A V4-ek az atomenergia mellett voksolnak

640

A V4-et alkotó országok – Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország – államfői már huszadik alkalommal vettek részt az idei, jubileumi csúcstalálkozón. A résztvevők véleménye megegyezett abban, hogy jelenleg e térségben – energia kiszolgáltatottságunk miatt – az atomenergia békés felhasználásának egyelőre nincs alternatívája – hangsúlyozta Schmitt Pál köztársasági elnök a csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón.

Václav Klaus cseh elnök hozzátette: a tanácskozást áthatotta az a “nagyon erős érzés”, hogy “abszurd lenne”, ha a visegrádi négyek feladnák az atomerőművek programját, hiszen nem rendelkeznek olyan mennyiségben földgázzal, kőolajjal vagy egyéb energiahordozóval, amellyel kiváltható lenne az atomenergia.

Klaus hangsúlyozta: a Japánban történt márciusi tragédiát tévesen állítják be atomkatasztrófának, valójában természeti katasztrófa történt, és nem az atomenergia hasznosításából fakadó szerencsétlenség.

Ezzel összefüggésben Ivan Gasparovic szlovák államfő megállapította: “manapság szinte divat környezeti és biztonsági szempontból elfogadhatatlannak minősíteni az atomerőműveket”, ennek ellenére az atomenergiának nagy jövője van a visegrádi együttműködés térségében.

Gasparovic szerint” a kardoskodás az atomerőművek bezárása mellett “eltúlzott álláspont”, aki ezt szorgalmazza, nem veszi figyelembe például a költségeket. Az atomerőművek felszámolása hatalmas összeget emésztene fel, ezt a pénzt pedig hasznosabb volna tudományos kutatásokra és az üzembiztonság erősítésére fordítani – emelte ki a szlovák elnök.