Elindult a Talanoa Párbeszéd portálja az éghajlatváltozásról

635
Talanoa Párbeszéd
Talanoa Párbeszéd

Az ENSZ Talanoa Párbeszéd portálja felkéri a vállalkozásokat, hogy járuljanak hozzá az éghajlat-párbeszédhez. Az ENSZ Éghajlatváltozási titkársága új online portált indít, amely felhívja az országokat, az üzleti vállalkozásokat, az önkormányzatokat és a civil társadalmat, hogy járuljanak hozzá az éghajlatváltozással kapcsolatos beszélgetésekhez.

A platform támogatni fogja a Talanoa Párbeszédet, a Bonnban megrendezett COP23- ban indított nemzetközi beszélgetési mechanizmust, amely segíteni fogja a jelenlegi kötelezettségvállalások előrehaladásának nyomon követését és a globális klímaváltozás fellendítését .

A portálon keresztül az országokat, a vállalkozásokat, a befektetőket, a városokat és a nem kormányzati szervezeteket arra ösztönzik, hogy tegyenek ajánlásokat, osszák meg ötleteiket és információkat, hogy segítséget nyújtsanak a világnak az éghajlatváltozás elleni fellépéshez. Így a következő szintre juthatnának a Párizsi Megállapodás fenntartható fejlődési céljai . Az érdekelt felek felkérést kapnak arra, hogy a Talanoa Párbeszédhez nyújtsanak be javaslatokat három központi kérdés körül: Hol vagyunk? Hová szeretnénk tartani? Hogyan jutunk oda?

“A portál a Talanoa Párbeszéd fóruma. Mindannyiunk számára központi jelentőségű, hogy ismerjük meg a különböző véleményeket.” – mondta Patricia Espinosa, az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó főtitkára

“Nagyon örülök a portálnak, mert átláthatóságot biztosít és szélesíti a részvételt a párbeszédben. Alig várom, hogy számos kormány és más szereplő beadványaikat a portálon keresztül a világszintű erőfeszítések részeként megismerjük.”

A csendes-óceáni sziget Talanoa koncepcióját a COP23-ban vezette be a Fiji, amely a COP23 ENSZ éghajlatváltozási konferenciájának elnökségét tartotta. Célja egy befogadó, részvételi és átlátható párbeszéd. A koncepció célja történetek megosztása, empátia építése és a kollektív javak bölcs döntéseinek meghozatala. A Talanoa módszer szándékosan elkerüli a felelősséget és kritikát, hogy biztonságos helyet teremtsen az eszmecsere és a kollektív döntéshozatal számára.

A szervezet azt reméli, hogy az eszköz megkönnyíti a konstruktív beszélgetéseket, új megoldásokat hoz létre és ösztönzi a technikai és politikai cserét.

Az érdekelt feleknek 2018. április 2-ig be kell nyújtaniuk anyagaikat a Párbeszéd májusi üléseihez. A decemberi ülésekhez, a COP24 -vel együtt járó hozzászólásokat 2018. október 29-ig kell benyújtani. Minden beadványt ellenőrizni fognak és közzéteszik a Talanoa párbeszéd platformon.