Az újrahasznosított csomagolásoké a jövő

456
Újrahasznosított csomagolás-italkarton
ujrahasznositott csomagolás-italkarton

Az újrahasznosított csomagolás kulcs a körforgásos gazdaságban. Az italos kartondobozok karbonlábnyoma fele akkora, mint a PET palackoké, derült ki a bécsi egyetem kutatásából. A kartondobozok a jövő zöld gazdaságának alapvető elemei is lehetnek, hiszen fenntarthatósági szempontból az üvegekénél előnyösebb az alkalmazásuk.

A kartondobozok újrahasznosítási aránya folyamatos nő Európában. A cél pedig az, hogy 2030-ra forgalomban levő összes mennyiség legalább 90 százalékát begyűjtsék, 70 százalékát pedig újra fel is használják.

A műanyaghulladék mennyisége növekszik a legnagyobb ütemben világszerte. Sőt PET palackból és műanyag zacskóból percenként egymilliót használunk el Magyarországon.

Az egyszer használatos műanyagok forgalmazását tiltják

2021. július 1-jén lépett életbe az egyszer használatos műanyagok (SUP – Single Used Packaging) forgalmazását tiltó kormányrendelet, amelynek célja a műanyaghulladék mennyiségének csökkentése. A friss szabályozás értelmében olyan termékekből, mint például egyes műanyagzacskók, szívószálak és evőeszközök, stb. nem kerülhet több kereskedelmi forgalomba.

2030-ra nem kisebb célt tűzött ki maga elé az ACE (Alliance for Beverage Cartons and the Environment/www.ace.be), vagyis az italos karton és papírgyártó EU központi szervezete, mint hogy az italos kartondoboz legyen az egyik „legzöldebb” csomagolás. Az italos kartondobozok előállítása kevesebb fosszilis energia felhasználásával és karbonkibocsátással járnak, mint a többi hagyományos csomagolási forma.

Az ACE hazai tagszervezete, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés (IKSZ) 17 éve tevékenykedik az italos karton szelektív gyűjtése és hasznosítása érdekében.

A törekvésekről Baka Éva, az IKSZ ügyvezető igazgatója az alábbiakat hangsúlyozta:

„Célunk, hogy 2030-ra az egyik legfenntarthatóbb csomagolási forma az italos kartondoboz legyen. Ezt úgy fogjuk elérni, hogy kizárólag megújuló forrásból származó vagy újrahasznosított alapanyagból dolgozunk és odafigyelünk a kartondobozok újrahasznosítására is. A feldolgozás alapja a hatékony begyűjtés és a válogatás, ezt mind európai, mind hazai szinten szem előtt kell tartanunk.”

Az italos kartondobozok termék-életciklusát tekintve kiemelkedő az előállítás környezettudatossága, illetve szembetűnő az újrahasznosítás arányának növekvő trendje is.
Az ACE legutóbbi, 2019-es teljes évet vizsgáló jelentése szerint, az Európai Unió 27 országában az évek óta tartó folyamatos növekedésnek köszönhetően az újrahasznosítás aránya átlépte az 50 százalékot. Már az összes forgalomban lévő italosdoboz több mint felét, 51%-át, mintegy 450 ezer tonnát újrahasznosították.


Példák: Németország, Spanyolország, Belgium

Például:
Németországban a törvényi szabályozás szerint mintegy 75 százalékot kell elérni az italos kartondobozok újrahasznosítási rátájának, miközben az aktuális arány éves szinten 78 százalék.

Spanyolországban több mint 80% ugyanez az arány.

Belgiumban még ennél is magasabb arányt, 93 százalékot sikerült elérni a helyi partner hatékony kommunikációjának és az erős kontrollnak köszönhetően.

A Benelux államoknál maradva, Hollandiában is komoly növekedésnek lehetünk tanúi. Magyarországon 2020-ban ez az arány mindössze 22 százalék volt. A cél, hogy 2025-re 25 százalék, 2030-ra pedig 50 százalék legyen az italos karton hasznosítási aránya, vagyis minden második doboz kerüljön begyűjtésre és újrahasznosításra.