Szociális vállalkozás-ami nem a profitra törekszik

539
Szociális vállalkozás-ami nem a profitra törekszik
Szociális vállalkozás-ami nem a profitra törekszik

Sokszor írtunk már évekkel ezelőtt is a CSR Hungary Guideline sorozatunkban is a szociális vállalkozásról, annak historikumáról, melynek az önfenntartó képességével kapcsolatban nagyon sok vita dúl. Hisz a szociális vállalkozást működtetőknek és az alkalmazottaknak is piacképes fizetést kell biztosítani. Magyar példákat is bemutattunk mind az előbb említett kiadványunkban, mind a CSR Hungary hírportálján.
Ami tény. A szociális vállalkozás az egész világon terjedőben van, Európában az aktív népesség 6%-át éri el. A név elég megtévesztő, de gyakorlatilag azokat a vállalkozói tevékenységeket értik alatta, ahol a cél inkább valamilyen társadalmilag kívánatos cél elérése, és nem a profit maximalizálása.

Elsőre túl magas aránynak tűnik a 6%, de a számítás során ide értik gyakorlatilag az összes alapítványt és egyesületet is. A példa ragadós, így a klasszikus nagyvállalatok is újragondolják az üzleti modelljüket. Gondoljunk Prahalad BOP üzleti modelljére, ami a társadalmi piramis alján található, nagy létszámú társadalmi csoport problémáit próbálja megoldani a valós világ gazdasági, társadalmi környezetében.

Ráadásul az Európai Unió a körkörös gazdaság koncepcióját részesíti előnyben napjainkban. Ez a szemlélet ma már számos szektorban jelen van.

William Berger egy brüsszeli szociális vállalkozásnak, a Permafunginak dolgozik. Havonta másfél tonna kávézaccot gyűjt össze kerékpáron nyolc étteremből, amin aztán gombát termesztenek. A használt gombazsákok tartalmát ? vidékre szállítják, ahol trágyaként használják a mezőgazdaságban.
A projekt másik érdekes vonása, hogy alacsony végzettséggel betölthető munkahelyeket teremt, amelyeket mégsem lehet más országba kiszervezni.

?Ez a projekt megtanított felelősséget vállalni, megerősítette az önbizalmamat, így már nem félek szóba elegyedni az emberekkel .? ? mondja Berger.

A Permafungi másfél éve indult, ma hat embernek ad munkát. Az alapítók most a termékskála kiszélesítésén gondolkoznak.
?A gombafonálból kiindulva készíthetnénk szigetelőanyagot. A kávézaccnak is vannak másfajta felhasználási irányai, például lehet belőle szappan ? mondja Martin Germeau, a PermaFungi társalapítója. ? Nem az a céiunk, hogy óriási gombatermesztővé váljunk, hanem az, hogy más szociális vállalkozásoknak segítsünk ilyen gombatermesztő telepek elindításában. Brüsszelben ötezer tonna kávézacc keletkezik évente, ezen évente ezer tonna laskagombát lehetne előállítani helyben. A szociális vállalkozási modell nagyon ígéretesnek tűnik, különösen a körkörös gazdaságban. A közösségi finanszírozás kifejezetten alkalmas finanszírozási forma ilyen projektekre.

?Az emberek egyre inkább értelmes dolgokra akarják fordítani a pénzüket és a munkájukat.+ ? magyarázza a jelenséget Lo?c Van Cutsem, az Oksigen.eu nevű szociális vállalkozásokat támogató szervezet egyik menedzsere. ? A közösségi finanszírozás megfelelő eszköz, hiszen lehetővé teszi, hogy közvetlenül támogassák ezeket a társadalmi vállalkozásokat. Azt is érdemes megjegyezni, hogy Európában egyre több ország kifejezetten segíti a a szociális vállalkozások indítását tanácsadással, illetve a finanszírozás terén is.

Néhány hasznos adat:

  • Európában minden negyedik vállalkozó úgynevezett szociális vállalkozó
  • 2015-ben a szociális vállalkozások ? szövetkezetek, egyesületek, alapítványok vagy társadalmi célú vállalkozások az uniós munkaerő 6%-át foglalkoztatták és a GDP 10%-át adták.
  • A szociális vállalkozás elsődleges célja valamely társadalmi cél elérése, ami a haszon maximalizálásához képest is előnyt élvez.
  • A finanszírozás viszont komoly problémát jelent, amelyre a megoldást a közösségi finanszírozás , a crowdfunding lehet.
  • A Permafungi egy belga szociális vállalkozás, amely az Európai Bizottság társfinanszírozásával szedte össze az induláshoz szükséges tőkét az OksigenCrowd nevű közösségi oldalon.

Forrás: Euronews

Érdemes belépnie a 2007 óta működő CSR Hungary Klubba.
A felelős és fenntartható gazdaság döntéshozóinak! 
Kattintson ide a még több információhoz!