Mitől lesz egészséges egy munkakörnyezet?

1226
Friesland Campina (Europa Design)
Friesland Campina (Europa Design)

Ahhoz, hogy ne alakuljon ki a Sick Building Sindrome – ami az épülethasználók olyan megbetegedéseit jelenti, ami az elégtelen friss levegő ellátás vagy az épület túlhűtése, túlfűtése miatt alakul ki -, már az irodaterek kialakításakor érdemes figyelembe venni néhány szempontot.

Néhány szempont, amit tehát érdemes figyelembe venni! Ilyen a természetes fény minél nagyobb aránya, a megfelelő friss levegő ellátásra alkalmas gépészeti kialakítások vagy a vegyszerektől mentes padlószőnyeg kiválasztása.

Az egészséges épületek fogalma növekvő prioritássá vált napjainkra. Az ún. SBS (beteg épületek szindróma) tudatossága az 1970-es években alakult ki.

Az egészséges épülettervezés szükségessége

A beteg épület szindróma az, amikor az emberek egészségügyi problémákat vagy kényelmetlenséget tapasztalnak, amelyeknek nincs konkrét oka, de az adott épületben eltöltött időnek tulajdonítható.

Tekintettel arra, hogy az emberek többsége az életük 90%-át a munkahelyükön töltik, ezért fontosabb, mint valaha, hogy olyan épületeket és beltéri tereket hozzanak létre, amelyek javítják az egészséget és a wellness-t.

Míg sok belsőépítész és építész egyénileg dolgozik, hogy egészséges épületeket és helyiségeket teremtsen ügyfeleik számára, az iparági szintű épületek tervezése az egészség és az egészség javítására viszonylag új ötlet.

Egészséges beltéri környezetek megteremtése

A természetes fény alapvető fontosságú az egészség és a wellness szempontjából, mivel befolyásolja a cirkadián ritmusainkat. A nap folyamán egyre több természetes fényt igénylünk. Tehát nem meglepő, hogy a fény számos közös építési szabvány kulcsfontosságú eleme, a világítási típusokra és szintekre vonatkozó iránymutatásokkal.

A fényviszonyok javításának módjai:

  • Célja, hogy a fő munkaterületeket az ablakok közelében helyezzék el, hogy maximalizálják a természetes fény előnyeit az alkalmazottak számára.
  • Válassza ki a teljes spektrumú világítást, amely jobb a napfény utánzásánál, mint a hagyományos világítás.

A nem megfelelő beltéri levegő minősége légzési problémákat és általános fáradtságot okozhat.

A beltéri levegő minőségének javításának módjai:

  • Válasszon alacsony vagy zéró kibocsátású termékeket, például padlóburkolatokat, festéket és tömítőanyagokat.
  • A HVAC rendszer elsőbbséget élvezzen, és gondoskodjon arról, hogy rendszeresen tisztítsa meg és tartsa karban.

A környezeti zajszintek kezelése a belsőépítészeti döntések révén fontos része az egészség és a wellness javításának. A környezeti zajok magas szintje összefüggésben áll a megnövekedett feszültségszintekkel.

A beltéri akusztika javításának módjai:

  • Tartalmazzon puha bútorokat és növényeket a designban – ezek jobban elnyelik a környezeti zajt, mint a kemény felületek.
  • A kemény felületű padló helyett fontolja meg a szőnyeget; a párnázott szőnyeg 50% -kal több zajt visz el, mint a kemény hátú szőnyeg, és 3-szor többet, mint a kemény padló.