Élelmiszeradományozást könnyítő törvény az USÁ-ban

474
Élelmiszerpazarlás
Élelmiszerpazarlás

Az USÁ-ban frissítették a szövetségi irányelveket, azokat amelyek csökkentik az élelmiszeradományozók felelősségét (követelményrendszerét): kérdés az, hogy mi az, ami elfogadható a fogyasztók számára. Különösen akkor, amikor egyre több élelmiszert kell eljuttatni a rászorulóknak.

Nem sokkal az ünnepek előtt, Biden elnök aláírta az 1996-os Emerson-törvény módosítását. Ez kezdetben bizonyos védelmet biztosított azoknak a nagy szervezeteknek, amelyek élelmiszert adományoztak, s az élelmiszer-ellátási bizonytalanság megoldásán dolgoztak.

Az élelmiszer-adományozás javításáról szóló törvény ( FDIA ) elnevezésű módosítás módosítja az Emerson-törvényt. Azáltal, hogy felszólítja az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumát ( USDA ), hogy biztosítson egyértelmű és naprakész iránymutatásokat az élelmiszer-adományozással kapcsolatban. Ez végső soron hozzájárul a nem biztonságos élelmiszerek adományozás jogi felelősségének csökkentéséhez. Például egy élelmiszerbank esetében. Kifejezetten kiterjeszti az élelmiszer-adományozni szándékozó nagy szervezetekre is a védelmét.

Röviden, a törvényjavaslat némi egyértelműséget adna egy olyan entitás számára, mint például egy élelmiszer-forgalmazó – amely gyakran nagy mennyiségű élelmiszerfelesleggel rendelkezik. Ugyan lejárt dátummal, de még mindig biztonságosan fogyasztható élelmiszerekről van szó.
Számtalan lehetőség rejlik az Egyesült Államok nagy mennyiségű élelmiszer-hulladékkezelésében is, amely gyakorlatilag az ország üvegházhatású gázok kibocsátásának egyik legnagyobb tényezője.

„A törvény segít az élelmiszer-pazarlás, és egy környezeti probléma megoldásában is. Ez különböző szinten, mindenki számára előnyös.” – mondta a Food Tank társalapítója és elnökeDanielle Nierenberg.

Az FDIA a kétpárti kongresszusi támogatás ritka megnyilvánulása volt. Kiemelve az élelmezésbiztonságot, mint releváns témát.

Greg Silverman , a New York -i Westside Campaign Against Hunger vezérigazgatója és ügyvezető igazgatója azt mondja, hogy óvatosan optimista az FDIA-val kapcsolatban. Szervezete 75 000 New York-i lakost lát el évente – több mint ötmillió font élelmiszert osztanak szét, ebből kétmillió friss termék.

„Két vétel van” – mondja. „Először is nagyszerű, hogy kiegyenlítjük a versenyfeltételeket, hogy több csoport és ember tudjon ételt adni ott, ahol elérhető. Ezeknek a csoportoknak nem kell nagy bürokrácián átmenniük, és az emberek közvetlenül adhatnak a frontvonalbeli szolgáltatóknak. Az azonban, hogy mennyi élelmet mentenek meg, nem egyenlő azzal, hogy mennyit osztanak ki. Hisz még mindig kidobjuk az ételeink nagy részét.”

Végső soron a csökkentett felelősséggel és a közelgő USDA-szabványokkal kapcsolatos egyértelműbb kommunikáció segít a legfontosabb élelmiszer-adományokat – a romlandó és egyéb friss cikkeknek – a lehető leggyorsabban a megfelelő forrásokhoz irányítani. Azok az ügyfelek, akik ezt az információt továbbítják az éttermeknek és az élelmiszer-beszállítóknak,

„A járvány kezdete óta a rászorultak száma nőtt; de a természetbeni élelmiszer-adományok nem nőttek olyan gyorsan, mint amennyire szükség lenne” – mondja Silverman. „Fontos a frissebb termékhez való gyorsabb hozzáférés.”

Regina Anderson , a Food Recovery Network ügyvezető igazgatója osztja Silverman aggodalmait.

„Az élelmiszerrendszer egészében ezzel még nem lesz lineáris” – mondja.

Gyakran dolgozik nagy eseményeken, hogy visszaszerezze a maradék ételt: megjegyzi, hogy időbe telik meggyőzni a kongresszusi központok vezetőit, rendezvényszervezőit és hasonló vezetőket, hogy megértsék és alkalmazkodjanak ezekhez a fokozott védelemhez.

„Ennek az a szépsége, hogy ennek strukturális felelőssége szövetségi szinten él – és ezt felhasználhatjuk egymás oktatására” – teszi hozzá. “Ez egy kiegészítés a rendszerhez, hogy megkönnyítse az emberek dolgát.”

Kevesebb élelmiszert a hulladéklerakókba

Silverman és Anderson egyaránt a nemzeti minimálbér és a Kiegészítő Táplálkozási Támogatási Program ( SNAP ) juttatásainak emelésére mutatott rá, amelyek az élelmezésbiztonság valódi mozgatórugói.

„Így jutnak az emberek élelemhez, szövetségi juttatásokhoz és (elteszik) nyugdíjba” – mondja Anderson.

Silverman hozzáteszi, hogy bár az FDIA fontos politikai lépés, a SNAP fejlődésével kapcsolatos nagyobb politika támogatás még jobban elősegítené az ügy előre mozdulását.

A felelősség és az élelmiszer-adományozás gondolata is felveti az élelmiszerek lejárati jelöléséről szóló dialógust. A „Felhasználható” dátumok a legtöbb amerikai háztartásban az élelmiszer-pazarlás egyik fő hajtóereje. Ezeknek a címkéknek a többsége egy elavult élelmiszermarketing-rendszerből származik.

Őszintén szólva, a legtöbb élelmiszer biztonságos a címkén feltüntetett dátumokon túl is, mindaddig, amíg a fogyasztók betartanak bizonyos józan ész irányelveket. Számos nagy európai kiskereskedő a közelmúltban úgy döntött, hogy elhagyja a lejárati dátumot , hogy segítsen kiküszöbölni ezt a félreértést.

Az FDIA-ból származó frissített iránymutatások előremozdíthatják a beszélgetést arról, hogy mi az, ami elfogadható a fogyasztók számára. Különösen akkor, amikor egyre több élelmiszert kell eljuttatni a rászorultakhoz.

A szabályok egyszerű frissítése a felelősség csökkentése érdekében jelentős mennyiségű biztonságos élelmiszert menthet meg a hulladéklerakókba kerüléstől.

CSR NEXT (vállalati fenntarthatóság és felelősség képzési program) INDUL ÚJRA
CSR Next Képzési Program CSR/vállalati fenntarthatóság és felelősség képzés az alapoktól a specifikus területekig. Az egymásra épülő CSR képzési program keretén belül a résztvevők a CSR és a fenntarthatóság számos elméleti és gyakorlati területével ismerkedhetnek meg. Hazai vonatkozásban és nemzetközi kitekintésben. Gazdasági döntéshozók, közintézmények, intézmények számára.
Hasznos azok számára, akik a CSR-pályafutást kezdik, vagy akár azok számára is, akik frissíteni akarják tudásukat a CSR és a fenntarthatóság legújabb szempontjairól.
CSR koordinátor (Folyamatban!) és CSR menedzser képzés (erre még tudsz jelentkezni!) indul.
KATTINTS A RÉSZLETEKHEZ!