A Robert Bosch napenergiába fektet

480
Napenergia
Nap energia

A napenergia iparba másfél milliárd eurót fektető Robert Bosch megvásárolta a Conergy leányvállalatát, a Voltwerk Electronics-t. A világ legnagyobb autóipari beszállító cége az akvizícióval beszállt a napenergia átalakítók piacára is.

A Robert Bosch, a világ legnagyobb autóipari beszállító cége a napenergia átalakítók piacán terjeszkedik tovább. Az átalakítók a napelemek által generált elektromosság és a hálózat közötti kapcsolatot biztosítják. A Bosch felvásárlásról szóló közleménye szerint a Voltwerk 2010-ben 68 millió eurós forgalmat ért el.
Az üzlet olyan versenytársak piacára vezeti be a stuttgarti székhelyű céget, mint a német SMA Solar Technology és a kaliforniai Camarillóban székelő Power One. A beszállítók nagyon keményen küzdöttek, hogy megfeleljenek a robbanásszerűen növekvő vevői igényeknek 2010-ben, ám idén a támogatások csökkenése és a zuhanó árak súlyosan érintették az iparágban tevékenykedő cégeket, így sokkal szerényebb nyereséggel kellett beérniük.
A Conergy gyengeáramú átalakítói jól szerepeltek a teszteken, és a Bosch beszállásával most sokkal jobb lehetőséget teremtenek az erősáramú átalakítók piacán történő terjeszkedésre, ami jelentősen megdobhatja a cég nyereségét ? vélekedett az ügyletről Peter Wirtz, a WestLB AG elemzője.

A Bosch már korábban tanújelét adta annak, hogy érdeklődik a napenergia iránt, nemrég félmilliárd eurós napenergia erőmű építésébe kezdett Malaysiában, ahol 2000 munkás dolgozhat majd, így a Bosch legnagyobb nem németországi termelő egysége lesz. A cég már 2008-ban megvette az Ersol Solar Energy AG-t, és 86 százalékos tulajdonrésszel rendelkezik az Aleo Solar Energy AG-ben.
Forrás: www.gazdasag.hu