A textilipar vízfelhasználásának csökkentése a Waste2Fresh-sel

493
Vízfelhasználás - textil festésekor
Vízfelhasználás – textil festésekor

Mivel a textilgyártás felelős a globális vízszennyezés 20% -áért, a CPI és zárt hurkú víz-újrahasznosító rendszere forradalmasítani kívánja az ipar ruházatának festésére és gyártására vonatkozó módszereit.

Az ipari festékek toxicitása és perzisztenciája évek óta károsítja a vízi utakat. Ruházatunkon, ami tartósnak készült, pusztító következményeket jelent környezetünkre nézve; Banglades fővárosában, Dakában három folyót „ biológiailag halottnak ” nyilvánítottak a textil festékeknek köszönhetően.

A textilipar évek óta kihasználja és károsítja véges friss vízkészletünket; a Világbank 72 mérgező vegyi anyagot azonosított vízfolyásainkban pusztán a textilfestés eredményeként. Bár az éghajlatváltozás és a vízszennyezés globális problémák. De a textilipar vízszennyező hatásai főként a fejlődő országokban lokalizálódnak, ahol ruháink nagy részét gyártják-a ruházati dolgozók és a helyi közösségek. A leginkább ezeken a helyeken jelentkeznek az egészségügyi és környezeti kockázatok.

A fejlődő országok szinte minden olyan textíliát forgalmaznak, amelyek a gyorsan változó divathoz készülnek. És ha a feldolgozáshoz, mosáshoz, hígításhoz, fűtéshez, hűtéshez és szállításhoz használt vizet a gyártás során nem kezelik megfelelően – az tovább szennyezi óceánjainkat és folyóinkat.

„Az ilyen erőforrás-igényes iparágakban áttörő innovációkra van szükségünk a víz újrahasznosításához és az ipari folyamatok zárt hurkának létrehozásához”-mondta Phill Jones, az Egyesült Királyság Folyamatinnovációs Központjának (CPI) projektmenedzsere. A CPI egy független innovációs központ, amelynek új technológiája véget vethet a textilipar vízszennyező módszereinek.

A CPI Waste2Fresh projektje – amelyet az EUH2020 finanszíroz-, célja, hogy csökkentse a textilipar vízszennyező arányát Ezzel is hozzájárulva a globális vízszennyezés mértékének a csökkentéséhez.

Ahogy Jones kifejti: „A Waste2Fresh rendszer új lebontási módszereket fog integrálni a rendkívül szelektív elválasztási és extrahálási technikákkal, hogy zárt hurkú rendszert hozzon létre. Ez biztosítja a nulla közeli kisülést; csökkenti az édesvízi források jelenlegi felhasználását; és jelentősen növeli a víz, energia és egyéb erőforrások – például szerves anyagok, sók és nehézfémek – visszanyerését. ”

Az ipari vízkezelésre vonatkozó szabványok már léteznek -például a Veszélyes Vegyi anyagok Zero Discharge of Hazardous Chemicals ( ZDHC ) szabványai-, azonban a textilgyártók gyakran nehezen tudják ezeket költséghatékonyan teljesíteni. Ezért az olyan újítások, mint a Waste2fresh, alapvető fontosságúnak bizonyulhatnak a hozzáférhető, fenntartható folyamatok mérhetőségéhez is a textilgyártásban világszerte.

A Waste2Fresh fenntartható ipari víz-újrahasznosító rendszert kínál; ez a zárt hurkú ürítőrendszer lehetővé teszi a gyárak számára, hogy többször használják fel a vizet. Ideális esetben korlátlan ideig. Ez lényegében azt jelenti, hogy a gyáraknak nem kell több vizet felvenniük az értékes helyi édesvízkészletekből, és nem is kell szennyezniük ugyanazokat az édesvízkészleteket. ”*

A textilipar évente 93 milliárd köbméter vizet használ fel – a globális édesvíz 4 százalékát . A zárt hurkú rendszerek elengedhetetlenek a korlátozott kínálatunk folyamatos felvételének csökkentéséhez.