Jön az új gazdaság!- új energiákkal

1013

A csaknem egy évtizeddel ezelőtti világgazdasági válság kapcsán mi is cikkeztünk arról, hogy a recesszió következményeként a korábbi gazdasági struktúrák felbomlanak, és a helyükbe valami új lép. A jövőben a gyorsabban reagáló, az innovációban sikeresebb gazdasági szereplők nyerhetnek. Fokozattan érvényes ez a klímaváltozásra látványos lépesekkel reagáló, a környezettudatosság felé határozottan elmozduló energiaiparra, amely markáns változásoknak néz elébe. Az a piaci szereplő, amely nem tud kellő időben, innovatív megoldásokkal válaszolni a világ mostani, vagy várható igényeire, az végérvényesen lemarad a gazdasági versenyben. Mindezek mellett pedig ma már az is fontos tényező, hogy egy-egy innovatív megoldás milyen társadalmi értékkel kapcsolódik össze. 
Ez alkalommal Tőkei Szabolccsal, az ELMŰ-ÉMÁSZ enHome üzletágának kereskedelmi vezetőjével beszélgettünk, aki saját példájukon keresztül mutatta be, hogy energiapiaci szereplőként hogyan lehet összekötni a piaci igényekre válaszoló innovatív megoldást valós társadalmi értékkel. A kettő hogyan tudja egymást erősíteni.

CSR Hungary:
Az enHome gyakorlatilag független cégként működik az ELMŰ-ÉMÁSZ cégcsoporton belül. Melyek az üzletág létrejöttének előzményei?

Tőkei Szabolcs:
A csoportunk többségi tulajdonosai német vállalatok, amelyek Németországban jó ideje tapasztalják, hogy az energetika átalakul. Ma ez a tendencia már mindenhol érvényesül, a szabályozások, a piaci viszonyok, az energiatudatosság szintjének függvényében eltérő mértékben.
Megváltozott a világ az energiafelhasználás tekintetében. Korábban megtermeltük az energiát, elszállítottuk a fogyasztóhoz, aki pedig felhasználta. A fogyasztók ma egyre energiatudatosabbá válnak, egyre több információhoz jutnak, ennek eredményeképpen változik a szemléletük. A házakat egyre jobban szigetelik, és az újakat már a korábbiaknál lényegesen jobb energetikai jellemzőkkel építik meg. Számos olyan technológiát alkalmaznak, amelyek csökkentik a villamosenergia-, illetve a földgázfelhasználást.
Egyes esetekben az épület maga is képes megtermelni a működéséhez szükséges energiát. Ez a trend Magyarországon is tapasztalható: ha körülnézünk, egyre több jól szigetelt házat, egyre több napelemet látunk, egyre több kondenzációs gázkazánt használnak. Ezt nevezzük decentralizációnak. Egy felelős energiacégnek pedig ebben a helyzetben is együtt kell működnie, és felkészülten kell állnia a folyamat elébe. Úgy véljük, hogy az elmúlt évtizedekben felhalmozódott szaktudást és tapasztalatot kamatoztatnunk kell és tovább kell adnunk azt az ügyfeleinknek. Az emberek továbbra is meleg szobában szeretnek ülni, meleg vízben fürdeni, és hideg sört inni a hűtőből. Az igényeiket azonban immár más technológiákkal kell kielégíteni.

CSR. H.:
Az energiaforrások felhasználásában lejátszódó változások nyomán maga az energiaszolgáltatás is strukturáltabbá válik. A fosszilis energiahordozók háttérbe szorulnak, a helyüket egyre inkább a megújulók veszik át…

T.Sz.:
A klímaváltozásról megoszlanak ugyan a vélemények, mégis azt látjuk, hogy csökken a széntüzelés jelentősége, és atomerőműveket zárnak be. Eközben teret nyer a nap-, a szél- és a vízenergia, és a háztartások körében is ezek az energiaforrások válnak egyre népszerűbbé. Átalakulóban van az energiamix, és ezzel együtt az energiaszolgáltatók feladata is. Már nem úgy és nem akkora mennyiségű energiát kell szállítani, mint korábban. Reagálni kell a helyi új igényekre. A városok és az otthonok is ?okosodnak?, a fogyasztók tudatosabban használják az energiát. Figyelnek arra, hogy mikor vásárolnak energiát, például akkor használják a mosógépet, amikor olcsóbb az áram.
Nagy európai energiaszolgáltató csoportként nem hagyhatjuk figyelmen kívül az újonnan felmerülő igényeket, az új tendenciákat. Reagálnunk kell rájuk, hisz ez lesz a jövő fő csapásiránya. Ennek egyik megnyilvánulása a német anyavállalat szervezeti átalakulása, a megváltoztatott cégnév utal az innovációra is.
Magyarországon 4?5 évvel ezelőtt kezdtünk foglalkozni azzal a gondolattal, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy a megváltozott iparágban továbbra is értéket tudjunk teremteni az ügyfeleink számára. Ennek eredményeképpen jött létre az enHome üzletágunk, amely lényegében egy kisvállalkozás a nagyvállalatban. Az üzletág már ezt az új irányvonalat közvetíti a fogyasztók felé.

CSR H.:
Hogyan változik a fogyasztói szemlélet? Hogyan támogatja egymást a decentralizáció és az okosotthon?

