3000 gólyapár fészkelhet idén az E.ON oszlopain

244
Gólyafészek az E.ON oszlopain
Gólyafészek az E.ON oszlopain

A gólyák augusztusban vonultak dél felé, a korai tavasz pedig már március elején hazahozhatja őket. A vonulásukat követő őszi és téli hónapokban tud az E.ON a madarak zavartatása nélkül beavatkozni a hátrahagyott fészkek környékén, ezért erre az időszakra esik a legtöbb madárbarát hálózati átalakítás. Azt, hogy pontosan hol kell a madarak érdekében beavatkozni, azt az E.ON, a nemzeti parkok, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei közösen határozzák meg.

A gólyák biztonságos költését az áramhálózat oszlopaira telepített fészektartókkal segíti az energiacég. Az idei szezonban több mint 100 ponton helyeznek ki új fészektartókat, a legtöbbet Baranya, Tolna és Somogy megyében. A viharban megsérült vagy leomlott fészkeket lebontják, és megerősítve építik újjá. Az E.ON által biztosított fészektartókra a Nemzeti Parkok természetőrei hajlékony vesszőből font fészekalapot erősítenek, hogy vonzó legyen a fészek a madarak számára. A fészekfonat pereme amellett, hogy a tojást és a fiókát védi, nem engedi, hogy a zuzmóból, mohából belehordott bélést a szél elfújja. A gólyák előszeretettel építik akár egy méternél is magasabbra fészkeiket, melyek súlya elérheti a több mázsát. Ez veszélyt jelent a madarakra és az áramhálózatra egyaránt. A természetvédelmi szakemberek ilyenkor az E.ON segítségével fészek-kikönnyítést végeznek, hogy a madarak biztonságosabban fészkelhessenek, és az áramellátást se veszélyeztessék. Az új fészektartókkal együtt idén már 3000-nél is több fészkelőhely várja a gólyapárokat az E.ON dunántúli és pest megyei áramhálózati oszlopain.

A gólyák és más ragadozómadarak – vércsék, héják, baglyok – védelmében az E.ON az idei őszi-téli szezonban is folytatta azokat a hálózatfejlesztéseket, melyek a fészkek, illetve a vadász- vagy táplálkozóhelyek környezetében lévő hálózati elemek madárbaráttá tételét szolgálják. A burkolt szigetelésekhosszú feszítőszigetelők, madárkiülők és szárnyterelők alkalmazásával az oszlopokat biztonságos kiülőpontként használhatják prédájukra lesve a ragadozómadarak. Az utóbbi hónapokban száznál több helyen végzett az E.ON ilyen jellegű madárbarát hálózati beavatkozást.

nagyvárosok környéki szemétlerakókat előszeretettel látogatják a gólyák táplálék reményében. 2023-ban a kaposvári és a Nagykanizsa melletti hulladéklerakó oszlopait szigetelte az E.ON, idén pedig Pest megyében végez földkábelesítést. A pusztazámori szemétlerakó környékén akár 15-20 gólyapár is fészkel, a föld alá vitt kábelek miatt mostantól biztonságosabbá válik számukra a költés. A vezetékeket megszüntetik, az oszlopokat meghagyják a szakemberek, mert ezeken vannak a gólyák évről-évre birtokba vett fészkelőhelyei.

Az év madarának választott kerecsensólyom európai állományának több mint 60 százaléka Magyarországon fészkel. Az E.ON újabb mesterséges költőládákat szerel a nagyfeszültségű oszlopaira, hogy segítse a vándor- és kerecsensólymok szaporodását. A 35 méteres magasságban elhelyezett költőláda több okból is vonzó a – saját fészket egyébként nem építő – sólyom számára. Masszív szerkezete megvédi a tojást és a fiókát az időjárás viszontagságaitól, gyöngykaviccsal leszórt aljában nem áll meg az esővíz, és benne zavartalanul, az embertől távol költhetnek a madarak. A mesterséges ládákban költő pároknak átlagosan egy fiókával többet sikerül felnevelniük, mint a természetes fészkekben. Az E.ON nagyfeszültségű oszlopain lévő költőládák száma idén száz fölé emelkedik.  

A madárbarát hálózati munkák egész évben folyamatosak. Kiemelten kezeli a cég a nemzeti parkok, madárvédelmi szakemberek irányadó javaslatait, és támogatást nyújt minden olyan esetben, amikor azonnali beavatkozásra van szükség: például a viharban megrongálódott gólyafészkekkel, gólyamentéssel kapcsolatban. Az idei gólya- és sólyomfiókák gyűrűzésében való segítségnyújtást a madárvédelmi szakemberekkel egyeztetve júniusra ütemezte be az energiacég.

A 2023-24-es szezon madárvédelmet szolgáló fejlesztései az E.ON Hungária Csoport területén többszáz millió forintos költséggel járnak, melyet egészében az energiacég finanszíroz. 

ESG felülnézetben
ESG felülnézetben