Társadalmi felelősségvállalási projektekkel arattak sikert a Lexus Design Award 2023-as győztesei

204
Lexus Design Award
Lexus Design Award

A Lexus bejelentette, mely dizájnerek és alkotások a feltörekvő alkotókat elismerő nemzetközi rangos formatervezési verseny, az idén 11. alkalommal megrendezésre került Lexus Design Award 2023-as nyertesei.  A négy nyertest, amelyek a tervezésen keresztül foglalkoznak társadalmi kérdésekkel, nem kevesebb, mint 2068 darab, 63 országból érkező pályamű közül választotta ki a szakmai zsűri.

A nyerteseket a világ legjobb alkotói mentorálják majd a prototípusok kifejlesztése során.
A közönség számára legkedvesebb pályaművet pedig a People’s Choice Award díjjal jutalmazzák majd áprilisban.

A Paola Antonelli, Karim Rashid és Simon Humphries alkotta háromtagú zsűri 63 országból érkező 2068 pályamű közül választotta ki a Lexus Design Award 2023-as győzteseit.

A bírálati kritériumok a Lexus által meghatározott, a virágzó társadalom és egy jobb jövő létrehozását célzó alapelveken alapultak, amelyek a következők voltak: előrelátás, innováció, elragadó megoldások és a boldogság fokozása.

A 11. Lexus Design Award nyertes pályaművei folytatják azt a hagyományt, amely a kor problémáival és trendjeivel foglalkozik a „Dizájn egy Jobb Holnapért” témakörben.
A négy nyertes pályázat konkrét társadalmi problémák megoldását tűzi ki célul. Ezzel is segítve a felkészülést az előttünk álló évtizedekre.

 „Mivel az első Lexus Design Award óta vagyok zsűritag, még inkább nagyra értékelem a világ minden tájáról érkező több száz fiatal dizájner odaadását, tehetségét és energiáját, és továbbra is figyelemmel kísérem a dizájn fejlődését.
Mivel ezek a tervezők egyre inkább jövőbemutató és mégis reális nézeteket képviselnek, amely nemcsak az emberiséget, hanem a természet többi összetevőjét is magában foglalja”. – avat be Paola Antonelli zsűritag.

Kik a Lexus Design Award 2023-as győztesei?

  • Fog-X – Pavels Hedström (Svédország, dániai székhellyel): bővíthető mobil élőhely, amely felfogja a ködöt és ivóvízzé alakítja.
  • Print Clay Humidifier – Jiaming Liu (Kína): 3D-nyomtatással készült, nem elektromos párásító, amely újrahasznosított kerámia hulladékból készült.
  • Touch the Valley – Temporary Office (Szingapúr és Kanada, egyesült államokbeli székhellyel): Egy 3D-s kirakó, amely segít a látássérülteknek a természet megismerésében.
  • Zero Bag – Kyeongho Park és Yejin Heo (Koreai Köztársaság): Ruhacsomagolás, amely vízben feloldva tisztítószerként működik, eltávolítva a vegyszereket a ruhákból.

A nyertesek január közepén részt vettek egy három hónapos mentori programban, amelynek keretében négy világszínvonalú alkotóval dolgozhattak együtt: Marjan van Aubellel, Joe Doucettel, Yuri Suzukival és Sumayya Vallyval.
Ennek a folyamatnak az a célja, hogy finomítsa a nyertesek ötleteit, miközben olyan prototípusokat fejlesztenek ki, amelyekben testet ölthetnek ötleteik.

„Kihívásokkal teli időket élünk, hiszen a jövő számára tervezünk, így figyelembe kell vennünk, hogy működni fog-e az adott ötlet elkövetkező években.
Vagyis megfelelő, praktikus és megvalósítható-e. Remélem, jövőbiztos perspektívát tudok adni nekik. A feltörekvő kreatív tehetségek számára ez ugródeszkát kínál karrierjükhöz. Izgatott vagyok, hogy részese lehetek ennek!” – fogalmaz a mentorként első alkalommal részt vevő Marjan van Aubel.

Idén tavasszal a Lexus bemutatja, hogyan fejlődtek és valósultak meg a nyertesek prototípusai a mentorokkal való közös munka révén. Annak érdekében, hogy a 2023-as Lexus Design Award díj még több emberhez eljusson szerte a világon, a közönség feladata lesz a People’s Choice Award díj kiosztása.
Ez a díj lehetővé teszi, hogy bárki kiválaszthassa a négy nyertes közül azt, aki számára a legjobban képviseli a „Dizájn a jobb holnapért” filozófiát.

CSR NEXT (vállalati fenntarthatóság és felelősség képzési program) INDUL ÚJRA
CSR Next Képzési Program CSR/vállalati fenntarthatóság és felelősség képzés az alapoktól a specifikus területekig. Az egymásra épülő CSR képzési program keretén belül a résztvevők a CSR és a fenntarthatóság számos elméleti és gyakorlati területével ismerkedhetnek meg. Hazai vonatkozásban és nemzetközi kitekintésben. Gazdasági döntéshozók, közintézmények, intézmények számára.
Hasznos azok számára, akik a CSR-pályafutást kezdik, vagy akár azok számára is, akik frissíteni akarják tudásukat a CSR és a fenntarthatóság legújabb szempontjairól.
CSR koordinátor (Folyamatban!) és CSR menedzser képzés indul. Ez utóbbira még tudsz jelentkezni! 2023.03.27-ig!
KATTINTS A RÉSZLETEKHEZ!