Hogyan reagálhatnak a vállalkozások az EU mesterséges intelligenciáról szóló törvényére?

636
Mesterséges intelligencia
Mesterséges intelligencia

Az EU ismét új szabályozással lépett elő, amely a mesterséges intelligencia (AI) használatát célozza meg: a mesterséges intelligencia társadalmi elterjedésével kapcsolatos különféle kockázatok kezelése érdekében. 
Az általános adatvédelmi rendelet (GDPR) testvéréhez hasonlóan a mesterséges intelligenciáról szóló törvénynek (AIA) szerint, a bírságok 30 millió euróra, azaz a globális bevétel 6%-ára emelkednek. Az a megoldás, hogy töröljük az összes AI-rendszert, hogy nullára csökkentsük a kockázatot, vagy folytatjuk a mesterséges intelligencia használatát a versenyelőny érdekében? 

Mi a mesterséges intelligenciáról szóló törvény célja?

A mesterséges intelligencia mint technológia nem probléma; de a humán alkotók és az üzleti szakemberek beavatkozását igénylik. 
Az EU célja, hogy egy globálisan elismert „keretet” hozzon létre biztonságos, megbízható és etikus mesterséges intelligencia-eredmények előállítására, amelyek tiszteletben tartják az alapvető emberi jogokra és az uniós értékekre vonatkozó meglévő törvényeket. 
Az EU etikus mesterséges intelligencia küldetésének lehetővé tétele érdekében az AIA elsősorban két dolgot kíván megvalósítani:

  • – Azonosítsa azokat a mesterséges intelligencia-rendszereket, amelyek elfogadhatatlan kockázatot jelentenek (pl. a kormányok általi társadalmi pontszámítástól a veszélyes viselkedésre ösztönző hangutasításokat használó játékokig).
  • – Szigorú kötelezettségek alkalmazása a magas kockázatot jelentő mesterségesintelligencia-rendszerekre (pl. a toborzási eljárásokhoz használt önéletrajz-válogató szoftvertől a hitelbírálatig, amely megtagadja a polgároktól a kölcsönszerzés lehetőségét).

Azoknak a vállalkozásoknak, amelyek úgy döntenek, hogy magas kockázatú mesterségesintelligencia-rendszereket építenek, azoknak törvényileg meg kell felelniük egy meghatározott kritériumlistának, mielőtt integrálódnának az egységes piacba. 

Ez azt jelenti, hogy a mesterséges intelligencia rendszereit úgy kell megtervezni, hogy az átláthatóság, a magyarázhatóság és az etikai szempontok legyenek az alapok. Már rendelkezzenek felügyeleti, védőkorlátokkal és irányítási képességekkel a folyamatos etikai megfelelés biztosítása érdekében.

Sok szervezet már bevezetett olyan adatvédelmi és kiberbiztonsági keretrendszert, amely hasonló alapot biztosít az AIA-megfelelőséghez. Emiatt az AIA követelményeinek teljesítése nem olyan nagy kihívás, mert már van egy minta.

A folyamatos kockázatértékelést és kockázatcsökkentést igénylő szabályozás betartása gazdasági valóságunkban az üzleti tevékenység szokásos része. Nem könnyű, de nem lehet óriási ugrás az emberiség számára. Egy algoritmikus tervezés prototípusának sikeres átalakítása integrált változattá, amely könnyen tömegesen gyártható, és visszatérő értéket hoz. Miközben képes az AI-rendszer pozitívan hatni egy tucat mikro KPI-re, amelyek mindegyike bevételnövekedést és költséget jelent.

Készüljön az AIA-ra!

Hogyan csökkentheti annak kockázatát, hogy nehogy lemaradjon iparága csúcspontja az AI-érték hullámáról, miközben egyensúlyba hozza az AIA-ra való felkészülés szükségességét?

Ha még nem kezdett bele, találjon valódi bizonyítékot arra, hogy a mesterséges intelligencia mérhető értéket termel az Ön ágazatában. És kezdje el gyorsan és racionálisan felépíteni a mesterséges intelligencia személyre/cégre szabott formáját a vállalkozásában.

Ha már elkezdett egy AI-projektet, akkor kezdje a meglévő AI-rendszerek üzleti értékének újraszámításával, és vizsgálja meg az AI etikai hátterét.