Amerikai ügyészek új megközelítése a CR-hoz

686

sign-36417_640

Amerikai ügyészek fontolgatják, hogy hogyan lehetne szigorítani a jogi kereteket azokban az iparágakban, ahol fokozottabban veszélyeztetik az emberek biztonságát. Annak az apropóján, hogy a Toyota  gyújtókapcsolójának a problémája emberek életét veszélyeztette. A General Motors pedig újabb gyártási hiba miatt 1,5 millió Ft autót hív vissza. A cég ebben az évben már 6 millió 260 ezer autót hívott vissza. Korábban a hibás gyújtókapcsolókkal volt gond, amely feltehetőleg 13 ember halálát okozták. Az amerikai hatóságok vizsgálják az autógyártó felelősségét.
Az autóipar mellett, a repülőgép, bányászat, és gyógyszeriparra, olajszektorra is ki szeretnék terjeszteni a szigorítást.

A fenti iparágakban a vállalatok megtévesztő magatartása a nyilvánossság előtt a biztonsági kérdésekben. A tudatos megtévesztő magatartásra fokozottabban érvényesüljön a büntetőjog. Külön büntető eljárás keretébe tartozó törvényt terveznek, pl az autóiparban a biztonsági hibák következményeire való tekintettel. Éppen a Toyota ügy kapcsán Ez a törvény üzenet értékű lehet a többi iparág számára is. A vállalati felelősségnek ez is markáns eleme.
Tanulság a cégek számára, hogy egy üzleti működés problémáját hogyan kell kezelni a nyilvánosság előtt.