Kicsi a világ: Hogyan függ össze egymással a távoli régiók éghajlatváltozása?

499
Éghajlatváltozás-Amazon
Éghajlatváltozás-Amazon

Az Amazonas esőerdője és a Tibeti-fennsík közötti kapcsolatokról szóló új jelentés új megértést ad az egymással összefüggő billenő elemekről és azok veszélyes közeli fordulópontjairól: Kicsi ez a világ.

Egy friss tanulmány szerint az Amazonas esőerdőjének éghajlatváltozása közvetlenül befolyásolja a tibeti fennsík éghajlatát is..

Nature folyóiratban megjelent tanulmány felfedi a két sérülékeny, de különböző régiók közötti kapcsolódást és azok egymáshoz kapcsolódó fordulópontjait.
Az éghajlatváltozásra érzékeny bolygókapcsolatokat, amelyek bizonyos küszöbértékek elérésekor hirtelen változásokat idéznek elő. 

A jelentés valószínűsíthető dominóeffektust fedez fel a földi rendszerek billenési pontjai között: Ha az egyik billenőpont változik,akkor a drasztikusan érinti a többi régiót is. Jelezve a lépcsőzetes hatásokat, amelyek szerint az egyik régiónak változásai hatnak a bolygónk egy másik felén található régió jelenségeire.

“Első alkalommal sikerült robusztusan azonosítani és számszerűsíteni ezeket a távkapcsolatokat” – mondta Jingfang Fan , a jelentés társszerzője aPotsdami Institute for Climate Impact Research ( PIK ) nyilatkozatában.

„Kutatásunk megerősíti, hogy a Föld billenő elemei valóban összekapcsolódnak még nagy távolságok esetében is. Az Amazon az egyik kulcsfontosságú példa arra, hogy ez hogyan valósulhat meg.”

A billenő elemek közé tartoznak olyan régiók vagy ökoszisztémák, amelyek a kritikus küszöböket elérve, gyakran visszafordíthatatlan változásokat okozhatnak. Egy fordulópont kiváltása másokat is kiválthat. A Nature jelentés az egyik első olyan tanulmány, amely hálózati elemzést használ a kiemelkedő globális billenő elemek egymáshoz kapcsolódó hatásainak feltárására.

A jelentés alátámasztja az egyéb távkapcsolat létezését – vagy az éghajlatváltozás ezen összefüggő hatásait nagy távolságokon, több ezer kilométeren keresztül is érezhetjók. 
Kimutatták, hogy az Amazonas és a Tibeti-fennsík között az éghajlati szélsőségek szinkronban vannak. Az Amazonas fontos billenő elem. Méretének és a bolygó szén- és vízkörforgásához való jelentős hozzájárulásának köszönhetően. Itt él a világ fajainak egynegyede is, és a 2000-es évek eleje óta drasztikusan csökkennek számukban. .

A kutatók feltérképezték a hőmérséklet változásait a világ mint 00000 alrégiójában az 40 évben, több közötti tévedést követően a régió korrelált változásait azonosították. A számítógépes modellek ezután szimulálják a lehetséges eredményeket a két összekapcsolt régióban.

Ami az éghajlatot illeti, az eredmények nem túl jók. A csapadék mennyiségének növekedésével az Amazonason, a Tibeti-fennsíkon csökken a havazás. És amikor a hőmérséklet emelkedik az Amazonasban, akkor a fennsíkon is. A hótakaró adatok azt mutatják, hogy a Tibeti-fennsíkon 2008 óta veszít a hótakaró, ami arra utal, hogy közeledhet egy lehetséges fordulópont.

Ennek drasztikus éghajlati és társadalmi következményei vannak, mivel a Tibeti-fennsík emberek milliárdjainak jelentős vízforrást jelent. Az Északi-sarkvidékhez hasonlóan a jeges régióban is a globális átlagnál gyorsabb a felmelegedés.

Az egyértelműség kedvéért nem valószínű, hogy a világ egész éghajlati rendszere azonnal elér egy globális fordulópontot. De ahogy a bolygó hőmérséklete emelkedik, úgy nő a regionális fordulópontok kialakulásának kockázata is.

“Idővel a szubkontinentális billenő események súlyosan érinthetik az egész társadalmat, és veszélyeztethetik a bioszféra fontos részét.” – mondta a jelentés társszerzője, Hans Joachim Schellnhuber közleményében. „Ez egy olyan kockázat, inkább kerülnünk kell. Ezt pedig az üvegházhatású gázok kibocsátásának gyorsításával és a CO2 légkörből való eltávolítására szolgáló természetalapú megoldások kifejlesztésével meg tudjuk tenni .”

Ez alig több mint egy évvel azután történt, hogy egy másik, a PIK-vel együttműködésben végzett tanulmányt bizonyítékot fedezett fel a Föld éghajlati rendszerében 16 globális fordulópontra
A jelenlegi, az iparosodás előtti átlagot meghaladó 1,1°C-os globális felmelegedés már öt fordulópontot idézett elő. A felmelegedés fokozódásával ez egyre valószínűbb, ami fokozza a lépcsőzetes hatások valószínűségét, valamint a további billenő események kiváltásának lehetőségét.

Annak ellenére, hogy a tudományos közösség egyetért abban, hogy 1,5 °C feletti globális felmelegedés az általunk ismert élet végzetét jelenti, mégis jó úton haladunk a 2-3 °C-os felmelegedés elérése felé. 1,5°C-on négy fordulópont a lehetségestől a várhatóig mozdul el; és további öt másik fordulópont veszélyesen lehetségessé válik.

A más régiók fordulópontjai lépcsőzetes visszacsatolási hurkokat alakítanak szerte a világon. És bár az éghajlatnak van némi mozgástere a fordulópont kiváltása révén, minél többet indítanak egyszerre, annál nagyobb a valószínűsége a súlyos éghajlati zavaroknak.

A tanulmány kiemeli, hogy az éghajlati természetváltozást nem nemzeti vagy regionális határok határozzák meg. 
Az olyan kulcsfontosságú hotspotokat, mint az Amazonas és az Északi-sarkvidék, nem lehet különállóan szemlélni, mert ami lokálisan történik, az nem csak helyi cselekvések eredménye. Ez azt jelzi, hogy robusztus, globális szinten gondolkodó rendszerekre van szükség.
A fő tanulság ebben az esetben is az, hogy kicsi a világ.

OLVASD EL A TELJES CIKKET A CSR VIP BOX ELŐFZETŐI FIÓKODBAN!
– éghajlati billenési pontok azonosítása és elemzése
– Új kutatási terület az Amazonas és a Tibeti- fennsík kapcsolatáról
– Éghajlati hálózatelemzés

CSR NEXT (vállalati fenntarthatóság és felelősség képzési program) INDUL ÚJRA
CSR Next Képzési Program CSR/vállalati fenntarthatóság és felelősség képzés az alapoktól a specifikus területekig. Az egymásra épülő CSR képzési program keretén belül a résztvevők a CSR és a fenntarthatóság számos elméleti és gyakorlati területével ismerkedhetnek meg. Hazai vonatkozásban és nemzetközi kitekintésben. Gazdasági döntéshozók, közintézmények, intézmények számára.
Hasznos azok számára, akik a CSR-pályafutást kezdik, vagy akár azok számára is, akik frissíteni akarják tudásukat a CSR és a fenntarthatóság legújabb szempontjairól.
CSR koordinátor (Folyamatban!) és CSR menedzser képzés indul. Ez utóbbira még tudsz jelentkezni! 2023.03.27-ig!
KATTINTS A RÉSZLETEKHEZ!