CSR Hungary Díj 2017 – amikor az üzlet érték

1136
A CSR Hungary Díj 2017 nyertesei, Bizottsági tagok
A CSR Hungary Díj 2017 nyertesei, Bizottsági tagok

1 évtizednyi fennállását ünnepli a Magyar Üzleti Felelősség Díja, a CSR Hungary Díj. Magyarország vezető vállalati felelősségvállalás fórumának díjára több mint 180 magyar és külföldi érdekeltségű, nagy és KKV cég pályázott 2007-től ezidáig. A ma már önkéntes védjegyhasználati programhoz kapcsolódó elismerésre 2017-ben is pályázhattak az üzleti szektor képviselői. 2017. november 17-én, Budapesten a Hotel Hungária City Centerben került sor a díjak ünnepélyes átadására.

  • A cégek egyre többet fektetnek a CSR-be
  • Fontos a CSR-ben a lokalitás, a vállalati felelősség hatása a helyi közösségben
  • Nemzeti erőforrásaink (zöld vagyon, emberi erőforrásaink..) hatékonyabb felhasználásához is
    hozzájárulnak a CSR kezdeményezések
  • A Magyar Üzleti Felelősség Díj önkéntes védjegyrendszerrel támogatja a Magyarországon
    működő vállalkozások hiteles vállalati felelősség menedzsment rendszerét

Dr. Simon Attila István, a Nemzetgazdasági  Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte:
?Magyarország kormányának fontos célja, hogy elősegítse a vállalatok társadalmi felelősségvállalásának (CSR) kibontakozását, a felelős üzleti magatartás további elterjedését. Ennek érdekében a Kormány a magyar gazdasági és társadalmi sajátosságoknak megfelelően meghatározta azokat a prioritási területeket, amelyeken a vállalati társadalmi felelősségvállalást kiemelt intézkedésekkel is segíti.
A prioritási területekhez kapcsolódó, első CSR Cselekvési Terv sikeresen megvalósult, jelen pillanatban a második Cselekvési Terv kidolgozása van folyamatban. Igyekeztünk minél inkább úgy megfogalmazni a tervet, hogy mind a nagy, mind a kis-és közép vállalatok a lehető legtöbb támogatást kapják az államtól a felelős üzleti magatartásuk gyakorlásában és a vállalati társadalmi felelősségvállalás területén megvalósítandó intézkedéseikben.

A felelős üzleti magatartás (RBC) ma már versenyképességi tényező. Azokban az országokban, ahol erre kellő súlyt fektetnek, szívesebben mennek a beruházók, hiszen jobban számolhatnak az egyenlő versenyfeltételekkel, hosszabb távra tudnak tervezni. Az etikus magatartás vonzerőt jelent a fogyasztók felé is. Ezen túlmenően komoly reputációs előnyt is jelenthet a cégek számára, és segíthet a munkavállalókat is egységesebben felsorakoztatni a vállalat üzleti stratégiája mögé. A felelős üzleti magatartás tehát egy vállalati attitűd, amely során a cég magáévá teszi, alkalmasint élére áll üzleti stratégiájában olyan általános társadalmi céloknak, amelyek megvalósítása a közmegegyezés szerint is előremutató.?

Takács Júlia a CSR Hungary ügyvezető igazgatója, a CSR Hungary Díj Program alapítója, az EMVFE (Első Magyar CSR Egyesület) elnöke a következőket hangsúlyoztai:
?Ma már trend, hogy a cégek egyre többet és többet fektetnek a CSR-be (a vállalati felelősség és fenntarthatóság). Ezt erősíti a növekvő társadalmi aktivizmus is a jövőért. Saját létünk, saját jólétünk érdekében közös érdek a különböző szektorok (üzleti, civil, kormányzat) együttműködése a közös értékteremtés érdekében. Ezért is fontos a CSR-ben is a lokalitás, a vállalati felelősség hatása a helyi közösségben, hisz ez jelenti a mindennapok gyakorlatát, ami a CSR értelmét adja.

S ebben a rendszerben az üzlet, a márka (a vállalkozás) olyan értéket képvisel, mely markánsan befolyásolja az emberek gondolkodásmódját a mindennapi életben. Ezért sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az egyes cégek milyen alapelvek alapján működnek, milyen értékeket közvetítenek a külső környezetük felé, hogyan formálják szemléletünket. A mellett, hogy nemzeti erőforrásaink (zöld vagyon, emberi erőforrásaink..) hatékonyabb felhasználásához is erőteljesen hozzájárulhatnak.

Üzlet, pénz, piac. Más értelmezésben. A CSR (vállalati felelősség és fenntarthatóság) aspektusából: amikor az ember nem a gazdaságért van, hanem épp fordítva a gazdaság van az emberért! Csáth Magdolna közgazdász szavait idézve. A 2007-ben alapított Magyar Üzleti Felelősség díja ezt az alapelvet támogatja és ösztönzi Magyarországon, a helyi szinteken együttműködő partnereivel, a legnagyobb üzleti szervezetekkel, kamarákkal immár 1 évtizede.?

Ma már a pályázati struktúra ? a 2006-ban a CSR Hungary Díj Programjának részeként tervezett- önkéntes védjegyhasználati rendszerrel támogatja a Magyarországon működő vállalkozások hiteles vállalati felelősség menedzsment rendszerét. Arra ösztönözve, hogy a vállalati felelősség rendszere túlmutat a filantrópián, az adományozáson, 1 jó ügy támogatásán. Hangsúlyozva, hogy ez nem csak a nagyvállalatok, hanem a kis-és középvállalkozások működési alapelvévé is válhat.

Ha már van 1 sikeres CSR kezdeményezés, akkor pedig tovább lehet lépni a CSR, mint a vállalkozás DNS-e (rendszerszemlélete felé) út felé. Célul tűzve ki azt, hogy a CSR/vállalati felelősség és fenntarthatóság Magyarországon is a vállalati működésben rendszerszintű gondolkodásmódot képviseljen.

A következő cégek nyerték el 2017-ben a 2 éves védjegyhasználatot az egyes kategóriákban:

Felelős és fenntartható vállalatért
Budapest Bank Zrt.
Közös ügyek-közös felelősség
Auchan Retail Magyarország (Úgy élni, mint bárki más/Program fogyatékosoknak
Budapest Bank Zrt. (A pénzügyi kultúra fejlesztéséért)
L?Oreal Magyarország Kft. (L?Oreal-UNESCO a nőkért és a tudományért magyar ösztöndíj
Lidl Magyarország Bt. (Egészségnapok)
Union Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. (Esélyt adunk! Program helyi közösségekkel, NGO-kkal)
Waberer?s Szemerey Logisztika Kft. (Katasztrófavédelmi együttműködés)
Környezet-Zöld Kíválóság
Aldi Magyarország Élelmiszer Bt. (energia projekt)
Lidl Magyarország Bt. (Megőrizzük, amit lehet)
Waberer?s Szemerey Logisztika Kft. (Környezetvédelmi rendszer-szállítás, logisztika)
Junior
Mercedes-Benz Manufacturing Kft. (Mobilekids- Gyermekek biztonságos közlekedése)
WESSLING Hungary Kft. (Országos környezetvédelmi rajzverseny)
Belső CSR megoldások
Eaton Enterprises(Hungary) Kft. (Önkéntes csoport működteti a CSR projekteket)
Lidl Magyarország Bt. (Egészség Program)

Fővédnök:
Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiacért és Képzésért felelős államtitkár