Madártávlatban a COP27-ről

405
Amazonas- az esőerdőkér
Amazonas- az esőerdőkért

A COP27 következményei valószínűleg még évtizedekig érezhetőek lesznek. Legyenaz negatív, vagy pozitív. A COP27 végső eredményeiről már elemzések sora jelent meg. Ez az összefoglaló arra is rávilágít, hogy a természet miként volt a COP27 kiemelkedő témája.

Természet, éghajlat és…pénzügyek

A COP27-en egy nap sem telt el, anélkül,hogy szóba ne kerültek volna a pénzügyek.
Ebben az évben nagy figyelmet kapott a pénzügyi rendszer strukturális reformja. Valamint olyan innovatív mechanizmusok létrehozása, amelyek nemzeti és ökoszisztéma szinten támogatják a természet és az éghajlat következményeit.

Bridgetown napirendje továbbra is központi téma maradt ezeken a megbeszéléseken. A COP27 előtt nagy hangsúlyt fektettek az alkalmazkodási intézkedések finanszírozásának szükségességére. Bár valójában nagyon kevés előrelépés történt Glasgowban e tekintetben. 

multilaterális fejlesztési bankokat is vizsgálják: az államkötvények és a fenntarthatósághoz kötött hitelek és kötvények kiemelt helyet kaptak a napirenden. 
Japántól Norvégián át Brazíliáig vezető pénzintézetek, az áruk által vezérelt erdőirtás felszámolására vonatkozó pénzügyi szektor kötelezettségvállalásának valamennyi aláírója a Finance Sector Forestation Action (FSDA) kezdeményezésen keresztül haladt előre a végrehajtásban.

Az FSDA tagjai közös befektetői elvárásokat tettek közzé a vállalatok számára:fokozzák az elkötelezettséget, és együttműködnek a döntéshozókkal és az adatszolgáltatókkal. Tágabb értelemben a biodiverzitás finanszírozására vonatkozó 10 pontos terv a COP27-en előre lépett egy miniszteri találkozóval, amelyben öt kontinenst képviselő 16 ország vett részt, azzal a céllal, hogy meghatározzák az utat a globális biodiverzitás finanszírozási szakadékának áthidalásához.

Nő a biodiverzitás COP15

A biodiverzitás COP rendszerint az éghajlati COP távoli rokona, de Egyiptomban nagy figyelmet fordítottak egy „testvérmegállapodás” létrehozásának szükségességére.A COP27-en egyértelműen hangsúlyozták, hogy az éghajlati és a természeti válság szorosan összefügg.

biodiverzitás napján sürgették a vezetőket, hogy fokozzák a fellépést a természet felgyorsuló pusztulása elleni küzdelemben egy ambiciózus biológiai sokféleségről szóló megállapodás megkötésével a montreali COP15-ön. 

Ugyanezen a napon több mint 340 civil társadalmi vezető felszólította a kormányokat, hogy helyezzék előtérbe a biodiverzitás COP-ját. Egy 90 ország több mint 400 szakértőjének bevonásával készült új felmérés kimutatta, hogy a megkérdezettek 88%-a gondolja úgy, hogy a világ természeti állapota „riasztó” vagy „katasztrofális és potenciálisan visszafordíthatatlan”.

Noha sok ország szorgalmazta, hogy a COP15 szerepeljen a COP27 szövegében, azonban a kísérlet kudarcot vallott.Csalódást keltő eredményszületett: mivel a nulla nettó kibocsátás nem lesz elegendő a gyorsan emelkedő hőmérséklet korlátozásáhozA kormányoknak 2030-ra meg kell állítaniuk és vissza kell fordítaniuk a biológiai sokféleség csökkenését is.

Erős politikai akarat az erdők megmentésére

Felelősség az erdőkért
Felelősség az erdőkért

A World Leaders’ Summit-on bejelentett Forest and Climate Leaders’ Partnership (FCLP) létrehozását az a tény mozgatja, hogy nincs vesztegetni való idő, ha 2030-ig meg kell állítani és visszafordítani az erdők pusztulását.
 A 28 FCLP-tagország vezetői a partnerség kulcsszereplőjeként, és végső prioritás-meghatározóiként szolgálnak.

Az FCLP rendszeres üléseket tart. Beleértve a vezetői szintű részvételt az éghajlati változással foglalkozó COP-okat is. Ösztönözze az elszámoltathatóságot. 
2023-tól az FCLP éves Globális Haladási Jelentést is közzétesz, amely független értékeléseket tartalmaz a 2030-as cél felé tett globális előrehaladásról. Valamint összefoglalja az FCLP által elért előrehaladást is: beleértve a cselekvési területeket és kezdeményezéseket is .

Brazília megválasztott elnöke, Luiz Inacio Lula da Silva a COP27-en fókuszba helyezte az Amazonast. BBrazília megígérte, hogy prioritásként kezeli az erdőirtás megállítását, és felajánlja, hogy három év múlva megrendezi a COP30-at. 

Emellett Brazília, Indonézia és a Kongói Demokratikus Köztársaság jelezte szándékukat, hogy együttműködjenek a hatalmas kiterjedésű trópusi erdőik védelmében. Ezzel kiérdemelték az „esőerdők OPEC-e” becenevet is.

Folytatjuk!