2050-re: csakis fenntartható anyagokból készülő gumiabroncsok

200
Újrahasznosított gumiabroncs
Újrahasznosított gumiabroncs

Az autóabroncsok kerekek, feketék és gumiból készülnek. Azonban, ha közelebbről megnézzük őket, láthatjuk, hogy rendkívül összetett termékek agyártás során felhasznált különféle anyagok kölcsönhatásának köszönhetően. Az utóbbi időben a Continental anyagszakértői és gumiabroncsmérnökei szép csendben forradalmasítják a területet. A terveik szerint legkésőbb 2050-re valamennyi gumiabroncsukat fenntartható alapanyagokból fogják előállítani.

Addig persze még hosszú az út, de már most látszik, hogy lépésről lépésre haladva a jövőben mely alapanyagok fognak helyet kapni az abroncsgyártásban. Ezek közé tartoznak például a mezőgazdasági melléktermékek, például a rizshéjból keletkező hamu, a pitypangból készült gumi, illetve az újrahasznosított PET-palackok.

Claus Petschick, a Continental Tires fenntarthatósági részlegének vezetője egyértelműen fogalmaz a Continental küldetését illetően:
„A Continental jó úton halad abba az irányba, hogy a fenntarthatóság tekintetében a gumiabroncsipar legfejlettebb gyártóvállalatává váljon. Célunk, hogy legkésőbb 2050-re 100 százalékban fenntartható anyagokat használjunk az abroncstermékeinkben.” Majd hozzáteszi: „Innovatív képességeink lehetővé teszik számunkra, hogy új és még fenntarthatóbb megoldások felé nyissunk. Ez mindenre kiterjed, az anyagaink eredetétől és beszerzésétől a gumiabroncsok újrafelhasználásáig és újrahasznosításáig.”

A Continental szabványos személygépkocsi-abroncsaiban már ma is nagyjából 15-20 százalékban megújuló vagy újrahasznosított anyagokat használnak. A fenntartható anyagok arányának további növelése, illetve az értékes erőforrások megőrzése érdekében a Continental folyamatosan elemzi és felülvizsgálja az abroncsgyártásban használt valamennyi nyersanyagot.

Az anyagok tökéletes vegyítése a maximális biztonság érdekében

Az alkalmazástól, az évszaktól és a környezettől függően a gumiabroncsoknak különféle követelményeknek kell megfelelniük. Ez jól látható például a futófelület kialakításán, azonban más területeken – például a gumikeverék összetételében – ezek a változások már nem olyan könnyen észrevehetőek. A Continental által a személygépkocsi-abroncsokhoz felhasznált különböző alapanyagok száma akár a százat is elérheti.

A pontos összetétel nagyban befolyásolja a gumiabroncsok kezelhetőségi tulajdonságait. A Continental mérnökei és anyagszakértői számára izgalmas kihívást jelent, hogy a különféle anyagokat egyedi tulajdonságaiktól és egymásra utaltságuktól függően specifikus módon lehet alkalmazni. Csak akkor lehet biztonságos, energiahatékony és tartós, nagy teljesítményű gumiabroncsokat létrehozni, ha minden alapanyag megfelelő keveréket alkot a többivel.

Kivételes tulajdonságainak köszönhetően a természetes gumi még mindig létfontosságú

A természetes gumi elengedhetetlen a kiváló gumiabroncs-teljesítmény biztosításához. Ez a természetes termék a modern, nagy teljesítményű gumiabroncsok teljes tömegének 10-40 százalékát teszi ki. Különleges tulajdonságai közé tartozik a nagyfokú szilárdság és tartósság, ami a gumi alakváltozása okozta kristályosodás miatt következik be. Az abroncsipar a globális gumigyártás legnagyobb fogyasztója, a termelés több mint 70 százaléka érkezik erre a területre. A Continental azonban csak akkor tekinti fenntartható anyagnak a természetes gumit, ha beszerzése felelős módon történik. Ezért a vállalat integrált megközelítést alkalmaz, amelynek célja a természetes gumi összetett és széttagolt ellátási láncainak fenntarthatóbbá tétele. Ebbe beletartozik a legkorszerűbb digitális technológia használata, a helyszíni jelenlét, illetve a megfelelő partnerekkel való szoros együttműködés az átláthatóság és a nyomonkövethetőség javítása érdekében a teljes értéklánc mentén. Mindeközben a Taraxagum projektjével a Continental innovatív megközelítést alkalmaz annak biztosítására, hogy kisebb mértékben támaszkodjon az elsősorban Délkelet-Ázsiában termesztett természetes kaucsukra. Abroncsgyártó partnereivel együtt azon dolgozik, hogy iparosítsa a természetes gumi speciálisan termesztett pitypangból történő kinyerését.

Fenntartható növényi alapú töltőanyagok

Continental- újrahasznosított gumiabroncs
Continental- újrahasznosított gumiabroncs

A gumi mellett a töltőanyagok – például a szilícium-dioxid – elengedhetetlenek az abroncs összeállításához. A szilícium-dioxid például segít optimalizálni az olyan jellemzőket, mint a tapadás, a gördülési ellenállás és a gumiabroncs élettartama. A jövőben rizshéjat fognak használni a fenntartható módon előállított szilícium-dioxid alapanyagaként. A rizshéj a rizstermelés mellékterméke, és nem használható élelmiszerként vagy takarmányként. A rizshéj hamujából nyert szilícium-dioxid jobb energiahatékonysági tulajdonságokkal rendelkezik a gyártás során, mint a hagyományos anyagokból, például kvarchomokból nyert szilícium-dioxid.

A növényi alapú olajok – például a repceolaj és a papír- és faipar maradékanyagain alapuló gyanták – már most is alternatívát kínálnak a nyersolaj alapú töltőanyagok helyett a Continental gumiabroncsaiban. Csak olyan olajokat használnak, amelyek megfelelnek a műszaki minőségi előírásoknak és nem alkalmasak fogyasztásra. Az olajok és gyanták rugalmasságot tesznek lehetővé az abroncskeverékekben, és így javítják az anyag tapadását.

CSR NEXT (vállalati fenntarthatóság és felelősség képzési program) INDUL ÚJRA
CSR Next Képzési Program CSR/vállalati fenntarthatóság és felelősség képzés az alapoktól a specifikus területekig. Az egymásra épülő CSR képzési program keretén belül a résztvevők a CSR és a fenntarthatóság számos elméleti és gyakorlati területével ismerkedhetnek meg. Hazai vonatkozásban és nemzetközi kitekintésben. Gazdasági döntéshozók, közintézmények, intézmények számára.
Hasznos azok számára, akik a CSR-pályafutást kezdik, vagy akár azok számára is, akik frissíteni akarják tudásukat a CSR és a fenntarthatóság legújabb szempontjairól.
CSR koordinátor (Folyamatban!) és CSR menedzser képzés indul. Ez utóbbira még tudsz jelentkezni! 2023.03.27-ig!
KATTINTS A RÉSZLETEKHEZ!