Évindító CSR Szerda Klubest volt…

971
csrszerda-klubest
CSR Szerda Klubes volt 2020.02

Boldog munkavállaló, jó munkahely, jó üzlet? ez volt a témája  a CSR Hungary CSR Szerda évindító klubestnek, melynek egy rendhagyó helyszín, a Well Point adott otthont 2020. február 05-én.

A 2007-ben Magyarországon megalakult CSR Hungary Klub a felelős és fenntartható gazdaság döntéshozóinak a vezető fóruma. Akiknek fontos a vállalati felelősség, az új gazdasági ismeretek megszerzése, a személyes szellemi fejlődés, az értékek a modern világban. Gazdaság, társadalom, környezet… 
CSR Szerda Klubestek a Klub személyes találkozóinak fórumai.

A 2020-as évindító CSR Szerda klubest meghívott vendégei voltak Thierry Zsuzsanna, a Tungsram Group CSR vezetője, 
Rosner Imre, a Szerencsejáték Zrt. karitatív osztályvezetője és Feuertag Ottó, az Europa Design tulajdonosa. 
Beszélgetésüket Takács Júlia, a CSR Hungary ügyvezető igazgatója moderálta. 

Hogy érzed magad? Megtévesztően egyszerű kérdés?pedig ha ezt egy munkahellyel kapcsolatban tesszük fel, akkor már kevésbé egyszerű, hogy mi mindenből tevődik össze.
Életünknek csaknem a felét a munkahelyünkön töltjük. Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy milyen is az a bizonyos munkahely, ahova nap mint nap bejárunk, vagy a mikroközösség (érintettek, főnök, munkatársak,ügyfelek..), melyhez tartozunk munkánk révén.

Már évekkel ezelőtt a HR-t (a munkavállalók bevonását) a CSR lelkének neveztük, hisz egy fenntartható, hosszabb távon is sikeres üzlet alapjának Achilles- sarka a humántőke. S így az emberekkel, és elsősorban a munkatársakkal való bánásmód. 
Ez adja a cég/intézmény savát-borsát. Akár meghatározza a szervezet hatékonyságát, innovatív képességét is. 
S tetszik, nem tetszik a munkahely különböző egyénekből, emberekből áll. 
Nem csak egy intézmény, melynek elvégzendő feladatai vannak.

Ma már kulcsszavak a mindennapi üzleti kultúrában az employer branding, munkáltatói márka, well being, munkavállalói elkötelezettség…

CSR Szerda Klubest meghívott vendégei pedig a hogyanra mutatták be saját munkahelyi megoldásaikat

  • Mi az amitől boldog a munkavállaló? 
  • Miért jó ez a szervezetnek? 
  • Mozgáskorlátozottak és fogyatékosok integrációja 
    a munkaerő piacon …
  • Tárgyi kultúra, ergonómia, egészség, pozitív irodakörnyezet.

Thierry Zsuzsanna, a Tungsram Zrt Group CSR vezetője kiemelte:
“Ma már korántsem elegendő kizárólag a teljesítményre összpontosítani egy vállalatnál, ha hosszútávú együttműködésre, elégedett és elkötelezett dolgozókra vágyunk. Minden olyan eszközt is biztosítanunk kell kollégáink számára, amelyek segítségével kialakíthatják változatos, fitt mindennapjaikat, mert csak így maradhatnak sokáig motiváltak a munkahelyi közegben is. 
FiTungsram program egy olyan, az egész vállalatot átfogó kezdeményezés, amelynek célja, hogy támogassák a testi-lelki egészség kialakítását és megőrzését. A FiTungsram CSR tevékenységük része, amelynek keretében a rendezvények szervezői önkéntes munkában tervezik és megvalósítják a dolgozók és családjaik testi-lelki jólétet szolgáló
programokat, erős vállalati közösséget is létrehozva ezáltal gyáregységeikben. Budapesten, Nagykanizsán, Zalaegerszegen, Hajdúböszörményben, Kisvárdán…”

Rosner Imre, a Szerencsejáték Zrt. karitatív osztályvezetője szerint:
“Mottónk: ?Nem az a fontos, ami elválaszt, hanem az, ami összeköt!? 
A Szerencsejáték Zrt. több mint 15 éve
foglalkoztat megváltozott munkaképességű, illetve fogyatékossággal élő embereket sorsjegy értékesítőként. Ma közel 180 fő dolgozik ebben a munkakörben.
Vállalati küldetésünkként azt kívánjuk bizonyítani, hogy az érintett csoport a nyílt munkaerő piacon is sikeres munkavállaló lehet. A CSR Hungary Díj pályázatában is a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának elősegítését és a fogyatékossággal élő személyek társadalmi integrációját támogató programokkal indultunk. Ennek keretében bemutattuk a fogyatékossággal élő játékosok kiszolgálását fejlesztő tréningünket, az ?Adj Egy Ötöst!! iskolai szemléletformáló programot, melynek kereteit spanyol szerencsejáték ipari partnervállalatunk, az ONCE, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar és a FESZT partnerségével határoztunk meg.

Az iskolai programmal az volt a célunk, hogy olyan személyes együttműködést igénylő tevékenységeket támogassunk, ahol minél fiatalabb korban megteremtik annak a lehetőségét, hogy tipikus fejlődésű diákok és pedagógusaik, valamint a fogyatékossággal élő emberek közös tevékenységen keresztül ismerjék meg egymás mindennapi életét. 
Ezek mellett s Szerencsejáték Zrt. a már két éve tartó b
efogadó (inkluzív) játszóterek építési programjával azt kívánja elérni, hogy olyan terek jöjjenek létre, ahol fogyatékossággal élő és tipikus fejlődésű gyermekek az együtt  játszás élményén keresztül elfogadó, nyitott felnőttekké válhassanak. 
Mára már nyolc befogadó játszóteret adtunk át országszerte, és a programunkat 2020-ban is folytatjuk.”

Feuertag Ottó, az Európa Design alapítója kiemelte: A képzett munkaerő vonzása és megtartása alapvető kihívás napjainkban, főleg egy olyan generációváltás által is dominált időszakban, amikor az anyagi juttatások után a második keresett szempont a motiváló  munkakörnyezet. Az irodák  kollaborációt támogató  ergonómiai berendezései már nem csupán az egészségünket védik, hanem fizikai és mentális hatékonyságunkat is támogatják
nemzetközi Well minősítést  megkapó irodák -10 fejezetben részletezett  adat és mérés alapú követelmények teljesítése után – akár az éves fluktuációjuk  26% .-t is megtakaríthatják, nem beszelve a pozitív irodai hangulatról.