A víz privatizációja nem segít a fejlődő országokban?

448

A civil társadalom csoportjai nyomást szeretnének gyakorolni a Világbankra, mert véleményük szerint a magánkézbe került vízművek tulajdonosi és menedzsment köre nem tudja biztosítani a tiszta és biztonságos vízhez való jutást a fejlődő országokban.

A bostoni székhelyű érdek-képviseleti csoport (CAI/Corporate Accountability International )víz aktivistái a vállalati visszaélések ellen lépnek fel. Levélben fordultak a Világbank elnökéhez a megfelelő minőségű vízhez való jutás hiánya miatt. A szolgáltatások fejlesztését sürgették több millió ember életéért.

splashing-165192_640A hivatalok elismerték, hogy nem minden magánkézbe adott vízmű tevékenysége sikeres, s így a privatizáció nem az egyetlen megoldás a tiszta ivóvíz tekintetében. A köz-és magán szektor partnerségi viszonyában nagyon sok politikai probléma akadályozza az együttműködést. Mivel az államnak nincs pénze az infrastrukturális beruházások finnaszírozására, ezért ezekhez a fejlesztésekhez a magánszektor pénzét kell igénybe venni.

A biztonságos ivóvíz kérdése azért is fontos, mert ezekben az országokban a Világbank és az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján magas a kockázata a víz útján terjedő betegségeknek mint a vérhasnak, tífusznak és kolerának. A rossz higiéniának és a korlátozott víz hozzáférésnek köszönhetően.

A Világbank azt a következtetést vonta le, hogy ebben a kérdésben nem tud megoldást adni csak egyedül a magán és a közszektor. Együtt kell működnie!