Az űrből mesterséges intelligencia figyelheti karbonlábnyomunkat

512
Mesterséges intelligencia-űrtechnológia
Mesterséges intelligencia-űrtechnológia (NASA)
  1. A mesterséges intelligencia fejlődése azt jelenti, hogy immár az űrből is ellenőrizhetjük az éghajlati ígéreteket.
  2. A faborítás nyomon követésétől a szén-dioxid-leválasztás kiszámításáig az AI technológia valódi képet nyújthat.
  3. A Google Earth Engine páratlan hozzáférést biztosít ezekhez a létfontosságú adatokhoz.

A múlt havi COP26 klímakonferencián a világ vezetői ígéretet tettek arra, hogy 2030-ig megállítják és visszafordítják a világ erdőinek pusztulását . A műholdtechnológia most már kiveszi a részét az éghajlatváltozással kapcsolatos ígéretek betartásának biztosításában. Általánosabb értelemben a környezet védelmében.

A tét nem is lehetne nagyobb. A Világgazdasági Fórum 2021-es globális kockázati jelentése az „éghajlati fellépés kudarcát” azonosította a második legvalószínűbb hosszú távú egzisztenciális kockázatként, amellyel a világnak szembe kell néznie.

A trópusi erdőirtás hatalmas szénlábnyoma
Hogyan járul hozzá az erdőirtás a globális szén-dioxid-kibocsátáshoz.Kép: Statista

A zsugorodó jégsapkák mérése és a szélsőséges időjárásra való figyelmeztetés mellett a műholdfelvételeket egyre gyakrabban értelmezi a mesterséges intelligencia (AI).
Az erdők sűrűségének mérésére, az új fák növekedésének nyomon követésére, és még azt is kiszámítja, hogy mennyi CO2 nyelődik el.

A műholdképek és a 3D lézerszkennelő Lidar technológia drónokon történő kombinálásával az AI-alkalmazások sokkal több részletet tudnak szolgáltatni változó környezetünkről, mint a hagyományos megfigyelések. Ezt a technológiát kezdik alkalmazni szerte a világon.

A Google segítségével

A Google kevéssé ismert Earth Engine je átalakította a műholdképekhez való hozzáférést. Képtára 30 évre nyúlik vissza, és naponta frissül az űrből származó új képekkel. Az adatok olyan formátumban vannak, amely lehetővé teszi az egyének és a szervezetek számára, hogy saját algoritmusaik segítségével elemezzék azokat.

Míg az ismertebb Google Earth műholdképeket is tartalmaz, az Earth Engine, amely „a térinformációk elemzésének eszközeként” írja le magát, saját gyűjteményt tartalmaz. Ezek az adatok elemezhetők egy idősorozat létrehozásához, amely megmutatja például, hogyan változott a fa borítása.

A World Resources Institute (WRI) Global Forest Watch nevű szervezete az Earth Engine-t használja a világ erdőterületeinek állapotának figyelésére. A WRI vezérigazgatója, Dr. Andrew Steer szerint ez a világelső: „A Global Forest Watch nem létezne nélküle.”

A COP26-terv magánszemélyeket, vállalatokat és kormányokat foglal magában, akik úgynevezett szén-dioxid-kibocsátási egységekbe fektetnek be – hatékonyan fizetik a földtulajdonosokat azért, hogy megvédjék és több fát termesszenek, amelyek megkötik a szén-dioxid-kibocsátást a világ más részein.

Becslések szerint egyetlen kifejlett fa évente körülbelül 22 kilogramm szenet köt meg, ami lehetővé teszi, hogy hozzávetőlegesen becsülhessük a légkörből kivont CO2 mennyiségét a szén-dioxid-kiegyenlítési rendszerben.