Az EU figyelmeztet a mélytengeri bányászat környezeti kockázataira

574
A mélytengeri bányászat környezeti hatásai
A mélytengeri bányászat környezeti hatásai

Az autóakkumulátorokban és más zöld technológiákban használt ásványok mélytengeri bányászatát nem szabad engedélyezni Európában, amíg nincs elegendő ismeret az esetleges környezeti hatásokról – mondta a portugál tengerészeti miniszter.

„Nem tudunk haladni megfelelő ismeretek és jó technológia nélkül” – mondta Ricardo Serrão Santos, aki egy online eseményen beszélt erről.

„Tudjuk, hogy komoly problémáink vannak a tengerfenék bányászatának bizonyos környezeti hatásaival kapcsolatban” – mondta Santos az eseményen, amelyet a portugál EU -elnökség és Norvégia EU -missziója szervezett.

Nem lesz tengerfenéki bányászat a biológiai sokféleség csökkenése nélkül” – figyelmeztetett Santos.

Tavaly szeptemberben az Európai Bizottság cselekvési tervet indított a kritikus alapanyagokról , amelynek célja az EU „stratégiai autonómiájának” megerősítése az olyan fémek, mint a ritka földfémek területén. Ezek az anyagok az elektromos autók akkumulátorától a szélturbinákon keresztül az intelligens telefonok készítésekor is felhasználásra kerülnek .

Egyidejűleg új iparági szövetséget is indítottak, hogy azonosítsák az akadályokat és a befektetési lehetőségeket a nyersanyagok értékláncának minden szakaszában – a bányászattól a feldolgozáson és a hulladék -hasznosításon át.

A kritikus nyersanyagok iránti kereslet csak növekedni fog, különösen a zöld és digitális gazdaságra való áttérés miatt” – mondta Maroš Šefčovič, a Bizottság előrejelzésért felelős alelnöke, aki szeptember 30 -án elindította a szövetséget.

Forrás: Euractiv