Minket is érint

628

Negatívan értékeli az új EU-szerződés tervezetét Janusz Lewandowski, a költségvetéséért felelős lengyel EU-biztos, mert az szerinte csökkenti az euróövezeten kívüli országok, köztük Magyarország és Lengyelország szerepét.

A szerződés legújabb tervezete kizárja egyebek közt Magyarország és Lengyelország részvételét az euróövezet országainak tárgyalásaiból, és csökkenti az uniós intézmények, elsősorban az Európai Parlament (EP) szerepét. Ezenkívül minden téren kizárólag az övezet szorosabb együttműködését tervezi – derül ki a konzervatív Rzeczpospolita című napilap csütörtöki számából.
Lewandowskinak nem tetszik, hogy az euró országai a fiskális kérdéseken kívül más, az övezet működését is befolyásoló ügyekben is dönteni akarnak. Véleménye szerint ez olyan döntéshozatalt harangoz be, amely kihatna az egész EU gazdaságpolitikájára. “Elejétől fogva ettől tartottunk” – mondta a lengyel diplomata. Ennek ellenére abban bízik, hogy a végleges szerződés mégis megerősíti az EP és a szerződést elfogadó, de az euróövezethez nem tartozó országok szerepét.
A lap szerint az EU-biztos nem hivatalosan azt is elmondta, hogy Lengyelország szerint “egy rövid, válságmegoldó, így a költségvetésre összpontosító kormányközti szerződést kellene kötni”.
Az új szerződésről a közösség pénzügyminiszterei két hét múlva, míg vezetői a január 30-ra tervezett EU-csúcson tárgyalnak. Ahhoz, hogy 2013. január 1-től életbe léphessen, legalább 12 országnak alá kell írnia a dokumentumot.
Forrás: MTI/Varsó