A mezőgazdaság fenntartható jövője Nemo kapitány víz alatti világában…

526
Nemo's Garden- fenntartható mezőgazdaság a víz alatt
Nemo’s Garden- fenntartható mezőgazdaság a víz alatt

A Nemo’s Garden növényeket termeszt a víz alatti bioszférákban: egy hidroponikus, több jótékony hatással bíró megoldás, amely friss táplálékot és vizet biztosít a part menti közösségeknek, ezáltal elősegíti a tengeri élővilágot.

Az olasz riviéránNoli vizében található egy víz alatti furcsaság. Kilenc bioszféra lebeg a sekély mélységben, hátborzongató kék fényben, amely idegen települések képeit idézi. De a földönkívüli élet helyett ezek a bioszférák egy kutatási projektnek adnak otthont, amely víz alatti menedékhelyeket kínál növények, gyümölcsök és zöldségek termesztésére. Némó kertjeként ismerik e helyet. 

„Amikor először lehetőségem nyílt a víz alá merülni, és meglátni Némó kertjének bioszféráját, úgy éreztem magam, mintha egy másik bolygón lennék” – mondta Giacomo d’Orlando fotóriporter, aki több hónapot töltött a projekt dokumentálásával. 

„Elképesztő volt látni, hogy az emberi lények mire képesek. A Nemo’s Garden megváltoztatta a perspektívámat, és arra késztetett, hogy több projektet folytassak tengeri és tengerparti környezettel.”

A projekt egy ötlettel indult: Lehet-e élelmiszert termeszteni víz alatti üvegházakban? Ezt a koncepciót Sergio Gamberini, vegyészmérnök és a búvárfelszerelésekre szakosodott amerikai-olasz cég, az Ocean Reef Group elnöke – dolgozott ki, aki jelenleg a kutatási projektet irányítja.

A 2012-ben alapított Nemo’s Garden projekt célja, hogy feltárja a mezőgazdaság lehetőségeit. Tesztelje a víz alatti üvegházak életképességét, és fenntartható módon kínáljon az élelmiszertermesztésre. 
Ez a víz alatti művelési folyamat különösen fontos az éghajlatváltozás miatt, amely már globális szinten is kedvezőtlenül érinti és csökkenti a szántóterületet.

A Nemo’s Gardent azért hoztuk létre, hogy lehetséges legyen élelmiszert termelni- a mezőgazdaság lehetősége-, különösen a világ termőföld és édesvíz nélküli részein. Techológiánkkal olyan eszközöket tudunk az emberek kezébe adni, amelyek teljesen önfenntartó módon képesek élelmiszert termeszteni és élelmiszert gyűjteni” – mondta Federico Giunto, aki az az Ocean Reef és a Nemo’s Garden marketingjéért felelős.

CSR NEXT (VÁLLALATI FENNTARTHATÓSÁG ÉS FELELŐSSÉG) KÉPZÉSI PROGRAM INDUL ÚJRA
CSR Next Képzési Program CSR/vállalati fenntarthatóság és felelősség képzés az alapoktól a specifikus területekig. Az egymásra épülő CSR képzési program keretén belül a résztvevők a CSR és a fenntarthatóság számos elméleti és gyakorlati területével ismerkedhetnek meg. Hazai vonatkozásban és nemzetközi kitekintésben. Gazdasági döntéshozók, közintézmények, intézmények számára.
Hasznos azok számára, akik a CSR-pályafutást kezdik, vagy akár azok számára is, akik frissíteni akarják tudásukat a CSR és a fenntarthatóság legújabb szempontjairól.
CSR koordinátor (Folyamatban!) és CSR menedzser képzés indul. Ez utóbbira még tudsz jelentkezni! 2023.03.27-ig!
KATTINTS A RÉSZLETEKHEZ!