Női egészség-ami nem csak a nőknek fontos

1323

Mennyire fontos Nekünk magyaroknak az egészségünk? Hol helyezkedik el a magyar értékrendben az egészségünk? A felmérések szerint a magyar ember nem sorolja az első három legfontosabb értéke közé, s ez a nők esetében még rosszabb eredményt is mutatott. Hisz mi nők mindenkinek segítünk, mindenkit támogatunk, s magunkat tesszük a legutolsó helyre. Az, hogy milyen minőségű életet élünk, s figyeltünk-e egészségünkre az viszont ? tetszik, nem tetszik –  elsősorban saját felelősségünk. Ugyanakkor párunk, családunk, társadalmunk is sokat nyer ezzel.
2018. március 8-án öt női egészséget támogató civil szervezet összefogásaként létrejött a Női Liga, melynek a Női Egészségért Alapítvány is aktív tagja. Az összefogás célja, hogy még hatékonyabban tudjuk képviselni az érintettek érdekeit és hatásosabban tudjunk fellépni a női egészséggel kapcsolatos edukáció és az egészségmegőrzés érdekében.
Ez alkalommal Salamon Adriennel a Női Egészségért Alapítvány kuratórium elnökével beszéltünk arról, hogy az Alapítvány miért és hogyan támogatja a nőket abban, hogy egészségüket megőrizzék.

CSR Hungary:
Először is kezdjük azzal, hogy mi az az endometriózis? Hisz lehet, hogy a nők a tünetekkel már találkoztak, de az elnevezést még nem ismerik.

Salamon Adrienn:
Az endometriózis a termékeny életkorban lévő nők körülbelül 10-%-át érintő, krónikus, jóindulatú betegség. Méhnyálkahártyához hasonló ? endometrium – szövet megjelenését és szaporodását jelenti a méh üregén kívül, leggyakrabban a kismedencében, a petefészkekben, illetve a hashártya felszínén. Ezek az endometriózis szigetek összhangban állnak a menstruációs ciklussal, ennek hatására belső szervi összenövések, immunológiai reakciók és sejtmediátor anyagok felszabadulása ciklikus fájdalmat és meddőséget okozhatnak. A betegség okozta elváltozások érinthetik a méh izomzatát, a méhen kívüli hasűri és nemi szerveket, így a petefészket, petevezetéket, hüvelyfalat, a vastag-, vég-, illetve ritkábban a vékonybelet; a húgyhólyagot és a húgyvezetéket, sőt akár a májat, vesét, tüdőt is. Abban az esetben, ha az endometriózis nemcsak a szövetek felszínén helyezkedik el, hanem azok állományába hatol, mélyen infiltráló endometriózisról beszélünk. A betegség kialakulásának pontos oka nem ismert. Az általánosan elfogadott elmélet szerint a legtöbb nőnél előforduló retrográd menstruáció (a menstruációs folyadék fordított irányú, hasüreg felé történő távozása) okozza az endometriózis kialakulását.

CSR Hungary:
Számokban, adatokban a magyar nők szempontjából mit jelent ez?

S.A.:
Az endometriózis döntően a fiatal, 25 és 35 év közötti nőket érinti. Hangsúlyozzuk, hogy döntően, hiszen a betegséget már egészen fiatal lányoknál (már 10-12 éves kortól), illetve 35-40 év feletti nőknél is diagnosztizálták. A betegség a termékeny életkorban lévő, 15-45 év közötti nők 10 százalékát érinti ma Magyarországon, több mint 200.000 érintettről beszélhetünk.

CSR Hungary:
Ez a szám hogyan alakul a világban, a régióban?

S.A.:
Világszerte 178 millió érintettről lehet beszélni.

CSRH.:
Miért éppen az endometriózissal kapcsolatban kezdték el az alapítók az Alapítvány szervezését?

S.A.:
Az “Együtt Könnyebb” Női Egészségért Alapítvány személyes érintettség miatt jött létre. Amikor az alapítóknál diagnosztizálták az endometriózist 2009-ben, nem volt hiteles fórum, ahol tájékozódni lehetett, nehezen lehetett kapcsolatot teremteni érintettek, a témával kapcsolatban semmilyen edukáció, tájékoztatás nem volt elérhető. Alapítványunk az egyetlen magyarországi hivatalos civil szervezet, mely elkötelezett az endometriózissal küzdő nők támogatása iránt. Orvosokkal, egészségügyi dolgozókkal, intézményekkel, szervezetekkel és alternatív terápiával foglalkozó szakértőkkel karöltve nyújtunk segítséget az endometriózissal küzdő nők számára.

CSRH.:
Milyen programokat emelne ki az Alapítvány történetéből?

S.A.:
Az endometriózis több, mint 200 000 nőt érint hazánkban, megközelítően ugyanannyi embert, mint az asztma, mégis alig tud róla valaki. Pedig ez a meddőség egyik vezető oka, a megkésett diagnózis a női szervek roncsolódása mellett más szervek károsodását is eredményezheti.

Alapítványunk rendezvényeken, figyelemfelhívó kampányokon és edukációs programokon keresztül önerőből és támogatóink segítségével igyekszik minél szélesebb körben ismertté tenni az endometriózist, hogy érintett nőtársaink tünetei és fájdalmai mielőbb megszűnjenek, és minőségi életet élhessenek.

Néhány programunkat kiemelve.  A Női Egészségért Alapítvány minden évben ősszel Női Egészség(ért) napot szervez, ahol előadások és kerekasztal-beszélgetések keretében neves szakértők osztják meg gondolataikat.

Az alapítvány idén márciusban immár negyedik alkalommal csatlakozott a nemzetközi EndoMarch rendezvénysorozathoz. A budapesti Endometriózis Világnap 2018. március 24-én került megrendezésre. A nagyszabású ingyenes esemény témái között szerepelt a lombikprogramok bemutatása, a legújabb kutatási eredmények prezentálása, a bélérintettségű endometriózis háttere és a hatékony beteg ? orvos kommunikáció.
De a havi rendszerességgel ingyenes Endo Klub nap is támogatja a nőket. Budapesten, a SE 1. Női Klinikán, ahol szakértők bevonásával a női egészséget érintő témákkal foglalkozunk, különös tekintettel az endometriózisra.

Bővebb tájékoztatáshoz juthat további programjainkról az olvasó az alábbi kommunikációs csatornáinkon:
https://www.facebook.com/endometriozismagyarorszag
www.endometriozismagyarorszag.blog.hu
https://www.instagram.com/endometriozismagyarorszag/
https://www.facebook.com/noiegeszsegert/
www.noiegeszsegert.hu

P.s.:
A Női Egészségért Alapítvány a CSR Hungary Summit 2018 (2018. október 30, MKB Bank Bálterem) vendége is. Vezetőjével ezen az eseményünkön is találkozhatsz.