Megéri zöldben gondolkodni az építőiparban?

960
Czank Szilárd
Czank Szilárd

Világszerte rohamosan növekszik a városban élők száma. Némely adat szerint a világon hetente 1 millióval növekszik a városi lakosság száma. És persze ennél fogva nem mindegy, hogy milyen épületben élünk és dolgozunk.
Az OECD felmérése alapján a fejlett országok energiafogyasztásának a 40%-a az épületekhez köthető. Gondolva az apanyag-termelésre, építésre, üzemeltetésre, karbantartásra stb.
Így létfontosságúvá vált az épületek minden értelemben való fenntarthatósága: a környezetbarát és erőforrás hatékonyságra fókuszáló gondolkodásmód. E gondolkodásmódnak a magyar építőiparban is vannak hívei. Ez esetben a CSR Hungary díjazott Sz+C Studio Kft. üzletág vezetője, Czank Szilárd fejtette ki gondolatait.

CSR Hungary:
Magyar KKV esetében több esetben hiányzik a rendszerben való modern gondolkodás.
“Ellenkező” pozitív példa erre az SZ+C Stúdió Kft, melyet egy nagyvállalat is megirigyelhetne.
Megéri zöldben gondolkodni? Nem luxus ma zöld rendszerben, környezettudatosságban gondolkodni?

Czank Szilárd:
A kérdés teljesen jogos és ésszerű, nem egyszerű rá válaszolni. Ezt a kérdést komplexen kell vizsgálni és hosszú távon kell gondolkodni. Jelenleg a ?zöld? beruházások megvalósításához jelentős anyagi források szükségesek még akkor is, ha pályázaton keresztül támogatás nyerhető hozzájuk. Az ilyen jellegű beruházások esetében a megtérülés hosszú időt vesz igénybe. Ezekkel a beruházásokkal jelentősen csökkenthetőek a működési költségek úgy, hogy mellette a környezetet is megóvjuk. Továbbá több beruházásunk esetében pedig az egészségmegőrzés volt az elsődleges cél, amelyet pénzben nehéz kifejezni. Ha a jövőt nézem, akkor a válaszom, igen, abszolút megéri zöldben gondolkodni. Fontosnak tartjuk a környezettudatos gondolkodás terjesztését példamutatással is, reméljük annak társadalmi hatását, akár az egyes ember életében változás elindítása, eleinte apró lépések megtételére az életterünk megóvására.

CSR H:
Az építőipar éppen azon iparágak közé tartozik, mely a legdrasztikusabb környezeti károkat is okozhatja. Éppen ezért a fenntartható építőipar ? ami a megelőzésre koncentrál – a legjobb megoldás.
Önök milyen elemekből építették fel e rendszert a kötelező érvényű tanúsítványokon túl?

C.Sz.:
Számunkra fontos a környezet megóvása, ezért a környezettudatos gondolkodásmódot folyamatosan beépítettük a cég működési folyamataiba (pl.: szelektív szemétgyűjtés). Fontosnak tartjuk az építési munkaterületek folyamatos naprakész tisztántartását. Továbbá az építőanyag kereskedelem területén próbáljuk ügyfeleinknek/partnereinknek azokat a termékeket ajánlani, amellyel energiafogyasztásuk csökkenthető, ami által környezetünk leterheltsége is csökkenthető.

CSR H:
Hogyan reagálnak erre az érintettjeik, különösen az ügyfeleik?
Koncepciójuk a belső és külső érintettjeiket is bevonja. Hogyan hatnak egymásra?

C.Sz.:
Az érintetteket két csoportra osztanám, az egyik a munkatársak, a másik az ügyfeleink/partnereink. A munkatársak teljes mértékben azonosulni tudnak ezzel a gondolkodásmóddal. Többen ennek hatására már saját otthonukba is átültették a cégnél tapasztalt gyakorlatot/gyakorlatokat (pl.: szelektív szemétgyűjtés).
Ügyfeleinktől/partnereinktől is eddig pozitív visszajelzéseket kaptunk a cégünknél tapasztaltakkal kapcsolatban. Ehhez a gondolkodásmódhoz kapcsolódó építőanyagok (pl.: szigetelőanyagok, ?okos? tégla stb.), amelyeket ajánlani szoktunk, kiváló minőségűek, úgy mond prémium termékek, amelyek magasabb árszintűek, ezért értékesítésük is nehezebb a kedvezőbb tulajdonságaik ellenére.