Mikor zárjuk be a kört: újrahasznosítás és körkörösség

263
Körkörös gazdaság- újrahasznosítás
Körkörös gazdaság- újrahasznosítás

Az „újrahasznosítás” kifejezés mindennapi életünkben már mindenütt elterjedt, de az „újrahasznosítható” és a „körkörös” közötti árnyalatokat gyakran félreértik. A kettő közötti különbség megértése kulcsfontosságú a fenntartható jövő eléréséhez.

Az újrahasznosítás széles körben elterjedt népszerűsítése ellenére a fogyasztók között némi zavart okoz, hogy mi az, ami valóban újrahasznosítható és mi az ami a körkörös/körforgásos üzleti modell fő eleme. 

Egy friss jelentésből például kiderült, hogy az Egyesült Államokban tavaly keletkezett 40 millió tonna műanyaghulladéknak mindössze 5-6 százalékát hasznosították újra
A fogyasztók azonban továbbra is azt hiszik, hogy az üveg-, műanyag- és folyékony kartondobozok jobban újrahasznosíthatók és a fémeket nem tartják annyira újrahasznosíthatónak, mint amilyenek valójában. 
A fenntarthatóság előmozdítása az újrafeldolgozhatósággal és az újrahasznosítási arányokkal kapcsolatos félreértések kezelésével, valamint a körkörös gazdaság definíciójának tisztázásával kezdődik.

Újrahasznosítható vs körkörös?

Az újrahasznosítást az 1970-es évek óta széles körben támogatják. Elméletileg vagy kis léptékben a legtöbb anyag újrahasznosítható; de a valóságban ipari méretekben ennél sokkal árnyaltabb a folyamat. 

Az „újrahasznosítás” a hulladék összegyűjtésének, válogatásának, újrafeldolgozásának és végül új termékké alakításának folyamatát jelenti. Ez egy sokkal bonyolultabb folyamat, mint amilyennek látszik, mivel a folyamat minden lépésében anyagveszteség lép fel. Azt gondolhatnánk, hogy például egy műanyag villát „újrahasznosítanak”, amikor egy újrahasznosító edénybe helyezzük – de sajnos az anyag újrahasznosítási aránya jóval alacsonyabb a vártnál: a műanyagnak csak 5-6 százaléka kerül újrahasznosításra. Hulladéklerakókba kerül.

Az újrahasznosítás kétségtelenül a körforgásos gazdaság szükséges eleme. Biztosítanunk kell, hogy a termékeket és anyagokat a kezdetektől újrafelhasználásra, javításra és újragyártásra tervezzék. Ennek következő lépése az, hogy egy anyagot hányszor lehet újrahasznosítani, ami a végső újrahasznosított anyagok minőségétől és a működő újrahasznosító rendszerektől függ. Ezt nevezzük „körkörösségnek”.

Egyes anyagok, például a műanyagok vagy a vegyes kompozitok minősége romlik, ha újrahasznosítják. Gyakran csak kétszer-háromszor lehet újrahasznosítani, mielőtt hulladéklerakóba vagy szemétégetőbe kerül. Ezért ez nem tekinthető “körkörös” folyamat részeként. Más anyagok – például acél, alumínium és üveg – a spektrum másik végén találhatók, és örökké újrahasznosíthatók. Ez óriási különbség !Ez az „örökre” rész teszi az anyagot kör alakúvá, ahelyett, hogy „csak” újrahasznosítható lenne.

A csomagolás a körkörös gazdaság alapvető eleme. Kialakításának és használatának minimalizálnia kell a hulladékot, és maximalizálnia kell az erőforrások felhasználását. 
Ebben az összefüggésben a csomagolás a termék életciklusának fontos része. Mivel tervezése, használata és ártalmatlanítása kulcsfontosságú a körforgásos gazdaság megvalósításához. Olyan zárt hurkú rendszereket kell létrehoznunk: ahol az anyagokat összegyűjtik, válogatják és újrahasznosítják új termékekké, és megújuló forrásokból származó nyersanyagokat használnak fel.

Ezért nem az újrahasznosítás a végcél. A csomagolóanyagok minimalizálása, a korlátlanul újrahasznosítható anyagok használata, az újrafelhasználás ösztönzése és a csomagolás tervezése úgy, hogy minimálisra csökkentse a hulladék mennyiségét a teljes életciklus során – a gyártástól az ártalmatlanításig – mind elengedhetetlenek a körkörösség eléréséhez.


CSR NEXT (vállalati fenntarthatóság és felelősség képzési program) INDUL ÚJRA
CSR Next Képzési Program CSR/vállalati fenntarthatóság és felelősség képzés az alapoktól a specifikus területekig. Az egymásra épülő CSR képzési program keretén belül a résztvevők a CSR és a fenntarthatóság számos elméleti és gyakorlati területével ismerkedhetnek meg. Hazai vonatkozásban és nemzetközi kitekintésben. Gazdasági döntéshozók, közintézmények, intézmények számára.
Hasznos azok számára, akik a CSR-pályafutást kezdik, vagy akár azok számára is, akik frissíteni akarják tudásukat a CSR és a fenntarthatóság legújabb szempontjairól.
CSR koordinátor (Folyamatban!) és CSR menedzser képzés indul. Ez utóbbira még tudsz jelentkezni! 2023.03.27-ig!
KATTINTS A RÉSZLETEKHEZ!