Tudtál róla? Óceánok világnapja

422
Élet az óceánban
Élet az óceánban

Idén 30 éves az óceán világnapja. Az ENSZ jelentése szerint az emberi tevékenységből származó szén-dioxid-kibocsátás az óceánok felmelegedését, elsavasodást és oxigénveszteséget okoz.
Kanada eredetileg az 1992-es Rio de Janeirói Föld-csúcstalálkozón terjesztette elő az Óceánok világnapja koncepciót. Ez annak a globális mozgalomnak a része, amelynek célja, hogy 2030-ra a világ szárazföldjének, vizeinek és óceánjainak legalább 30%-át megóvják.
Az eseményt az ENSZ Közgyűlése 2008-ban hivatalosan elismerte. Ez a nemzetközi cselekvési nap a fenntartható fejlődés globális céljainak megvalósítását támogatja. A cél az óceán védelme és az erőforrásokkal való fenntartható gazdálkodás iránti közérdek előmozdítása.

Az óceánok megélhetést és erőforrást jelentenek

Az óceánok a Föld felszínének több mint 70%-át borítják. Ezek termelik a bolygó oxigénjének legalább felét, és elnyelik az ember által termelt szén-dioxid körülbelül 30%-át. 
A tenger ad otthont biológiai sokféleségünk nagy részének, és az ENSZ szerint világszerte 3 milliárd ember támaszkodik ettől a megélhetésükhöz. A szervezet szerint körülbelül 200 millió embert foglalkoztatnak közvetlenül vagy közvetve a kapcsolódó iparágakban.

Az emberi tevékenységből származó szén-dioxid-kibocsátás az óceánok felmelegedéséhez, savasodáshoz és oxigénveszteséghez vezet. A part menti vizek állapota a szennyezés és az eutrofizáció miatt romlik, ami káros algavirágzást okoz. Mivel a nagyhalak populációinak 90%-a kimerült, és a korallzátonyok fele elpusztult, többet vesznek ki a tengerből, mint amennyit pótolni lehet.

óceánok védelme - miért
óceánok védelme – miért /Forrás: : Monterey Bay Aquarium Research Institute

Az óceán világnapjának céljai

Az idei rendezvény felhívja a figyelmet és támogatást arra a célkitűzésre, hogy az óceán legalább egyharmadát megóvják egy fokozottan védett területek hálózatán keresztül 2030-ig. 

Az Óceán Világnapja most először hozott létre egy „hogyan kell útmutatót” , amely megkönnyíti a résztvevők számára a „30 x 30” mozgalom előmozdítását. Tartalmaz óraterveket gyerekeknek, nyomtatható posztereket és transzparenseket, valamint árucikkeket az önkéntesek számára. Számos eseményt terveznek világszerte, a strandtakarítástól a különleges vetítésekig és kiállításokig.

A fiatalok létfontosságúak a mozgalom és a bolygó jövője szempontjából. A 22 országból 25 tagot számláló Ifjúsági Tanácsadó Testület egész évben ad ötleteket és ajánlásokat az óceánok és az éghajlat megőrzéséhez. „A hozzánk hasonló fiatal környezetvédőknek fel kell hívniuk a figyelmet társaink és az idősebb generációk körében” – mondja Yutong Yang, az Ifjúsági Tanácsadó Tanács kínai tagja.

“De ez nem elég! Kötelességünk új és kreatív megoldásokat találni az előttünk álló problémákra, valamint bolygónk egészséges jövőjét elképzelni és bevezetni azáltal, hogy a különbségek ellenére együtt dolgozunk – az év minden napján!”