Utrecht új vertikális erdeje 10 000 növénynek és fának ad otthont

448
The Wonderwoods Vertical Forest is expected to be completed in mid-2024
Stefano Boeri: Wonderwoods

A „Wonderwoods” a díjnyertes olasz építész, Stefano Boeri legújabb zöld toronyház-terve Hollandiában. Egy ribizli bokor és egy körtefa az első a 300 fa és 10 000 növény közül, melyek élő erdővé varázsolják ezt a holland toronyházat.
Utrecht a legújabb város, ahol Stefano Boeri híres építész újabb alkotása látható.. A 66 éves építész egy évtizeddel ezelőtti olasz milánói első függőleges erdőjével hívta fel magára a figyelmet a világban.

A Porta Nuova kerületben található Bosco Verticale a városi újraerdősítési projektek új generációját ihlette meg, és a Boeri építészeti gyakorlata azóta széles körben elterjedt. Olaszországtól Franciaországig, Svájctól Albániáig, Kairóig és Dubaiig.

Milan Hofmans/Stefano Boeri Architetti
A 300 fa közül elsőként egy ribizlibokor és egy körtefa került a homlokzati cserepekbe, a tetőkertekbe és az egyes belső kertekbe. Milan Hofmans/Stefano Boeri Architetti

A „Wonderwoods Vertical Forest” gyökeret ver az Utrecht szomszédságában, a Croeselaan és a Jaarbeursboulevard között, és 2024 nyarára készen áll a lakosok számára.

„Az építészet és az élő természet erényes integrációjának mintája lesz, amely reményeink szerint eszköz lesz a városok egyre zöldebb tételében” – mondja Francesca Cesa Bianchi építész, a Stefano Boeri Architetti partnere és projektigazgatója.

Milyen előnyei vannak a függőleges erdei épületeknek?

A homlokzatán 300 fával, 30 különböző fafajtával és több ezer növényével a torony növényzetet tartalmaz, mint egy hektárnyi erdő.

Az építész becslése szerint ez a városi ökoszisztéma 41 tonna oxigént képes előállítani. Így beszívja a CO2-t és megköti a finom porszemcséket.

A levegő tisztítása mellett a növények tompítják a város zajszennyezését. Nyáron a lombozat árnyéka csökkenti a hősziget hatást csökkenti a hőmérsékletet a homlokzatokon és az épületen belül.

Ez jelentős hatással van a helyi mikroklímára és a lakosok jólétére, hisz különösen a klímaváltozás miatt nő a hőhullámok kockázata. Az emberek is érezni fogják az energiamegtakarítás előnyeit, mivel kevesebb felhasználásra van szükség.

Az Utrechtse Heuvelrug Nemzeti Park növényzete által ihletett, a Van den Berk faiskolákból származó fákkal ez a különleges növényzet egyedi és helyi TLC-t is igényel.

A Royal Ginkel Group „ repülő kertészeinek ” egy csoportja leereszkedik az épület tetejéről, hogy gondoskodjanak a torony nem emberből élő lakóiról, ahogy az ma a milánói Bosco Verticale-ban történik.

A Wonderwoods projekt két, 105 és 70 méter magas toronyból áll, melyek lakóházaknak és irodáknak adnak majd otthont. A magasabb torony (A torony), amely függőleges erdővé válik .

Összességében 200 különböző típusú lakás és 15.000 négyzetméternyi iroda ad majd otthont a helyszínen.

„A Wonderwoods Vertical Forest egy olyan projekt, amelyre különösen büszkék vagyunk, mivel a város és a lakosok számára egyaránt nyitott funkciókat ad otthont” – mondja Cesa Bianchi.

Ily módon adják a városi és vertikális erdősítéssel kapcsolatos ismeretek bővítését. Lehetővé téve, hogy egyre több felhasználó részesüljön a növények és fák közelségéből fakadó pozitív hatásokból.”

Nem Utrecht az első holland város, amely függőleges erdőt kapott. Stefano Boeri Architetti egyéb projektjei között szerepel a Trudo Vertical Forest, amely 2021-ben épült Eindhovenbenben.

Az eindhoveni függőleges erdő volt az első a világon, amely szociális jóléti lakásokat kínált csökkentett bérleti díjakkal, és a fiatalok és a diákok fogadására tervezték.

CSR HUNGARY DÍJ 2023-LÉGY AZ ÜZLETI KÍVÁLÓSÁG SZINONIMÁJA!
2023-ban is lehet pályázni a Magyar Üzleti Felelősség Díjára, a CSR Hungary Díjra. A Program hatékony, elismert platformmá vált a legjobb gyakorlatok megosztására, a benchmarkingra és az egymástól való tanulásra. A szakmai hátteret a 2006-ban megalapított CSR Hungary, Magyarország vezető vállalati felelősség és fenntarthatóság vezető fóruma biztosítja.
A pályázati struktúra önkéntes védjegyhasználati rendszerrel támogatja a Magyarországon működő vállalkozások hiteles vállalati felelősség menedzsment rendszerét.
Regisztrációs folyamat befejezésének a határideje: 2023. június 08.
Pályázati anyagok leadási határideje: 2023. június 15.
KATTINTS A RÉSZELETEKHEZ ÉS REGISZTRÁCIÓHOZ!