A legnagyobb vertikális farmja épül az Egyesült Királyságban

306
Jones Food Company-vertikális farm
Jones Food Company-vertikális farm

A világ legnagyobb vertikális farmja épül, hogy segítsen megszüntetni az Egyesült Királyság importált élelmiszerektől való függőségét. Mérete 96 teniszpálya.

A brit kiskereskedők már a friss bazsalikom közel egyharmadát a Jones Food Company (JFC) csapatától kapják. Más leveles zöldekkel együtt Európa legnagyobb vertikális farmján, az angliai Lincolnshire-ben termesztik.

De most kísérleteznek puha gyümölcsök, virágok, zöldségek, sőt szőlőtermesztéssel kereskedelmi méretekben. Bristol városa közelében megnyílt egy korszerű innovációs központ, ahol a kutatók azon dolgoznak, hogy a következő 10 évben ezeket az ötleteket valóra váltsák.

„Már tudjuk, hogy a leveles zöldségeken kívül más termékeket is termeszthetünk. A gombától a szederen át a tulipánig. De az a feladatunk ezen az új létesítményen keresztül, hogy a növekedés sebességét kereskedelmi méretűvé tegyük” – mondja Glynn Stephens, a növénytermesztésért felelős vezetője.

A cég szeretné megszüntetni ezen termékek importjának szükségességét a vertikális farmokkal. 
A kormány szerint 2020-ban az Egyesült Királyságban elfogyasztott élelmiszerek közel felét a tengerentúlról hozták be.

A Savills ingatlanszolgáltató cég egy közelmúltbeli jelentése pedig azt jelzi, hogy az import 69 százaléka az Egyesült Királyságnál alacsonyabb környezetvédelmi pontszámmal rendelkező országokból, például Dél-Afrikából és Törökországból származik. A gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék esetében ez az arány 77 százalékra nő.

A tengerentúli élelmiszerektől való függés megszüntetése érdekében a JFC a világ legnagyobb vertikális farmját építi fel.

A több millió font értékű létesítmény több mint 13 500 négyzetméteres termőterülettel rendelkezik majd, ami 96 egymásra rakott teniszpályának felel meg. Idén ősszel nyílik meg.

A vertikális farmok jobbak környezetvédelmi szempontból?

A JFC szerint a vertikális farmok kevesebb műtrágyát használnak, mint a szabadban. Mivel azt a farm vízrendszerében újrahasznosítják, ha a növények nem szívják fel. Nem áll fenn annak a veszélye sem, hogy a műtrágyák kifolynak a szántóföldekről és szennyezik a vízforrásokat.

A vállalat hozzáteszi, hogy ez az innovatív élelmiszertermesztési rendszer 100 százalékban zöld energiával üzemeltethető. 95 százalékkal kevesebb vizet használ fel, és csökkenti az élelmiszerekhez kötődő légi mérföldeket.

„A fogyasztók, a kiskereskedők, a kormány és minden érintett felismeri a kibocsátás csökkentésének, az élelmiszer-mérföldek csökkentésének, a növényvédőszer-használat csökkentésének, a vízfelhasználás csökkentésének és általában véve a fenntarthatóbb élelmiszertermesztésnek a fontosságát és előnyeit” – mondja a JFC alapítója és vezérigazgatója. James Lloyd-Jones.

A vertikális gazdálkodás is teljesen ellenőrzött környezetben történik. Ez azt jelenti, hogy a folyamat nem függ a szezonális időjárási változásoktól vagy a korlátozott földterülettől, hogy az év 365 napján élelmiszert termeljen.