Meglévő technológiák 80%-kal csökkenthetik az óceánok műanyaghulladékát

725
Műanyaghulladék az óceánban
Műanyaghulladék az óceánban

Az évek óta tapasztalt növekvő tudatosság ellenére az egyszer használatos műanyagok a világ minden tájáról a vízi utakon keresztül az óceánjainkba kerülnek. Becslések szerint 150 millió metró tonna műanyag van már az óceánban. De van néhány jó hír is. A The Pew Charitable Trusts és a SYSTEMIQ által közzétett jelentés szerint a meglévő technológiák felhasználásával gyorsan, 80% -kal csökkenthetjük a globális óceánokban kerülő műanyag mennyiségét.

Túl sok műanyag kerül az óceánba. Több műanyagot fogyasztunk és gyártunk, mint korábban, és kevesebbet hasznosítunk újra. Az egyszer használatos műanyag növekedése a COVID-19 világjárvány körüli egészségügyi problémák miatt súlyosbította a válságot .

Gyakran Ázsia országai – Kína , Indonézia , Fülöp-szigetek , Thaiföld és Vietnam is felelősek a világ többi részével együtt az óceánban landoló műanyaghulladékért.

Az új jelentés szakértőket és tudósokat egy körbe vonzott azzal a céllal, hogy cselekvési tervet javasoljanak a döntéshozók számára. Nyolc olyan intézkedést határoztak meg, amelyek szerintük gyorsan csökkentheti kaz óceán műanyaghulladékát. Ideértve a műanyaggyártás növekedésének csökkentését. Az egyes műanyagok alternatívákkal való helyettesítését. Mint például papír és komposztálható anyagok, termékek és csomagolások tervezése és újrahasznosítás céljából történő csomagolása stb. A márkák ösztönzése a jelentés kiemelt célja.

Az üzleti vezetők számára a legfontosabb üzenet az, hogy jelentősen növelnünk kell ambícióink szintjét a műanyaghulladék csökkentése érdekében.a kezelésére.

A márkák felelősek és kritikus fontosságú szerepet játszanak – méretük és a tény miatt, hogy sokan transznacionálisak, és nagyon nagy az ökológia lábnyomuk azokban az országokban, amelyek az óceánhoz kötött műanyag legfontosabb forrásai. Gondoljunk a műanyag csomagolási termékek esetében a  Coca-Colára , a Nestlére , a Marsra és más nagy márkákra, melyek a világ minden táján ismertek.

A körkörös gazdaság elveit beépítő progresszív vállalatoknak nagy előnyeik lesznek a holnap gazdasági rendszerében is. Azok, akik nem tudnak alkalmazkodni, kockáztatják, hogy áruikat kiszorítják a piacról.

A késés csak a problémát növeli. Öt év várakozása után további 80 millió tonna műanyag kerülhet az óceánba. Ezért a jelentés szerzői arra fókuszáltak, hogy miként tudunk most cselekedni.

Ismerjük a problémát; és egyre inkább tudjuk azt is, hogy hogyan lehet megoldani. Ideje, hogy a döntéshozók – ideértve a vezető globális fogyasztói márkákat is, amelyeket a probléma részeként azonosítottak – kezdjék meg a szükséges lépéseket annak megakadályozására, hogy a műanyag az óceánba kerüljen.