Bizalom és hitelesség

683

Megjelent a Magyar Európai Üzleti Tanács 15.éves jelentése.Az Üzleti Tanács úgy véli, hogy a bizalomnak központi szerepe van a válság megoldásában, a versenyképesség javításában, a befektetők vonzásában, és szoros összefüggésben áll az ország imázsával is.

Az elmúlt év során Magyarország nemzetközi megítélése rendkívül változó volt. Az HEBC véleménye szerint a befektetők bizalmát két tényező állítaná helyre. Az egyik a kiszámítható gazdasági környezet megteremtése. A másik, ami bizalmat teremt és segít hosszútávon a fenntartható változások megítélésében, az az előzetes konzultáció.

ball-93118_640Az HEBC tagjai felsővezetőként önmaguk is tapasztalják, hogy csak azok az elképzelések kapnak bizalmat és lesznek maradandóak, amelyek élvezik minden érintett támogatását, együttműködését és elkötelezettségét.

Magyarország sikerének egyik kulcsa lehetne, ha saját bizalmi válságán gyorsabban jutna túl, min más európai országok. Egy gazdaságilag ésszerű, de tisztességes és méltányos tehermegosztással felépítené a külföldi befektetők, a nemzetközi vállalatok és a pénzügyi szektor bizalmát, ami hozzájárulna a gazdaság további erősödéséhez.

Az HEBC véleménye szerint a versenyképesség növekedéséhez egy jövőképre épülő irányokat és célokat kijelölő országstratégia megalkotása nagymértékben hozzájárulna. Fontos lenne meghatározni, hova akar eljutni az ország 15-20 év távlatában, melyek azok az erősségek, amelyekre építeni szeretne.

Az HEBC olyan erőforrások mentén fogalmazza meg ajánlásait (bizalmi tőke, humán, pénzügyi, természeti és kulturális tőke), amelyek jelentős hatással vannak a fenntartható gazdaság növekedésére.