Home office-hogyan dolgozzunk otthonról?

1528
Actiu home office


Home office? A digitalizáció mellett egyre több külső tényezőnek köszönhetően – a környezetszennyezés csökkentése, a világot elárasztó egészségügyi cunami -, egyre terjed a távmunka és az otthoni munkavégzés, amely a munkáltatóknál és a munkavállalóknál is új kérdéseket vet fel a mindennapokban. Hogyan dolgozzunk otthon is kényelmesen és hatékonyan? Hogyan feleljen meg a lakásban kialakított munkahely az egészséges munkavégzés feltételeinek?  Milyen bútorokat válasszunk, hogy a home office ne törje meg otthonunk összképét? Az irodabútor-gyártók felkészültek a kihívásra, most a spanyol Actiu gyár ad tippeket.

Az otthoni munkavégzés számtalan előnnyel jár: megspóroljuk az utazási időt és költséget, rugalmasabban tudunk gazdálkodni az időnkkel, könnyebben tudjuk beosztani a feladatokat, nem beszélve arról, hogy kedvenc fotelünkben tudjuk kortyolgatni a kávét vagy teát.

Hol legyen a home office lakásunkban?

De felmerül az első kérdés: hol is helyezzük el a munkahelyünket a lakásban? Elsőrendű szempont, hogy nyugodt munkakörülményeket teremtsünk, olyan helyet válasszunk, ahol nem zavar meg senki, ami nem esik a közlekedő útvonalakba és ami távol van a televízió készüléktől.

Ugyanúgy, mint az irodai munkahelyeknél, fontos a megfelelő megvilágítás. Ezen belül is az elegendő mennyiségű természetes fény – ami az éjszakai alvásunk minőségére is hatással van -, továbbá hogy elegendő elektromos és internetes csatlakozási lehetőség legyen a közelben.

Milyen legyen a berendezés?

Miután meghatároztuk az otthoni munkavégzés helyét, a következő feladat a berendezés kiválasztása. Az íróasztal mérete mellett fontos, hogy a kábelek is elrejthetők legyenek, erre kínál kitűnő megoldást az Actiu Prisma asztala a kábelelvezető csatornákkal.
Az irodai munkavégzéshez hasonlóan, érdemes néha testhelyzetet váltani. Felállni az asztal mellől, vagy óránként legalább tíz percet állva dolgozni, hogy ne álmosodjunk el. Rendben legyen a vérkeringésünk és az emésztésünk. Ebben segítenek az egy gombnyomással, motorosan állítható íróasztalok, mint például az Actiu Mobility vagy Talent. Az irodaszéknél legyünk a legkörültekintőbbek, mindenképpen szinkronmechanikával felszerelt széket keressünk, ami követi a testmozgást, miközben optimális támaszt nyújt a gerincoszlopnak. Erre lehet megoldás az Actiu Stay, Trim vagy TNK Flex.

Eszközök a munkavégzéshez

Ezt követően gondoljuk végig, hogy milyen eszközöket használunk a munkavégzéshez – írószer, papírok, mappák – és ezek mennyi tárolóhelyet igényelnek. Az asztal alá gurítható kis tároló praktikus megoldás az írótálcával és az iratokat elnyelő fiókokkal.

Bár az otthoni környezetben könnyebb kikapcsolódni és relaxálni, ennek a helyét is érdemes megtervezni. Igazi kedvenc, olvasásra, elmélkedésre vagy kávézásra való fotel az Actiu Noom.

Ha pedig nincs elég hely a lakásban egy külön ajtóval zárható dolgozószoba kialakítására, akkor megoldás lehet egy akusztikus elválasztó panel, amely színében és formájában is illeszkedik a bútorokhoz. Igy rögtön létrejön egy csendsziget, ahol nyugodtan lehet gondolkodni, még akkor is, ha a család apraja-nagyja otthon tartózkodik.

Lényeges kiemelni, hogy az otthoni munkavégzés nem jelenti azt, hogy valaki egyedül dolgozik. A home office még inkább felértékeli a csapatmunka jelentőségét, amelyek virtuális megbeszélések, videokonferenciák keretében történnek. Az online világban ugyanolyan rendnek kell uralkodni, mint a fizikai világban. Ki kell alakítani a dokumentumkezelés rendjét, hogy ki mihez férhet hozzá, és pontosan meg kell határozni a megbeszélések ütemezését. A szociális kapcsolatok azért is fontosak, hogy elkerüljük a magányosság érzését.

Az egészséges munkakörnyezet az irodában is fontos, de otthon még nagyobb jelentőséget kap. Mindenképpen olyan tárgyakkal vegyük körül magunkat, amelyek mentesek a formaldehidtől.Otthon is legyünk környezettudatosak, használjunk újrahasznosított anyagból készült termékeket és gyűjtsük szelektíven a szemetet!

Partnerünk:

LÉGY VIP OLVASÓNK! 
+ ahol összegyűjtjük Neked minden héten a hét legjobb cikkeit 
+ 1 meglepetés minden hónap utolsó hetében 
+ hozzáférés csak a VIP olvasóinknak publikált cikkekhez és háttéranyagokhoz! 
+ az online eseményeinkről is elsőként kapsz értesítést 
Kattints a részletekhez!