Divatos és környezetbarát dizájn?

1029
Környezetbarát
környezetbarát

A dizájnban eddig csak a funkció és az esztétikum egyensúlyát kellett szem előtt tartani. Az új generációnak a tervezésnél már az ökológiai szempontokra is figyelniük kell.

Egyre inkább fogyasztók vagyunk és egyre kevésbé emberek: a túlfogyasztás miatt visszataszítóvá váltunk, és azzá tettük környezetünket is. Legalábbis ezt üzenik a cseh képzőművész, Shalom Tomas Neuman munkái. Tényleg ilyen riasztó lenne a helyzet? Tudunk-e úgy élni, hogy okosabban használjuk a szűkös természeti erőforrásokat? Mi jár egy fiatal dizájner fejében, amikor a ma emberének tervez használati tárgyakat?

Néhány fiatal prágai designer nyilatkozott a fenntarthatóságról és a használati tárgyak oktató-nevelő szerepéről. Kristyna Malovana szerint ebben a tekintetben a tervezők nincsenek könnyű helyzetben.

– A fenntarthatóság számomra arról szól, hogy olyan tárgyakat tervezünk, amelyeket több termékcikluson keresztül felhasználhatunk ? mondta az Euronews-nak a fiatal cseh dizájnaer. ? Viszont ez néha nehezen valósítható meg. Előfordul például, hogy egy környezetbarátnak hitt termék előállítása sokkal nagyobb ökológiai lábnyommal jár, mint egy hagyományosé.

A probléma a megfelelő nyersanyagok kiválasztásával megoldható ? ehhez viszont a tervezőknek tudniuk kell, hogy milyen anyagokhoz nyúlhatnak.

A környezetbarát anyagokról szólt az a workshop, amelyet Csehország első nyersanyag-gyűjteményében tartottak. Már a hely neve is beszédes: Happy Materials, azaz Boldog Anyagok. Ez egy több vállalkozásból álló európai hálózat, amely az Európai Bizottság támogatásával tájékoztatja a designereket a legújabb anyagokról és a legfrissebb technológiákról. A gyűjteményt jellemzően tervezők és építészek látogatják.

Sok szakembernek – legyen akár designer vagy építész – nincs megfelelő anyagismerete, ezt akarjuk pótolni itt. A felhasznált nyersanyag a legfontosabb, nagyrészt már itt eldől, hogy egy termék környezetbarát és újrahasznosítható lesz-e vagy sem – mondta az Euronews-nak a hely egyik megálmodója, Tomas Hendrych.  A workshopokon különféle anyagokat mutatunk be, amelyek más-más országból érkeznek, így ezeket össze lehet hasonlítani. Az európai együttműködés tényleg új távlatokat nyitott az anyagismeretben.

– Jelenleg olyan új anyagokkal foglalkozom, mint a fényáteresztő beton – mesélte az Euronews-nak Tomas Vacek.
A fiatal designer a prágai Kortárs Képzőművészeti Központban állította ki a munkáit. Tomas elsősorban fával, szalmával és üveggel dolgozik, de az új anyagok is érdeklik, főként a fénnyel kapcsolatos megoldásoknál. Egy robogó designját is elvállaltam ? folytatja.  Az ötletem az, hogy foszfort használok a lakkozásnál, így a jármű éjszaka is látható lesz, egészen egyedi módon.

– Csehországban a megrendelők egyelőre még nem igénylik, hogy a végeredmény környezetbarát legyen, ők csak egy jó terméket akarnak – foglalta össze a helyzetet Zbinek Krulich cseh tervező. ? Attól még a designernek a környezetvédelmi szempontokat is bele kell kalkulálnia a koncepcióba.