Támogató megállapodás a CSR Hungary-vel

616

Támogató megállapodást kötött a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara a CSR Hungary-vel. A jó néhány évre visszatekintő együttműködést hivatalos formában is deklarálta a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és a CSR Hungary. Ennek az apropóján kérdeztük Gabriel A. Brennauer ügyvezető elnökségi tagot a magyar csr kultúrával kapcsolatban. 

CSR Hungary:
Miért tartja fontosnak a csr (vállalati felelősség) jelenlétét a magyar üzleti szektorban a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara?

Gabriel A. Brennauer:
Meggyőződésünk, hogy hosszú távon a gazdaság összességében csak akkor tud sikeresen fejlődni, ha tevékenysége összhangban van a társadalom többi alrendszerével. Ezer szál köti össze a vállalkozásokat a társadalommal, a munkatársaktól kezdve a helyi közösségeken keresztül egészen a természetes környezetig. Ezért egyre több vállalkozó nemcsak adók és járulékok formában járul hozzá a társadalmi feladatok ellátásához, hanem más önkéntes vállalásokkal is, és a vállalati tevékenység egészét is egyre jobban a társadalom szükségleteihez igazítják. A Német-Magyar Kamara és tagvállalatai is hasonlóan állnak a témához. Mint kereskedelmi és iparkamara persze ennek gazdasági hatását is látjuk, hiszen a tudatos CSR tevékenység a vállalatok számára is mérhető előnnyel jár: növeli a vállalat megbecsültségét, segíti a külső és belső bizalom kialakítását, fokozza a munkatársak elkötelezettségét és innovációs teljesítményét, csökkenti a kockázatokat. Így a CSR tudatos vállalása egy klasszikus win-win helyzetet teremthet.

CSRH:
Mely okok miatt csatlakoztak a CSR Hungary-t (Konferencia és Díj) támogató megállapodáshoz?

G.A.B.:
A DUIHK már évek óta foglalkozik a CSR tevékenység támogatásával, otthon adunk tagvállalati CSR rendezvényeknek, de pl. a CSR Hungary rendszeres ?CSR szerda? rendezvényének is. Így az együttműködés kézenfekvő volt. Azt látjuk, hogy számos cégvezető, különösen a kis- és középvállalatok esetén, szívesen tenne többet a CSR területén, de hiányzik hozzá a know-how, a tapasztalatcsere és a széles körű kommunikáció. Ezen akadályok csökkentésére tagságunk felől is nagy igényt tapasztalunk. Véleményük szerint a CSR Hungary Díj egy nagyon alkalmas kezdeményezés e téren, és hozzájárulhat a társadalmi felelősségvállalás elősegítéséhez az üzleti szférában.

CSRH:
Mit tehet egy nemzetközi kereskedelmi Kamara a csr magyarországi elterjedésében?

G.A.B.:
Külföldön, többek között Németországban is, a CSR tevékenység sokkal elterjedtebb és fontosabb szerepet tölt be egy vállalat mindennapi működésében, mint Magyarországon. Mivel tagjaink nagy része német tulajdonú vállalat, így a társadalmi felelősségvállalás számukra is legalább olyan fontos, mint német anyavállalatuk számára, ráadásul a külföldi anyavállalat révén számos tapasztalatot, új ötletet hozhatnak Magyarországra. Ezeket az ismereteket a Kamara összegyűjtheti, és platformot biztosíthat a minél szélesebb körben való terjesztésükhöz. Szintén nagyon fontos, hogy a Kamara lehetőséget biztosíthat a személyes tapasztalatcserére is. Így már korábban részt vettünk ? több tagcéggel együtt ? egy nemzetközi uniós CSR-projektben, és rendszeresen helyszínt adunk vállalati CSR rendezvényeknek, amellett nyomtatott és elektronikus kiadványainkban is rendszeresen foglalkozunk a témával, így pozitív példákon keresztül szeretnénk segíteni a CSR tevékenység szélesebb körű elterjedését Magyarországon is.