2023-ra 1 millió korallt akarnak “helyre állítani”

577
Korallok helyreállítása
Korallok helyreállítása

A hatalmas korall-helyreállítási projekt az indonéziai Spermonde-szigetcsoportban valósult meg. A világ biológiailag legbonyolultabb tengeri ökoszisztémájában (a Korall-háromszögben) indonéz közösségi partnerekkel együtt.

A Mars, Incorporated a közelmúltban vezette a történelem egyik legnagyobb egyedi korall-helyreállítási eseményét, a “The Big Build” -et. 30 000 korallt ültetett el 2500 négyzetméteren, és a Mars Sustainable Solutions ( MSS ) azon céljának elérésére törekedett, hogy világszerte 1 millió korallt állítsanak helyre. 2023 végére.
A projektben 44 résztvevő működött együtt: 17 természetvédelmi és tudományos partner, kormányzati, civil szervezet, az üzleti szektor és a helyi közösségek képviselői. Azért, hogy bemutassák az ágazatok közötti partnerségek fontosságát a nagyszabású korall-restauráció megvalósításában.

Annak ellenére, hogy az óceán fenekének kevesebb mint 1 százalékát borítják, a korallzátonyok kritikus ökoszisztémákat biztosítanak a tengeri élőlények több mint 25 százalékának. Munkahelyek millióit biztosítják világszerte, védik a partvonalakat a viharoktól és az eróziótól, és létfontosságú táplálékforrást jelentenek a helyi lakosság számára. 
A riasztó valóság pedig az, hogy az éghajlatváltozás, a túlhalászás, a különféle típusú szennyezések, valamint a tengerek hőmérsékletének emelkedése és a savasodás következtében a világ korallállományának 14 százaléka pusztult el az elmúlt évtizedben. Azonban az előrejelzések szerint 90 százalékuk drasztikus lépések nélkül eltűnik 2050-re.

Ezek az élénk ökoszisztémák a Mars tengeri élelmiszer-ellátási láncának egészségéhez és fenntarthatóságához is elengedhetetlenek; így az élelmiszeripari óriás csatlakozott az olyan startupokhoz, mint az Archireef és a globális vállalatok, például az Ørsted , hogy új technikákat innováljanak a zátonyok újjáépítésére.

 2006-ban a Mars elindította a Mars Korallzátony-helyreállítási Programot, amely az indonéziai Sulawesi állam Makassar partjainál található Spermonde-szigetcsoport biológiai sokféleségére összpontosított; a Korall-háromszög közepén, a bolygó legváltozatosabb és biológiailag legösszetettebb tengeri ökoszisztémájában.

A Big Build, amely a Mars Sheba macskaeledel márkájának Sheba Hope Reef kezdeményezésének része (Sheba Hope Grows – „ma több korall, holnap több hal” ), több mint 500 ember vesz részt aktívan korallzátonyok helyreállításában.
A cél pedig több mint 185 000 négyzetméter helyreállítása (nagyjából 148 olimpiai uszoda mérete) 2029-re. A projekt tartalmazott egy kulcsfontosságú kezdeményezést a helyi partnerek képzésére a Mars Assisted Reef Restoration System (MARRS) rendszerben).

2011 óta sikeresnek bizonyult a sérült zátonyok nagyobb sebességű, nagyobb léptékű és alacsonyabb költségű helyreállításában, mint más megközelítések 2011 óta.
A MARRS segítségével a tapasztalt, négyfős búvárcsapatok állítólag 500 „zátonycsillagot” tudnak felszerelni. Hatszögletű, homokkal bevont, acélszerkezetek hozzáerősített koralltörmelékekkel, amelyeket kopár koralltörmelékeken helyeznek el. Mindössze két nap alatt. 

A MARRS által kiképzett csapatok továbbképzést nyújtottak a helyi résztvevőknek, hogy fokozzák a globális kapacitást a korall-restauráció nagymértékű megvalósításához, és hogy felgyorsítsák a lehetséges – és szükséges – változás ütemét. 
A program révén a helyi csapatok fel vannak szerelve arra, hogy a MARRS technikát új korallzátonyokat építsenek az indonéz szigetvilágon.