T.Sz.:
Ma már megtalálnak bennünket az ügyfelek. Sokkal többet tudnak az otthoni energiatermelés lehetőségeiről, mint korábban, de a szemléletformálást továbbra is nagyon fontosnak tartjuk. Ennek szellemében született meg az edukációs programunk is.
Azt tapasztaljuk, hogy sokan tudják, hogy mi az a napelem, és sokan látják azt, hogy érdemes azzal foglalkozni, hogy hogyan lesznek hosszabb távon alacsonyabb az energiaköltségeik. Ebben a gondolkodásban jelentős szerepe van a gazdasági megfontolásoknak, ugyanakkor ? számunkra nagyon szimpatikus módon ? van egy olyan eleme is, hogy sokan felismerik: érdemes a jövőbe fektetni. Érdemes környezet- és energiatudatosan élni, vállalkozást működtetni.
Magyarországon is széles körben elterjedtek az ehhez szükséges technológiák. Például számos cégnél lehet napelemet vásárolni, a beruházásokat pedig időszakonként pályázatokkal is támogatják. Ez a decentralizáció része. A decentralizáció pedig azért jár automatikusan együtt az okosodással, mert ezeket az energiákat egy kicsit másként kell használni, mint a korábbiakat. A napelemes rendszer termelése is fizikailag elválik az elszámolásától, és nagyon jó kiegészítője tud lenni egy másik technológiának. Például egy hőszivattyús hűtési-fűtési rendszernek. Az sem véletlen, hogy egyre több elektromos és hibridautót látunk az utakon. Egyre inkább úgy tűnik, hogy ez a trend nem csak átmeneti lesz, hanem valódi paradigmaváltásnak leszünk tanúi.

CSRH.:
Mikor válik egy háztartás valóban decentralizálttá?

T.Sz.:
A decentralizált háztartás az energiatudatosság magas fokát kívánja meg. Ilyenkor az otthon gyakorlatilag függetlenné válik a központi hálózattól, maga termeli meg a saját energiaszükségletét. Hőszivattyú gondoskodik a fűtésről és a hűtésről, a napelemes rendszerrel pedig akár az elektromos autó is feltölthető.
Később, ahogy az eszközök egyre intelligensebbé válnak, képesek lesznek összehangoltabban, rendszerként működni. Az energiafogyasztó berendezések akkor üzemelnek majd, amikor a napelemek nagy teljesítménnyel termelnek. Ilyenkor érdemes beindítani a mosógépet és tölteni az elektromos autók akkumulátorait. Sőt, az e-autók hosszabb távon egyfajta energiatárolóként is képesek működni. Egy-egy jármű esetében ennek kicsi a jelentősége, de rendszerszinten egy a mainál sokkal okosabb világ felé mutat.

CSR H.:
Elhangzott, hogy az oktatás, a szemléletformálás befektetés a jövőbe. Hogyan szolgálja ezt a célt az edukációs programjuk?

T.Sz.:
A CSR Hungary Díj pályázatán a Zöldjárat Programunk került középpontba, de hozzá kell tennem, hogy korábban is voltak hasonló kezdeményezéseink. Az energiatudatos gondolkodásmód elterjesztése régóta szerepel a céljaink között. Korábban az Energia Suli nevű, közoktatást segítő programunkkal és a 2007 őszén indult országos Fizibusz roadshow-val igyekeztünk ezt elérni. Ez utóbbi keretében a fizikát próbáltuk közelebb hozni a gyerekekhez. A sikereken felbuzdulva döntöttünk úgy, hogy kiterjesztjük az aktivitásunkat. Annak érdekében, hogy a környezettudatos gondolkodásmód mindinkább áthassa életünk minden területét, az enHome üzletág célul tűzte ki, hogy a felnövekvő generációkkal is megismertesse a megújuló energiaforrásokban rejlő lehetőségeket és azok jelentőségét a jövőnkre nézve.
A Zöldjárat néven zajló roadshowra iskolák jelentkezhetnek. A program középpontjában egy roppant felkészült, hiteles tanár áll, aki ? Öveges professzorhoz hasonlóan ? élményszerű, kísérletekkel fűszerezett előadásokat tart, kézzelfoghatóvá téve a környezettudatosságot a gyerekek számára.
A Roadshow legfőbb pozitívuma, hogy másként közelíti meg a témát, mint a normál iskolai tanórák. Gyakorlatorientált, a gyerekek például megfoghatják, saját maguk vizsgálhatják meg a napelemet és egyéb szemléltetőeszközöket. A program bizonyítja, hogy a természettudományokat így is lehet oktatni.
A Zöldjárat kisbusz az ország legnagyobb városaitól a kisebb falvakig számtalan településen feltűnt már, és az érdeklődés egyre fokozódik: szinte naponta zajlanak újabb és újabb előadások az iskolákban. A kezdeményezés hosszabb távú hatása mellett a rövidtávú hatás sem elhanyagolható, hiszen a gyerekek akár a családjuk jelenlegi energiafelhasználási szokásain is változtatni tudnak.
Üzleti szempontból ugyanakkor nem a legfiatalabb generáció a fő célcsoportunk. Arra a generációra összpontosítunk, amelynek tagjai az évek, évtizedek alatt megtakarítottak valamennyi pénzt, ami azonban nem elegendő új ingatlanra vagy egy vállalkozás elindítására, viszont szívesen fordítják egy napelemes rendszerre. Ez a megoldás egyrészt növeli az otthon értékét, másrészt a rezsiköltségek később, esetleg alacsonyabb bevételek mellett sem okoznak majd nagy megterhelést.

Ha még nem csatlakoztál Közösségi oldalunkhoz,
akkor itt teheted meg!