Fenntartható bőr padlizsánból, kaktuszból

764
Padlizsánból fenntartható bőr
Padlizsánból fenntartható bőr

Az Amadou, a MycoWorks már gomba alapú bőrt használnak fel, s emellett padlizsánból, kaktuszokból, és almából készült anyagok is léteznek már.  Ezek a textil alapanyagként szolgáló zöldség, gyümölcsmaradványok egyben az élelmiszerpazarlás problémájának a megoldását is szolgálják.

A divatiparban a konvencionális bőrtermelés számos környezeti kérdéssel bír: erdőirtás, mérgező vegyianyag használata, a szarvasmarhatartáshoz tartozó föld-és vízforrások fenntarthatatlan részét. Íme néhány innovatív megoldás, mely két, a környezetre káros iparágunk (élelmiszer-és textilgyártás) számára is fenntartható megoldást hoz.

A séf fenntartható bőrt készít a padlizsán héjából

Omar Sartawi, jordániai séf átalakítja az egyébként már élelmiszerhulladékként számon tartott padlizsánhéjakat időszerű és divatos árucikkké: fenntartható arcmaszkká. A sartawi sók, dehidrálják és főzik a padlizsán héját, tehát gazdag textúrájú, tartós, bőrszerű, de lélegző anyaggá válnak. Megfelelően elkészítve az anyag két-három évig is eltarthat.

Amint Sartawi elmagyarázza a videójában: „Folyamatos trend a fenntartható luxus felé tartás; így gondoltam, miért ne lehetne bőrt készíteni a padlizsánhéjból. Megőrizve a padlizsánt. Ahelyett, hogy ezeket a héjakat kidobnánk, újrafeldolgozhatjuk és felhasználhatjuk a divatban, többféle célra. Tehát elkezdtem fejleszteni. ”

Elpazarolt ételből ruhák

A séf jordániai tervezőkkel, Salam Dajani-val és Nejla Asem- rel dolgozik, hogy elkészítsék a maszkokat. A maszkokkal a múlt hónapban jelentkeztek a Jordan Fashion Week-en, a Born Again kampány részeként. A fenntartható arcmaszkok sorozatát a helyi női kézművesek készítették.

Sartawi elmondta a The Nationalnak, hogy a szállodákban, éttermekben még több az étkezésekből  megmaradt padlizsán megmentését tervezi a fenntartható bőr elkészítéséhez.

“Olyan sok mindent megtehetünk, amire az emberek még csak nem is gondolkodtak eddig.” – mondta. “Ha össze tudnánk gyűjteni az elpazarolt ételt, és ruhákká változtathatnánk a kevésbé szerencsések számára, akkor sok minden megváltozhat.”

Sartawi azt is elmondta, hogy azt tervezi, hogy nyílt forrású anyagot készít a padlizsánhéjból készült fenntartható bőr elkészítési módjáról, azért hogy az emberek szerte a világon otthon is fel tudják dolgozni a háztartásban megmaradt padlizsánhulladékot.

Kaktusz, a legszélesebb körben felhasználható növény

A kaktusz nem csak egyszerűen a legszélesebb körben elterjedt növény Mexikóban. Termesztésük számos éghajlati előnyt kínál: növekedésük nem igényel sok vizet, szétválasztják a CO2-t és gyorsan regenerálódnak (csak az érett levelek levágódnak a növényből) a bőr készítéséhez). És néhány fajtát megújuló energiaforrásként is felhasználnak.

Ma már pedig  a kaktusz újabb, piacképes alternatívát kínál a hagyományos bőr számára. Mexikói vállalkozóknak, Adrian López Velarde-nak és Marte Cázarez-nek , a start Adriano Di Marti társalapítóinak köszönhetően. Egy olyan vállalkozásnak köszönhetően, amely vegán bőrt, a Desserto-t fejleszti. Velarde bőrrel dolgozott az autóiparban, Cázarez pedig a divat területén. Tehát mindketten tisztában voltak az anyag környezeti hatásaival. A jobb alternatíva keresésére kényszerültek. Két éves kutatás-fejlesztés után a csapat 2019. júliusában elindította a tartós, lélegző, biológiailag lebomló kaktuszbőröt. 2019 októberében mutatták be Milánóban.

A kaktusz levelek kivágása után három napig szárítják őket a napfény alatt, amíg a kívánt páratartalmat el nem érik. A szerves alapanyagot ezután feldolgozzák és összekeverik nem mérgező vegyi anyagokkal, és bármilyen textúrára és színre formálhatóak. Az a farm, ahonnan a kaktuszokat beszerzik, teljesen biogazdálkodás alapú. Az összes fel nem használt kaktuszanyagot országosan értékesítik az élelmiszeripar számára. A fejlesztő csapat szerint az anyag akár 10 évig is eltarthat, és költség-versenyképes a hagyományos bőrrel. Desserto elnyerte a fenntarthatósági díjat a májusi Monte Carlo Fashion Week -en.