Egyes vállalatok rugalmasabb lehetőségeket kínálnak.

A munkavégzés szokásai az elmúlt években változtak. A COVID-19 világjárvány idején nőtt az otthoni munkavégzés aránya az EU-ban. Egyes vállalatok rugalmasabb lehetőségeket kínálnak a távmunkához. Ha tetszik a home office-hez.. 

Ugyanilyen terhelés mellett négynapos heteket is kipróbáltak több országban. 2022-ben az EU-ban a 20 és 64 év közötti munkavállalók átlagosan heti 36,2 órát dolgoztak. Ez 24 perccel volt kevesebb, mint a 2019-es pandémia előtti adatok.

Melyik országokban van a leghosszabb és a legrövidebb munkaidő?

2022-ben az EU-ban egy főállásban eltöltött átlagos heti munkaórák száma a hollandiai 32,4 órától a görögországi és romániai 39,7 óráig terjedt. Ebbe a 20-64 év közötti teljes és részmunkaidős munkavállalók is beletartoztak.

Érdekes eredmény körvonalazódika az Eurostat alapján: az emberek a balkáni országokban dolgoznak a leghosszabb hetekben.

Amikor összehasonlították azokat az európai országokat, amelyekről ez az információ rendelkezésre áll, Törökországban volt a leghosszabb munkahét 2020-ban, 42,9 óra, ami a legfrissebb adat.

Törökországot Montenegró (42,8 óra, 2020-as adatok) és Szerbia (42,3 óra) követte. Ezekben az országokban az átlagos heti munkaidő meghaladja a 40 órát.

Görögországot és Romániát Lengyelország (39,5 óra), Bulgária (39,2 óra) és Észak-Macedónia (39 óra) követi.
Mindez arra utal, hogy a balkáni országokban van a leghosszabb átlagos heti munkaidő.

És hol vannak a legrövidebb hetek?
A 2022-ben a legrövidebb átlagos munkahéttel rendelkező országok listáján Hollandiát (32,4 óra) Ausztria (33,7 óra), Norvégia (34,1 óra), valamint Dánia és Németország (mindkettő 34,6 óra) követi.

Mi a helyzet az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Spanyolországban?
Az Egyesült Királyságban (2019-ben 36,4 óra) ugyanannyi volt az átlagos munkaidő, mint az EU-ban. Franciaországban és Olaszországban (mindkettő 36,2 óra) valamivel alacsonyabbak voltak az EU-nál. Spanyolországban heti 36,5 órát dolgoztak az emberek, ami mindössze 6 perccel haladja meg az uniós átlagot.

Az öt skandináv országban rövidebb volt az átlagos munkahét az uniós átlagnál.

OLVASTAD MÁR?
Home office-Hogyan dolgozzunk otthonról?
Home office? A digitalizáció mellett egyre több külső tényezőnek köszönhetően – a környezetszennyezés csökkentése, a világot elárasztó egészségügyi cunami -, egyre terjed a távmunka és az otthoni munkavégzés, amely a munkáltatóknál és a munkavállalóknál is új kérdéseket vet fel a mindennapokban. Hogyan dolgozzunk otthon is kényelmesen és hatékonyan? Hogyan feleljen meg a lakásban kialakított munkahely az egészséges munkavégzés feltételeinek?  Milyen bútorokat válasszunk, hogy a home office ne törje meg otthonunk összképét? Az irodabútor-gyártók felkészültek a kihívásra, most a spanyol Actiu gyár ad tippeket.
Olvasd el a teljes cikket itt!


Teljes vagy részmunkaidő?

Az EU-országok átlagos munkahetei közötti különbségek a foglalkoztatás típusától függően változnak: nevezetesen teljes vagy részmunkaidős.

A teljes munkaidős foglalkoztatás esetében az átlagos heti munkaidő a finnországi 37,4 órától az összes uniós országban 41,3 óráig terjedt 2022-ben.

Ha az Európai Szabadkereskedelmi Társulást (EFTA) és az EU tagjelölt országait is figyelembe vesszük, akkor Törökországban (46 óra) volt a leghosszabb átlagos munkahét. Ezt követi Szerbia (43,5 óra), majd Montenegró és Svájc (mindkettő 43,4 óra).

Az Egyesült Királyságban (41 óra, 2019-es adatok) és Németországban (39,5 óra) magasabb volt az átlagos munkaidő az EU-nál (39,3) a teljes munkaidőben dolgozók körében. Míg Olaszországban (39,2 óra), Spanyolországban (39,1 óra) és Franciaországban (38,7 óra) alacsonyabb számok körvonalazódtak.

A részmunkaidős foglalkoztatás esetében az átlagos heti munkaidő a portugáliai 17,8 órától a romániai 27 óráig terjedt az EU országaiban 2022-ben. Az uniós átlag 21,8 óra volt. 

A részmunkaidőben foglalkoztatottak 22,8 órát dolgoztak Franciaországban, 21,4 órát Németországban és 20,2 órát az Egyesült Királyságban. Törökországban (17,4 óra) volt a legrövidebb átlagos munkahét ebben a kategóriában.

A különböző jogi rendelkezések és a munkahetek jellemző hossza befolyásolhatja, hogy az emberek átlagosan hány órát dolgoznak hetente. Ennél is fontosabb, hogy a részmunkaidős munkavállalók országonkénti eltérő aránya befolyásolja az eredményeket. Az Eurostat megállapította, hogy azok az országok, ahol magasabb a részmunkaidős munkavállalók aránya, rövidebb átlagos munkahétről számoltak be az összes foglalkoztatott számára.

Nemek közötti különbségek a munkaidőben

Az európai országokban jelentős különbségek vannak a nemek között az átlagos munkahetekben. Ez magában foglalja a teljes és részmunkaidőben foglalkoztatott 20-64 éves korosztályt egyaránt.

A nemek közötti különbségek közül 2022-ben a férfi munkavállalók átlagos munkahetei hosszabbak voltak, mint a nők. Az EU-országok között a legjelentősebb különbség Hollandiában volt, 8,5 órás különbséggel. 

Egész Európában Svájcban volt a legnagyobb, 9,7 óra, míg a legrövidebbet Bulgáriában, 0,5 órával. Az EU-ban átlagosan 5,1 óra volt az eltérés.

A férfiak körében a legrövidebb átlagos munkahét Hollandiában és Norvégiában volt (mindkettő 36,4 év), míg Törökországban a leghosszabb, 44,8 óra. Az EU-átlag 38,4 óra volt, és a férfiak Görögországban dolgozták a legtöbb heti munkaidőt az EU-ban, 41,7 órát.

A nők körében a leghosszabb átlagos munkahét Montenegróban volt (41,7 óra). Az uniós átlag 33,6 óra volt. Hollandiában (27,9 óra) volt a legrövidebb átlagos munkahét az EU-ban, míg Romániában (39,3 óra) a leghosszabb.