UNICEF Magyarország: a klímaváltozás a gyerekeket is érinti

328
Klímaváltozás-gyerekek
Klímaváltozás-gyerekek

A klímaváltozás veszélyezteti gyerekeket és fiatalokat is – hívja fel a figyelmet az UNICEF Magyarország a gyermekjogok vasárnapi világnapja alkalmából.

Az ENSZ Gyermekalapjának magyar bizottsága a következőket írta: gyerekek millióinak az élete és boldogulása van veszélyben világszerte a súlyos aszályok, áradások, hurrikánok, erdőtüzek és más klímaváltozáshoz köthető természeti katasztrófák következtében.

A kiegyensúlyozott gyerekkor legalapvetőbb feltételei sem biztosítottak számukra. Nincs mit enniük, nincs biztonságos ivóvizük, nem férnek hozzá egészségügyi ellátáshoz és nem tudnak tanulni, e következmények miatt semmibe veszhetnek több évtizednyi humanitárius munka eredményei is.

Az UNICEF riportja, a Children’s Climate Risk Index szerint 33 országban megközelítőleg egymilliárd gyermek van kitéve rendkívül magas kockázatnak a klímaváltozás hatásai miatt.
A világ lakosainak majdnem fele küzd ivóvízhiánnyal és ez a szám az előrejelzések szerint a hőmérséklet emelkedésével arányosan nőni fog. Közben Dél-Ázsiában 600 millió gyermek életét fenyegetik az emberöltő óta nem tapasztalt mértékű áradások – idézik a közleményben.

Bár Európában nem ennyire kézzelfogható még a klímaválság, az UNICEF Magyarország idén nyáron végzett reprezentatív kutatása szerint a magyar fiatalok kilencven százaléka szorong miatta: sokuk számára olyannyira meghatározó ez az aggodalom, hogy még a szomszédos háborús helyzetnél is nagyobb hatással van mindennapjaikra.

Az UNICEF Magyarország vasárnap, a Gyermekjogok Világnapján ingyenes konferenciát rendez Klímahős címmel Magyar Telekom székházában Budapesten, a rendezvényen a téma szakértői, véleményvezérek és az UNICEF Magyarország fiatal nagykövetei adnak elő.

CSR HUNGARY KLUB
A 2007-ben Magyarországon megalakult CSR Hungary Klub a felelős és fenntartható gazdaság döntéshozóinak a vezető fóruma.
Akiknek fontos a vállalati felelősség, az új gazdasági ismeretek megszerzése, a személyes szellemi fejlődés, az értékek a modern világban.
Gazdaság, társadalom, környezet. 
Légy tagja a CSR Hungary Klubnak! Kattints!