Figyelmeztető adatok Davosból

981
Fgyelmeztető adatok Davosból
Fgyelmeztető adatok Davosból

A szervezet szerint a világon tavaly megtermelt vagyon 82 százaléka a Föld lakosságának leggazdagabb egy százalékának zsebében landolt.

Felfelé javította a világgazdaság idei és jövő évi növekedésére vonatkozó előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap, a világszervezet vezetője azonban arra figyelmeztetett, hogy a fejlődő országok helyzetének javításán még bőven van tennivaló.

“Az erő és a növekedés miatt felbátorítva kéne éreznünk magunkat, de nem szabad megelégednünk ezzel. Mert hogy lehet az, hogy 2017-ben a fejlődő országok egyötödében meredeken zuhant az egy főre jutó jövedelem?” – tette fel a kérdést Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója.

Az IMF döntése, hogy felülvizsgálja a világ gazdasági növekedésének előrejelzéseit, egyúttal arra is figyelmeztet, hogy túl sok embert hagytak ki a gazdasági növekedésből. Az Oxfam adatai szerint a tavaly generált jövedelem 82 százaléka a világ lakosságának egy százalékát adó leggazdagabbak zsebébe vándorolt, míg 3,7 milliárd ember jövedelme egyáltalán nem nőtt.

“Azért vagyok itt, hogy elmondjam a nagy üzletembereknek, a politikusoknak, hogy ez nem normális, hogy az ő cselekedeteik, az ő politikájuk okozta mindezt, és csak ők tudják visszafordítani. És belefáradtunk azt hallgatni, hogy mennyire aggasztja őket az egyenlőtlenség, miközben nem tesznek semmit” – mondta az Oxfam vezérigazgatója, Winnie Byanyima.

A brit segélyszervezet szerint a kiegyensúlyozatlanság egyik oka “a konszernek és a szupergazdagok adóelkerülése”, a leggazdagabb egy százalék ugyanis a különféle adózási trükkökkel évi 200 milliárd dollárt is megtakarít. A fejlődő országok viszont e trükkök miatt legalább 170 milliárd dollár adóbevételtől esnek el.
==============================================

CSR IRÁNYTŰ (Úton a sikeres CSR projekt felé?)
Időpont: 2018.01.30, kedd, 13.00 órától
Helyszín: Hotel Benczúr (Budapest)
Aki vár: Takács Júlia, a CSR Hungary ügyvezető igazgatója