Miért érdemes egy KKV-nak is pályáznia a CSR Hungary Díjra?

1032

Ebben az évben a CSR Hungary Díj Felelős KKV kategóriájában azokat a KKV-ékat értékeljük, akik olyan terméket, szolgáltatást hoztak létre, melyek innovatív módon az üzleti profit mellett egyértelmű környezeti, társadalmi hozadékkal is járnak. Lehet pl. szociális és zöld innovátor is. Kedvcsinálóként közöljük a tavalyi nyertes p2m Consulting ügyvezető igazgatójával, Patonai Ágnessel készült interjúnkat.

CSR Hungary:
Miért pályáztatok tavaly a CSR Hungary Díjra?

Patonai Ágnes a p2m Kft ügyvezető igazgatója
Patonai Ágnes, a p2m Kft. ügyvezető igazgatója

Patonai Ágnes:
Egyre több visszajelzést, biztatást kaptunk a környezetünkből, partnerektől, ügyfelektől, akik évek óta ismernek minket, hogy ?hiszen ti rengeteg olyan dologgal foglalkoztok, amelyek mind a CSR-hoz kapcsolódnak, indulnotok kellene a Díjért!? Bevallom, meglepetéssel fogadtuk ezeket a hangokat és először inkább a kíváncsiság okán olvastuk végig a kiírást. Örömmel láttuk, hogy a kkv-k önálló kategóriában indulhatnak. Ekkor kezdtük el átgondolni, összeszedni, melyek azok a területek, azok a tevékenységeink, amelyek alapján egyáltalán elindulhatunk egy ilyen rangos díjért. És bár leírt, kinyilatkoztatott CSR stratégiával mindaddig nem rendelkeztünk, rá kellett jönnünk, hogy legfőbb mozgatórugóink, elképzeléseink, mindennapi folyamataink a CSR alapvető elemei szerint működnek. Ezt követően láttunk neki, hogy a pályázati anyag elkészítésével párhuzamosan saját magunk számára is rögzítsük CSR célkitűzéseinket, tudatosítsuk már létező gyakorlatainkat és közösen, a teljes csapattal együtt megfogalmazzuk vállalásainkat.

CSRH:
Milyen következményekkel járt? Pl nemzetközi díjra pályázat megkeresés stb..:

P.Á.:
:Az egyik legfontosabb visszajelzésnek tartjuk, hogy a CSR Hungary Díj elnyerését követően megkeresett minket az European Business Award jelölő szervezete, akik a saját pályázatukra több tízezer sikeres európai vállalkozás közül választják ki azokat, amelyek elindulhatnak a fődíjért. Úgy ítélték meg, hogy eredményeink alapján érdemesek vagyunk a megmérettetésre. Az országonkénti fordulóból ugyan nem jutottunk tovább, hogy Magyarországot képviseljük, de egy mikrovállalkozás számára mindenképpen hatalmas elismerésnek számít, hogy beválasztottak a jelöltek közé.
Emellett rengeteg gratulációt kaptunk ügyfeleink, partnereink köréből. Szinte nem akadt olyan szervezet és olyan magánszemély az ismeretségi körünkben, akihez ne jutott volna el a CSR Hungary Díj elnyerésének híre. A díj adta elismerés mellett külön ajándék volt a sok pozitív visszajelzés, amelyek biztosítottak arról, hogy mindazzal, amit a p2m Consulting a munkatársai és külső környezete felé képvisel, megérdemeltük ezt a kitüntetést.

Természetesen azt is szeretném kiemelni, amit az azóta eltelt időszakban tapasztaltunk ? vagyis annak a jelentőségét, hogy a legfontosabb eredményeink között feltűntetve a bizalom garanciájaként szolgál új kapcsolatok építése, együttműködések előkészítése során.

CSRH:
Milyen területeken, milyen előnyöket élvezhettetek mint KKV?

P.Á:
Azt gondolom, a kkv szektor olyan mértékű fejlődésen ment át az elmúlt pár évben és olyan irányú fejlődést mutat a közeljövőt tekintve, hogy már nincsenek gátak, amelyek a mozgásterünket jelentősen szűkítenék. Sok támogatást kapunk, rengeteg pályázati lehetőség segíti az előbbre jutásunkat, minden információ adott, hogy megtegyük a szükséges lépéseket. A kisebb méret sokszor segít, hogy rugalmasabbak legyünk, hogy gyorsan meghozzunk döntéseket és elindítsuk az előkészületeket. Nyilván nem tudunk akkora erőforrásokat felmutatni, mint egy nagyobb vállalat, de az információ és az együttműködés lehetősége mindenki számára adott. Az olyan széles köröket megmozgató fórumok, mint a CSR Hungary, vagy a szakmai szervezetek, egyesületek, klaszterek munkájába való bekapcsolódás pedig a kicsik számára is megadják a lehetőséget, hogy nagyok legyenek.

CSRH:
Miért érdemes pályáznia Kis-középvállalkozásnak a CSR Hungary Díjra?

P.Á.:
A Díj elnyerése óta gyakran fordultak hozzánk azzal a kérdéssel: ?Kisvállalkozásként hogy? fér bele az életetekbe a CSR? Ezt nem csak nagyvállalatok engedhetik meg maguknak?? Vagyis még mindig tartja magát az az elképzelés, hogy a CSR sok pénzbe kerül és ezért a multik, a nagyvállalatok sajátja. Pedig a CSR nem egyoldalú támogatás, hanem egy olyan menedzsment eszköz, amely a vállalkozás valamennyi területén, valamennyi folyamatában megmutatkozik. Csak egyetlen példán kiemelve: a p2m Consulting a családbarát munkahely híve, vagyis minden belső működési folyamatunkat úgy szerveztük, hogy feladataink egy részét otthonról is elvégezhessük, saját magunk ütemezhessük és szinkronba hozhassuk egyéb élethelyzeteinkkel. Projektek és határidők vannak ? de ezeket saját magunk tartjuk rendszerben. Nem csupán mi, ügyvezetők, hanem valamennyi munkatárs. Ehhez megfelelő infrastruktúrát kellett biztosítani, de cserébe sokkal hatékonyabb az együttműködés, magasabb fokú a lojalitás, és közös érdekünk, hogy hosszútávon fenntartható legyen a működésünk.
Biztos vagyok benne, hogy ha jobban megvizsgálják belső folyamataikat, rájönnek, hogy minden kis- és középvállalkozásnál működnek CSR elemek. És ha a vállalkozás felismeri, majd a tudatos stratégiájába emeli őket, rengetget tett a saját fenntarthatóságáért, a saját jövőjéért.

A Díj annak az elismerése, hogy az adott szervezet tudatosan gondolkodik, etikusan cselekszik, miközben kiemelt figyelmet fordít a humán erőforrásaira és a környezeti tényezőkre. Elnyerésével tehát mindazt, amit egy vállalkozás az általa képviselt filozófiával és tényleges eredményeivel felépített, oly módon tudatosíthatja munkatársaiban és kommunikálhatja környezete felé, hogy egy hiteles külső bíráló ajánlólevelét tartja a kezében. Vagyis olyan értékelést, amely az elégedett munkatársak és elégedett ügyfelek mellett még szélesebb plénum, a társadalom egésze előtt ismeri el a vállalkozás teljesítményét.